Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dziś dzień ciasta lodowego
Zaskocz domowników i przygotuj pyszny deser lodowy. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy na wafle, lody crème anglaise, sorbet malinowy i szarlotkę z lodami.

Lody crème anglaise

Składniki na crème anglaise:

  • 500 ml mleka
  • 130 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 200 ml śmietany 36 %
  • 1 laska wanilii

Jak przygotować crème anglaise:

  1. W rondelku podgrzewamy mleko i wrzucamy do niego nasiona wanilii. W osobnej miseczce roztrzepujemy żółtka z cukrem pudrem. Ciepłe mleko wlewamy do ubitej masy. Wlewamy z powrotem i lekko gotujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wlewamy śmietanę.
  2. Przelewamy do szczelnego pojemnika, a następnie wstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie mieszamy widelcem masę, aby uniknąć kryształków lodu. Czynność powtarzamy 3 razy.

Sorbet malinowy

Składniki na sorbet malinowy:

  • 600 g świeżych malin
  • 160 g wody
  • 160 g cukru
  • gałązka rozmarynu
  • sok z połowy cytryny
  • kilka listków mięty do dekoracji

Jak przygotować sorbet malinowy:

  1. W garnku gotujemy około 5 minut wodę z cukrem i gałązką rozmarynu. Woda powinna nabrać konsystencji lekkiego syropu. W międzyczasie mielimy maliny, aż otrzymamy pulpę. Następnie ją przecedzamy, aby oddzielić sok od nasion. Do musu malinowego dolewamy sok z cytryny i powstały syrop (bez gałązki rozmarynu). Mieszamy energicznie, aż składniki dobrze się połączą.
  2. Studzimy, a później przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy sorbet. Czynność powtarzamy około 5 razy (dzięki temu unikniemy kryształków wody). Chłodzimy następnie około 7-8 godzin.

Domowe wafle do lodów

Składniki na wafle do lodów:

  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 60 g masła + 20 g do gotowania
  • 125 g mąki

Jak przygotować domowe wafle do lodów?

Najpierw podgrzewamy wodę z cukrem. Gdy tylko cukier się rozpuści, dodajemy jajko, masło, na końcu mąkę. Dobrze mieszamy. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła wylewamy masę i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Formujemy ręcznie stożki, pamiętając o dokręcaniu końcówki, aby później lody nie wyciekały dołem.

Szarlotka z lodami

Składniki na farsz do szarlotki:

  • 4-5 ugotowanych zielonych kwaśnych jabłek
  • 60 g cukru pudru
  • 6 całych goździków
  • 1 żółtko do smarowania

Składniki do ciasta:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w drobną kostkę (plus dodatkowe do natłuszczenia)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko

Jak przygotować szarlotkę z lodami?

  1. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plastry. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy i dobrze osuszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i ucieramy składniki. Po chwili dodajemy cukier puder, a następnie jajko. Dobrze zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 20 minut do lodówki.
  2. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie takie same części. Jedno rozwałkowane ciasto układamy do wcześniej wysmarowanego naczynia masłem. Układamy na nim jabłka, które posypujemy cukrem pudrem i zmiażdżonym wcześniej goździkami. Układamy kolejne warstwy, aż skończą nam się jabłka. Na wierzchu układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Smarujemy żółtkiem i pieczemy około 35-40 minut. Serwujemy z lodami.

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Jola Marat

Źródło: Grzegorz Zawierucha

podziel się:

Pozostałe wiadomości