lody

    lody

    Lato, zwłaszcza tak upalne, to doskonały czas na wszelkie zimne napoje i lody. W lodziarniach pojawiają się coraz to bardziej wymyślne kombinacje smakowe. Podejrzewamy jednak, że o naszą propozycję może być trudno "na mieście", dlatego proponujemy przepis na domowe lody z bobu.

    Lipiec to czas na świeże, pyszne jagody! Poza tym nie ma lepszego czasu na lody niż upalne dni. Zrobienie domowych, pysznych lodów jagodowych, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Wystarczą tylko 3 składniki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

    W upalne dni nie ma jak lody. Tego smacznego deseru nie trzeba wcale kupować, bez trudu można przyrządzić go samemu, nawet bez użycia specjalnej maszynki. Lody jogurtowe są orzeźwiające, pyszne i co ważne, zdrowe, bo mają mniej kalorii niż te na bazie śmietany. Łatwo zmienimy ich smak, jeśli dorzucimy ulubione owoce. Poznaj prosty i szybki przepis na domowe lody z jogurtu.

    Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.

    W światowych i polskich lodziarniach pojawiają się coraz to ciekawsze pomysły na smaki lodów. Robienie ich ze składników, które na co dzień nie mają wiele wspólnego z jakimkolwiek deserem, przestaje być zaskakujące. Jednak rukola w roli składnika lodów może nieco zaskoczyć. Kupienie lodów rukolowych jest niezwykle trudne, w przeciwieństwie do samodzielnego ich przygotowania. Poznaj prosty przepis na lody z rukoli.

    Ci, którzy dbają o zdrowie nie tylko trenują, ale zwracają uwagę na to, co jedzą. Nie oznacza to, że nie mają ochoty na pyszne, orzeźwiające lody. Co jednak można zrobić, aby nie były one wysokokaloryczne i z niezdrowymi dodatkami? Można przygotować domowe lody proteinowe, które będą zdrowe, smaczne, idealne po ciężkim i wyczerpującym treningu lub w trakcie diety.

    Agrest to owoc pyszny i pełen korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Najczęściej spożywany jest bez niczego, w postaci owocowej przekąski - prosto z krzaczka lub kupnego pojemnika. Warto jednak wykorzystać go w kuchni. Poniższy przepis to propozycja na kolejny deser z tego sezonowego owocu - domowe lody agrestowe.

    Lody to ulubiony deser wielu osób, które jedzą je przez cały rok, nie tylko latem. Wśród owocowych smaków dominują lody truskawkowe, które można także przygotować w domu. Domowe, samodzielnie wykonane lody cieszą jeszcze bardziej, zarówno dorosłych, jak i najmłodszych członków rodziny. Takie lody można zrobić w prosty sposób, nawet jeśli nie posiadasz maszynki do lodów.

    Prosty przepis na lody bananowe jest znakomitą propozycją na pyszną, zdrową i niezwykle łatwą w przygotowaniu przekąskę. Taki deser to także doskonałe rozwiązanie dla wegan, alergików lub osób będących na diecie.

    Zaczynając przygodę z domowymi deserami na zimno, warto wypróbować prosty przepis na lody śmietankowe. To prawdziwy klasyk, który smakuje doskonale i jest w stanie przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Do jego wykonania potrzebna będzie tylko śmietana do deserów, mleko i cukier. Nie potrzebne są nawet żółtka jaj!

    Lody waniliowe są najprostsze do przygotowania w domu. Mogą być doskonałym pomysłem na poobiedni deser lub sposobem na ochłodę w upały. Lody waniliowe można przygotować, korzystając z różnych przepisów – z mlekiem, bez jajek, bez śmietany, w wersji dietetycznej.

    Codziennie mamy jakieś sny. Wiążą się one z różnymi wydarzeniami lub sytuacją, w jakiej się znajdujemy. Bywa jednak, że śni się nam coś z pozoru przypadkowego, jak np. lody. Sennik szeroko wyjaśnia, co taki motyw zwiastuje. Sprawdź znaczenie snu o lodach.

    79-letnia Pani Lucyna Orłowska postanowiła zostać na emeryturze bizneswoman. Założyła w Krakowie lodziarnię. Uczy się też rachunkowości w technikum i odkryła w sobie zamiłowanie do komputerów. Czy ma same piątki? Skąd wziął się pomysł na prowadzenie lodziarni, skoro całe życie przepracowała w polskiej służbie zdrowia? Jakie ma plany na przyszłość? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.

    W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!

    Lody na śniadanie? Wydaje się, że to szalony pomysł, ale Agata Jędraszczak z Kuchni Agaty pokazała prezenterowi Dzień Dobry Wakacje Olivierowi Janiakowi sposób na pełnowartościowe mrożone śniadanie na słodko (i bez dodatku cukru). Wypróbujcie w domu jej przepis na lody z jogurtu naturalnego, owoców i pełnoziarnistych ciasteczek - dzieci będą zachwycone!