Mrożony miód z TikToka
Użytkownicy TikToka wrzucają nagrania, w których napełniają plastikowe, niewielkie butelki miodem, syropem kukurydzianym lub ich mieszanką. Czasem urozmaicają je barwnikami spożywczymi lub innymi dodatki. Tak wypełnioną butelkę umieszczają następnie w zamrażarce. Gdy miód zamarza, jego konsystencja się zmienia. Staje się gęstszy, bardziej zwarty i przypomina nieco połączenie żelków z lodami.
Taka sztuczka uznawana jest za ciekawą propozycję na letni deser. Hasztag #FrozenHoney ma ponad 830 milionów wyświetleń w aplikacji TikTok, a zainteresowanych wypróbowaniem tego triku ciągle przybywa. Czy jednak sięganie po ten pomysł jest bezpieczne?
Czy mrożony miód szkodzi zdrowiu?
Choć niektórzy twierdzą, że ten pomysł jest genialny, to coraz częściej odnotowywane są niepożądane skutki uboczne. Eksperci ostrzegają, że spożywanie mrożonego miodu czy innych słodkich syropów w tej postaci, może powodować problemy w układzie trawiennym. Najczęściej pojawia się biegunka, skurcze żołądka czy wzdęcia. Taki deser jest też niezwykle kaloryczny, ponieważ zawiera bardzo dużo cukru. Specyficzna konsystencja może oblepiać zęby i na pewien czas utrudniać ich wyczyszczenie. Długotrwała obecność cukru na szkliwie zębów uszkadza je.
Jednorazowe spróbowanie niewielkiej dawki takiej ciekawostki kulinarnej nie powinno zaszkodzić. Nie należy jednak traktować tego eksperymentu jak deser, po który raz na jakiś czas można sięgnąć.
Zobacz także:
- TikTok najpopularniejszą aplikacją społecznościową na świecie. Wyprzedził Facebooka
- Dorosłe gwiazdy TikToka. Co ich zainspirowało do nagrywania autorskich filmików?
- Czym jest i jak działa aplikacja TikTok?
Zobacz wideo: Tiktokerka Ewa Zawada o swoich zaburzeniach lękowych: Stres w tej branży jest ogromny. Dopadła mnie nerwica i ataki paniki
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF