Polska lodziarnia w światowym rankingu mistrzów. Poznaj sekret najlepszych smaków

Mistrzowskie lody z niewielkiego Baborowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mistrzowskie lody z niewielkiego Baborowa
Mistrzowskie lody z niewielkiego Baborowa
Pasja, miłość i muzyka rodziny Rucińskich
Pasja, miłość i muzyka rodziny Rucińskich
Polak szyje garnitury w Anglii dla gwiazd
Polak szyje garnitury w Anglii dla gwiazd
Polskie położne z niezwykłą misją w Afryce (napisy)
Polskie położne z niezwykłą misją w Afryce (napisy)
Niezwykłym autem po niezwykłe marzenia (napisy)
Niezwykłym autem po niezwykłe marzenia (napisy)
Młoda Polska: fascynacja drewnem Igora Polasiaka
Młoda Polska: fascynacja drewnem Igora Polasiaka
Bibliotekarka tworzy magiczne światy
Bibliotekarka tworzy magiczne światy
Rodzeństwo tworzy fantazyjne ubrania
Rodzeństwo tworzy fantazyjne ubrania
Pieszo przez Polskę w szczytnym celu (napisy)
Pieszo przez Polskę w szczytnym celu (napisy)
Wiek nie ma znaczenia, by spełniać marzenia
Wiek nie ma znaczenia, by spełniać marzenia
W kuźni muzycznych talentów
W kuźni muzycznych talentów
Emerytka marzy o skoku ze spadochronem z Willem Smithem (napisy)
Emerytka marzy o skoku ze spadochronem z Willem Smithem (napisy)
Polska rodzina samurajów
Polska rodzina samurajów
Mamy mistrza świata w grze na kotłach karaibskich
Mamy mistrza świata w grze na kotłach karaibskich
Rodzinna "Lodziarnia pod orzechem" działa od pół wieku w małej miejscowości Baborów na Opolszczyźnie. W 1974 roku założył ją tata Tomasza Szypuły, a dziś on sam tworzy nowe smaki i dba o rozwój tego biznesu. Dlaczego smaki z tej lodziarni cieszą się taką popularnością?

Mistrzowskie lody rzemieślnicze

Te lody skradły podniebienia w Polsce i na świecie. Ten smak zdobył główną nagrodę na Mistrzostwach Polski w lodziarstwie rzemieślniczym, a lodziarnia, w której powstaje, znalazła się na ósmym miejscu w światowym rankingu Gelato Festival World Masters. Smak, który zyskał uznanie i sławę, nosi wdzięczną nazwę "Hyćka". 

Co stoi za sukcesem tych słodkości? - Lody składają się ze smaku, który jest wyciągnięty z kwiatów czarnego bzu. Do tego jest chrupiąca migdałowa kruszonka oraz konfitura, tutaj w tym wypadku to są leśne jagody. No i wszystko jest połączone w masie, w której znajduje się mleko, śmietanka, cukier, no i odrobinkę serka - tłumaczył w Dzień Dobry TVN Tomasz Szypuła, mistrz polski w lodziarstwie rzemieślniczym.

Skąd Tomasz czerpie inspiracje na nowe doznania smakowe? - Połączenia smakowe najczęściej wpadają jak zasypiam. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń i cały czas tworzę nowe połączenia. Szukam ciekawych i lokalnych smaków, tak jak ostatnio się okazało, że lokalnie mamy winnicę. Zrobiliśmy świetny sorbet z białych winogron - powiedział.

Smak lodów zgodny z tradycją

Rodzinna lodziarnia, która osiągnęła międzynarodowy sukces, działa od pół wieku w małej miejscowości Baborów na Opolszczyźnie. - Zaczęło się od mojego taty, od 1974 roku zaczął kręcić lody. Potem dołączyła moja mama. Lodziarni wokół Baborowa nie było - zaznaczył Tomasz Szypuła.

- Jak się wchodziło na lodziarnię, to pamiętam zapach mleka, które tato zawsze przywoził. O 3 rano jechał do Baborowa, do mleczarni. Do tej pory pamiętam zapach tych wafelków świeżych, które tato zawsze miał. Najlepsze, najbardziej chrupiące i to dla mnie będzie wspomnienie na zawsze - zaznaczyła córka założyciela lodziarni Ewa Krupa.

Tomasz Szypuła od dziecka podglądał ciężką pracę ojca, tym samym zarażając się rodzinną miłością do tego biznesu. - Życie tak się toczyło, że spychało mnie w kierunku tych lodów. Jak miałem 25 lat to na 100% wiedziałem, że chciałem to rozwijać. Teraz nie wyobrażam sobie innej pracy - podsumował mistrz polski w lodziarstwie rzemieślniczym.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości