Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dziś dzień ciasta lodowego
Zaskocz domowników i przygotuj pyszny deser lodowy. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy na wafle, lody crème anglaise, sorbet malinowy i szarlotkę z lodami.

Lody crème anglaise

Składniki na crème anglaise:

  • 500 ml mleka
    • 130 g cukru pudru
      • 6 żółtek
        • 200 ml śmietany 36 %
          • 1 laska wanilii

            Jak przygotować crème anglaise:

            1. W rondelku podgrzewamy mleko i wrzucamy do niego nasiona wanilii. W osobnej miseczce roztrzepujemy żółtka z cukrem pudrem. Ciepłe mleko wlewamy do ubitej masy. Wlewamy z powrotem i lekko gotujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wlewamy śmietanę.
              1. Przelewamy do szczelnego pojemnika, a następnie wstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie mieszamy widelcem masę, aby uniknąć kryształków lodu. Czynność powtarzamy 3 razy.

                Sorbet malinowy

                Składniki na sorbet malinowy:

                • 600 g świeżych malin
                  • 160 g wody
                    • 160 g cukru
                      • gałązka rozmarynu
                        • sok z połowy cytryny
                          • kilka listków mięty do dekoracji

                            Jak przygotować sorbet malinowy:

                            1. W garnku gotujemy około 5 minut wodę z cukrem i gałązką rozmarynu. Woda powinna nabrać konsystencji lekkiego syropu. W międzyczasie mielimy maliny, aż otrzymamy pulpę. Następnie ją przecedzamy, aby oddzielić sok od nasion. Do musu malinowego dolewamy sok z cytryny i powstały syrop (bez gałązki rozmarynu). Mieszamy energicznie, aż składniki dobrze się połączą.
                              1. Studzimy, a później przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy sorbet. Czynność powtarzamy około 5 razy (dzięki temu unikniemy kryształków wody). Chłodzimy następnie około 7-8 godzin.

                                Domowe wafle do lodów

                                Składniki na wafle do lodów:

                                • 1 jajko
                                  • 80 g cukru
                                    • 60 g masła + 20 g do gotowania
                                      • 125 g mąki

                                        Jak przygotować domowe wafle do lodów?

                                        Najpierw podgrzewamy wodę z cukrem. Gdy tylko cukier się rozpuści, dodajemy jajko, masło, na końcu mąkę. Dobrze mieszamy. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła wylewamy masę i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Formujemy ręcznie stożki, pamiętając o dokręcaniu końcówki, aby później lody nie wyciekały dołem.

                                        Szarlotka z lodami

                                        Składniki na farsz do szarlotki:

                                        • 4-5 ugotowanych zielonych kwaśnych jabłek
                                          • 60 g cukru pudru
                                            • 6 całych goździków
                                              • 1 żółtko do smarowania

                                                Składniki do ciasta:

                                                • 300 g mąki pszennej
                                                  • 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w drobną kostkę (plus dodatkowe do natłuszczenia)
                                                    • 60 g cukru pudru
                                                      • 1 jajko

                                                        Jak przygotować szarlotkę z lodami?

                                                        1. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plastry. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy i dobrze osuszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i ucieramy składniki. Po chwili dodajemy cukier puder, a następnie jajko. Dobrze zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 20 minut do lodówki.
                                                          1. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie takie same części. Jedno rozwałkowane ciasto układamy do wcześniej wysmarowanego naczynia masłem. Układamy na nim jabłka, które posypujemy cukrem pudrem i zmiażdżonym wcześniej goździkami. Układamy kolejne warstwy, aż skończą nam się jabłka. Na wierzchu układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Smarujemy żółtkiem i pieczemy około 35-40 minut. Serwujemy z lodami.

                                                            Zobacz także:

                                                            Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                            Autor: Jola Marat

                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana