Po alkoholu sprzedawanym w tubkach, które do złudzenia przypominają owocowe musy dla dzieci, w sklepach pojawiły alkolody. O sprawie napisał jeden z lokalnych poznańskich serwisów.
Lody są świetnym przysmakiem na upalne dni. Jednak przechowując je w pudełku w zamrażarce, z czasem stają się twarde jak kamień i trzeba się napracować, by wyjąć je z opakowania i podzielić na porcje. Istnieje jednak łatwy sposób, żeby deser nie twardniał. Co trzeba zrobić?
Mieszkańcy Mediolanu mają dość turystów i imprez z ich udziałem, które często trwają do późnych godzin nocny. Władze miasta, w odpowiedzi na liczne apele, chcą wprowadzić zakaz sprzedaży lodów. Takie rozwiązanie problemu nie wszystkim się jednak podoba.
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo lubimy dzielić się prostymi, ale i oryginalnymi przepisami na pyszne dania i przekąski. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim te, do przygotowania których trzeba sięgnąć po sezonowe składniki.
Życie Cher w ostatnim czasie obfituje w wiele niespodziewanych wydarzeń. Wokalistka nie tylko rozstała się ze swoim partnerem, ale także szturmem wkroczyła do branży spożywczej. Reporterka Dzień Dobry TVN Aleksandra Rogowska-Lichnerowicz przybliżyła nam szczegóły.
Jak pogodzić ochotę na ciasta, desery z wysokimi temperaturami w upalne lato? Na te pytania w kuchni Dzień Dobry TVN kulinarnie odpowiedział Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić pyszne banana split z lodami beza pavlova, ciasto lodowe z biszkoptem i lodami cherry brownie, tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova? Sprawdź przepisy.
Kiedy na zewnątrz upały, a my szukamy sposobów na ochłodę, warto sięgnąć po pyszne, lodowe desery. Świetnie sprawdzi się w tej roli lodowy sernik malinowy. Jak go zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisem podzielił się Piotr Kucharski.
Lody można nie tylko od razu zjeść, ale też z powodzeniem wkomponować w kilkuskładnikowe desery. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to Marieta Marecka. Jak zrobić milk shake z lodami, mrożoną kawę, mrożoną roladę biszkoptową z lodami i chrupiące lody w posypce z płatków i florentynką? Sprawdź przepisy.
Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego dobrze jest w pełni z niego korzystać. Te pyszne, zielone warzywa mają znacznie więcej kulinarnych możliwości, niż to się może wydawać. Świetnie sprawdzają się również jako baza niecodziennych, szparagowych lodów. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
W sezonie letnim chętnie zajadamy się lodami, by się ochłodzić. Niestety, wysokie temperatury sprawiają, że deser szybko się rozpuszcza i zaczyna spływać z rożka bądź patyczka, kapiąc na ziemię, brudząc ręce, a nawet plamiąc ubrania.
Ile mogą kosztować lody? Za 130-mililitrową porcję lodów opracowanych przez pochodzącego z Japonii producenta lodów Celatto trzeba zapłacić grubo ponad 20 tysięcy złotych. Co składa się na tę zawrotną cenę?
Ciasto lodowe to idealny deser w sam raz na upalne dni. Jest to połączenie lodów lub zimnej masy z kruchym spodem. Z okazji Dnia Ciasta Lodowego przedstawiamy przepis na pyszny malinowo lodowy deser w sam raz na ostatnie, gorące tygodnie lata.