Mistrzowskie lody rzemieślnicze
Te lody skradły podniebienia w Polsce i na świecie. Ten smak zdobył główną nagrodę na Mistrzostwach Polski w lodziarstwie rzemieślniczym, a lodziarnia, w której powstaje, znalazła się na ósmym miejscu w światowym rankingu Gelato Festival World Masters. Smak, który zyskał uznanie i sławę, nosi wdzięczną nazwę "Hyćka".
Co stoi za sukcesem tych słodkości? - Lody składają się ze smaku, który jest wyciągnięty z kwiatów czarnego bzu. Do tego jest chrupiąca migdałowa kruszonka oraz konfitura, tutaj w tym wypadku to są leśne jagody. No i wszystko jest połączone w masie, w której znajduje się mleko, śmietanka, cukier, no i odrobinkę serka - tłumaczył w Dzień Dobry TVN Tomasz Szypuła, mistrz polski w lodziarstwie rzemieślniczym.
Skąd Tomasz czerpie inspiracje na nowe doznania smakowe? - Połączenia smakowe najczęściej wpadają jak zasypiam. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń i cały czas tworzę nowe połączenia. Szukam ciekawych i lokalnych smaków, tak jak ostatnio się okazało, że lokalnie mamy winnicę. Zrobiliśmy świetny sorbet z białych winogron - powiedział.
Smak lodów zgodny z tradycją
Rodzinna lodziarnia, która osiągnęła międzynarodowy sukces, działa od pół wieku w małej miejscowości Baborów na Opolszczyźnie. - Zaczęło się od mojego taty, od 1974 roku zaczął kręcić lody. Potem dołączyła moja mama. Lodziarni wokół Baborowa nie było - zaznaczył Tomasz Szypuła.
- Jak się wchodziło na lodziarnię, to pamiętam zapach mleka, które tato zawsze przywoził. O 3 rano jechał do Baborowa, do mleczarni. Do tej pory pamiętam zapach tych wafelków świeżych, które tato zawsze miał. Najlepsze, najbardziej chrupiące i to dla mnie będzie wspomnienie na zawsze - zaznaczyła córka założyciela lodziarni Ewa Krupa.
Tomasz Szypuła od dziecka podglądał ciężką pracę ojca, tym samym zarażając się rodzinną miłością do tego biznesu. - Życie tak się toczyło, że spychało mnie w kierunku tych lodów. Jak miałem 25 lat to na 100% wiedziałem, że chciałem to rozwijać. Teraz nie wyobrażam sobie innej pracy - podsumował mistrz polski w lodziarstwie rzemieślniczym.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Polska lodziarnia jedną z najlepszych w Europie. Tu lody są wciąż na żetony
- Lody i gofry coraz droższe. W Trójmieście ceny szokują
- Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie. Wyniki są zatrważające
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: Marta Buchla
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn