Lody crème anglaise
Składniki na crème anglaise:
- 500 ml mleka
- 130 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 200 ml śmietany 36 %
- 1 laska wanilii
Jak przygotować crème anglaise:
- W rondelku podgrzewamy mleko i wrzucamy do niego nasiona wanilii. W osobnej miseczce roztrzepujemy żółtka z cukrem pudrem. Ciepłe mleko wlewamy do ubitej masy. Wlewamy z powrotem i lekko gotujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wlewamy śmietanę.
- Przelewamy do szczelnego pojemnika, a następnie wstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie mieszamy widelcem masę, aby uniknąć kryształków lodu. Czynność powtarzamy 3 razy.
Sorbet malinowy
Składniki na sorbet malinowy:
- 600 g świeżych malin
- 160 g wody
- 160 g cukru
- gałązka rozmarynu
- sok z połowy cytryny
- kilka listków mięty do dekoracji
Jak przygotować sorbet malinowy:
- W garnku gotujemy około 5 minut wodę z cukrem i gałązką rozmarynu. Woda powinna nabrać konsystencji lekkiego syropu. W międzyczasie mielimy maliny, aż otrzymamy pulpę. Następnie ją przecedzamy, aby oddzielić sok od nasion. Do musu malinowego dolewamy sok z cytryny i powstały syrop (bez gałązki rozmarynu). Mieszamy energicznie, aż składniki dobrze się połączą.
- Studzimy, a później przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy sorbet. Czynność powtarzamy około 5 razy (dzięki temu unikniemy kryształków wody). Chłodzimy następnie około 7-8 godzin.
Domowe wafle do lodów
Składniki na wafle do lodów:
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 60 g masła + 20 g do gotowania
- 125 g mąki
Jak przygotować domowe wafle do lodów?
Najpierw podgrzewamy wodę z cukrem. Gdy tylko cukier się rozpuści, dodajemy jajko, masło, na końcu mąkę. Dobrze mieszamy. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła wylewamy masę i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Formujemy ręcznie stożki, pamiętając o dokręcaniu końcówki, aby później lody nie wyciekały dołem.
Szarlotka z lodami
Składniki na farsz do szarlotki:
- 4-5 ugotowanych zielonych kwaśnych jabłek
- 60 g cukru pudru
- 6 całych goździków
- 1 żółtko do smarowania
Składniki do ciasta:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w drobną kostkę (plus dodatkowe do natłuszczenia)
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
Jak przygotować szarlotkę z lodami?
- Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plastry. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy i dobrze osuszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i ucieramy składniki. Po chwili dodajemy cukier puder, a następnie jajko. Dobrze zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 20 minut do lodówki.
- Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie takie same części. Jedno rozwałkowane ciasto układamy do wcześniej wysmarowanego naczynia masłem. Układamy na nim jabłka, które posypujemy cukrem pudrem i zmiażdżonym wcześniej goździkami. Układamy kolejne warstwy, aż skończą nam się jabłka. Na wierzchu układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Smarujemy żółtkiem i pieczemy około 35-40 minut. Serwujemy z lodami.
Zobacz także:
- Błyskawiczne fit rafaello z kaszy jaglanej
- Mrożony miód. Czy trend z TikToka jest bezpieczny?
- Pyszny sernik z jogurtów naturalnych
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: