Polska lodziarnia w światowym rankingu mistrzów. Poznaj sekret najlepszych smaków

Mistrzowskie lody z niewielkiego Baborowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mistrzowskie lody z niewielkiego Baborowa
Mistrzowskie lody z niewielkiego Baborowa
Pasja, miłość i muzyka rodziny Rucińskich
Pasja, miłość i muzyka rodziny Rucińskich
Polak szyje garnitury w Anglii dla gwiazd
Polak szyje garnitury w Anglii dla gwiazd
Polskie położne z niezwykłą misją w Afryce (napisy)
Polskie położne z niezwykłą misją w Afryce (napisy)
Niezwykłym autem po niezwykłe marzenia (napisy)
Niezwykłym autem po niezwykłe marzenia (napisy)
Młoda Polska: fascynacja drewnem Igora Polasiaka
Młoda Polska: fascynacja drewnem Igora Polasiaka
Bibliotekarka tworzy magiczne światy
Bibliotekarka tworzy magiczne światy
Rodzeństwo tworzy fantazyjne ubrania
Rodzeństwo tworzy fantazyjne ubrania
Pieszo przez Polskę w szczytnym celu (napisy)
Pieszo przez Polskę w szczytnym celu (napisy)
Wiek nie ma znaczenia, by spełniać marzenia
Wiek nie ma znaczenia, by spełniać marzenia
W kuźni muzycznych talentów
W kuźni muzycznych talentów
Emerytka marzy o skoku ze spadochronem z Willem Smithem (napisy)
Emerytka marzy o skoku ze spadochronem z Willem Smithem (napisy)
Polska rodzina samurajów
Polska rodzina samurajów
Mamy mistrza świata w grze na kotłach karaibskich
Mamy mistrza świata w grze na kotłach karaibskich

Rodzinna "Lodziarnia pod orzechem" działa od pół wieku w małej miejscowości Baborów na Opolszczyźnie. W 1974 roku założył ją tata Tomasza Szypuły, a dziś on sam tworzy nowe smaki i dba o rozwój tego biznesu. Dlaczego smaki z tej lodziarni cieszą się taką popularnością?

Mistrzowskie lody rzemieślnicze

Te lody skradły podniebienia w Polsce i na świecie. Ten smak zdobył główną nagrodę na Mistrzostwach Polski w lodziarstwie rzemieślniczym, a lodziarnia, w której powstaje, znalazła się na ósmym miejscu w światowym rankingu Gelato Festival World Masters. Smak, który zyskał uznanie i sławę, nosi wdzięczną nazwę "Hyćka". 

Co stoi za sukcesem tych słodkości? - Lody składają się ze smaku, który jest wyciągnięty z kwiatów czarnego bzu. Do tego jest chrupiąca migdałowa kruszonka oraz konfitura, tutaj w tym wypadku to są leśne jagody. No i wszystko jest połączone w masie, w której znajduje się mleko, śmietanka, cukier, no i odrobinkę serka - tłumaczył w Dzień Dobry TVN Tomasz Szypuła, mistrz polski w lodziarstwie rzemieślniczym.

Skąd Tomasz czerpie inspiracje na nowe doznania smakowe? - Połączenia smakowe najczęściej wpadają jak zasypiam. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń i cały czas tworzę nowe połączenia. Szukam ciekawych i lokalnych smaków, tak jak ostatnio się okazało, że lokalnie mamy winnicę. Zrobiliśmy świetny sorbet z białych winogron - powiedział.

Smak lodów zgodny z tradycją

Rodzinna lodziarnia, która osiągnęła międzynarodowy sukces, działa od pół wieku w małej miejscowości Baborów na Opolszczyźnie. - Zaczęło się od mojego taty, od 1974 roku zaczął kręcić lody. Potem dołączyła moja mama. Lodziarni wokół Baborowa nie było - zaznaczył Tomasz Szypuła.

- Jak się wchodziło na lodziarnię, to pamiętam zapach mleka, które tato zawsze przywoził. O 3 rano jechał do Baborowa, do mleczarni. Do tej pory pamiętam zapach tych wafelków świeżych, które tato zawsze miał. Najlepsze, najbardziej chrupiące i to dla mnie będzie wspomnienie na zawsze - zaznaczyła córka założyciela lodziarni Ewa Krupa.

Tomasz Szypuła od dziecka podglądał ciężką pracę ojca, tym samym zarażając się rodzinną miłością do tego biznesu. - Życie tak się toczyło, że spychało mnie w kierunku tych lodów. Jak miałem 25 lat to na 100% wiedziałem, że chciałem to rozwijać. Teraz nie wyobrażam sobie innej pracy - podsumował mistrz polski w lodziarstwie rzemieślniczym.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości