Przepis na kruche ciasto ze śliwkami – jak zrobić, aby było smaczne?

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - śliwki leżą obok. Ciasto jest z kruszonką.
Fot. juefraphoto / Getty Images
Kruche ciasto przygotowuje się ze schłodzonego masła, żółtek oraz z mąki (krupczatki lub innej pszennej). Z kruchego ciasta można przygotować kruche ciasteczka lub pełnowymiarowe ciasto. Kruche ciasto stanowić może spód do szarlotki lub sernika.

Przestrzeganie przepisu na kruche ciasto jest jedynym sposobem na udany wypiek. Trzeba pamiętać, że użyte do przygotowania ciasta masło powinno być schłodzone, a mąka przesiana. Ponadto dobre kruche ciasto należy wyrabiać jak najszybciej.

Jakie powinny być produkty na kruche ciasto?

Kruche ciasto to baza wielu wypieków. Wynika to między innymi z łatwości przygotowania. Dlatego każdy amator zastanawiający się, jak zrobić kruche ciasto , nie powinien się obawiać, że coś może się nie udać.

Ważne jest zachowanie właściwych proporcji wagowych między najważniejszymi składnikami ciasta. Na jedną część cukru powinny przypadać 2 części tłuszczu oraz 3 części mąki pszennej typu 500 lub mąki krupczatki, która jest mąką grubą o ziarnie podobnym do drobnej kaszki. Drugi z wymienionych gatunków mąki sprawia, że tarta owocowa, szarlotka czy kruche ciasteczka są smaczniejsze. Niektórzy uważają, że przygotowując ciasto, dobrze jest dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej. Warto również pamiętać, że przed użyciem mąki trzeba ją przesiać.

Jeśli chodzi o jajka, to w większości przepisów na kruche ciasto znajduje się zalecenie zastosowania żółtka (nie całego jajka), które wpływa na kruchość ciasta. Dodanie do masy całego jajka sprawi, że będzie ono twardsze. W przypadku ciasta, do przygotowania którego nie zastosowano jajka, dolewa się odrobinę mleka,dzięki któremu ciasto szybciej się zwiąże.

Ważnym warunkiem udanego ciasta kruchego jest tłuszcz, najlepiej masło (lub masło z odrobiną smalcu) o odpowiedniej temperaturze (3-10 stopni Celsjusza). Pod żadnym pozorem nie można użyć miękkiego tłuszczu, ponieważ może wchłonąć mąkę, przez co ciasto będzie niesmaczne.

Kruche ciasto – jak wyrabiać i jak piec?

Ważny jest czas wyrabiania ciasta kruchego. Tę czynność należy wykonać jak najszybciej, aby tłuszcz nadmiernie się nie ogrzał. Następnie ciasto umieścić w lodówce na około pół godziny, sprawi to, że późniejsze wałkowanie będzie zdecydowanie prostsze.

Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką. Czynność tę zaczynamy od środka ku brzegom placka, który powinien mieć grubość pół centymetra (mniej, jeśli przygotowuje się kruche ciasteczka). Ciasto po rozwałkowaniu przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Surowe ciasto nakłuć widelcem. Uchroni to ciasto przed nieestetycznym wybrzuszeniem i pozwala na równomierne upieczenie ciasta.

Kruche ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, do momentu, aż będzie zarumienione (blade ciasto to sygnał, że było za długo wyrabiane). Przygotowując sernik na kruchym cieście, przed wylaniem serowej masy, powinniśmy podpiec dolną warstwę. Zyskujemy wówczas pewność, że spód nie będzie surowy. Ponadto w związku z tym, że kruche ciasto łatwo się łamie w trakcie wyjmowania z foremki, dobrze jest przed tą czynnością umieścić upieczone ciasto w lodówce (na kwadrans).

Kruche ciasto z owocami

Najpopularniejszym dodatkiem do kruchego ciasta są owoce. Dodają smaku i sprawiają, że kruche ciasto nie jest suche. Wybierając owoce do kruchego ciasta z owocami, warto zdecydować się te, na które akurat trwa sezon. Kruche ciasto z rabarbarem i kruche ciasto z truskawkami smakują doskonale, gdy przygotowuje się je z niedawno zerwanych owoców. W tym czasie można również przygotować kruche ciasto z wiśniami i kruche ciasto z jagodami . Warto jednak podkreślić, że wymienione wypieki możemy przyrządzić również zimą i wtedy użyć mrożonych owoców. Jesienią doskonale smakować będzie kruche ciasto z jabłkami . Szarlotkę na kruchym cieście dobrze jest przygotować na bazie jabłek odmiany szara reneta. Smażone z cukrem, doprawione przyprawami korzennymi nadzienie z szarych renet smakuje doskonale na kruchym cieście i z kruszonką. Pomysłem na dobre kruche ciasto jest również podanie go z warstwą kremu budyniowego i owcami.

Kruche ciasto ze śliwkami - przepis

Jedną z najpopularniejszych odsłon kruchego ciasto jest kruche ciasto ze śliwkami węgierkami. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • śliwki węgierki – 1 kg,
  • mąka pszenna – 0,5 kg,
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
  • żółtka – 2 sztuki,
  • cukier – 3/4 szklanki
  • masło – 300 g,
  • gęsta śmietana 18% - 2 łyżki,
  • cynamon - 2 łyżeczki,
  • cukier puder – 5 łyżek,
  • mielone migdały - 5 łyżek.

Śliwki umyć, wysuszyć, wyjąć pestki, następnie dodać do nich cukier puder i migdały i dokładnie wymieszać.

Mąkę zmieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do niej schłodzone masło, cukier, gęstą śmietanę i żółtka. Wymienione składniki kruchego ciasta posiekać i zagnieść w kulę, którą umieszczamy w lodówce. Odpowiednio schłodzone ciasto podzielić na dwie połówki. Jedną część rozwałkować i przełożyć na formę o wielkości 33 x 22 cm. Następnie na kruchym spodzie poukładać śliwki, na które zetrzeć drugą połówkę ciasta. Piec około 35 – 40 minut, aż ciasto będzie zarumienione.

Zobacz wideo:

Dynia - smak jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości