Materiał promocyjny

Dary lasu w kuchni Andrzeja Polana. Pachnące jesienią dania z serem śródziemnomorskim

Dary lasu w kuchni Andrzeja Polana. Pachnące jesienią dania z serem śródziemnomorskim
Dary lasu w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nadchodząca jesień to nie tylko jabłka czy śliwki, ale też wiele leśnych pyszności, takich jak grzyby, żurawina czy jałowiec. Wszystkie te składniki, w połączeniu z serem śródziemnomorskim, utworzą idealne na tę porę roku dania, aromatyczne i wyjątkowe. W kuchni Dzień Dobry TVN prezentuje je Andrzej Polan. Warto wypróbować jego przepisy.

Gulasz z prawdziwków, rozmarynowe puree z serem, porwany kurczak oraz żurawina leśna

Składniki:

  • 500 g borowików,
  • 4 cebule,
  • ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, pieprz, sól,
  • włoszczyzna,
  • kilogram ziemniaków,
  • masło polskie,
  • Ser Apetina typu śródziemnomorskiego w kostkach, naturalny 430 g,
  • cały kurczak,
  • papryka ostra, słodka i wędzona,
  • 200 g żurawiny leśnej.
Gulasz z prawdziwków, rozmarynowe puree z serem, porwany kurczak oraz żurawina leśna
Gulasz z prawdziwków, rozmarynowe puree z serem, porwany kurczak oraz żurawina leśna
Gulasz z prawdziwków, rozmarynowe puree z serem, porwany kurczak oraz żurawina leśna
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Kurczaka filetujemy. Korpus przeznaczamy na bulion z włoszczyzną, a mięso dokładnie posypujemy każdym rodzajem papryk, solą oraz pieprzem. Kurczaka wstawiamy do pieczenia na plastrach cebuli. Borowiki dzielimy na nóżki i kapelusze. Nóżki kroimy w grubą kostkę, natomiast kapelusze pozostawiamy w całości. Potem na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, z dodatkiem soli i cukru. Kiedy tylko nam delikatnie zacznie się karmelizować, dodajemy pokrojone nóżki borowików i na koniec całe kapelusze.

Po przesmażeniu całość podlewamy bulionem drobiowym i dusimy do miękkości. Doprawiamy przyprawami. Ziemniaki gotujemy, a potem ubijamy z masłem na puree. Na koniec do gotowego puree dodajemy ser Apetina i delikatnie mieszamy. Na środek talerza wykładamy puree z serem, obok wylewamy gulasz z grzybów, kładziemy kawałki porwanego kurczaka i na koniec żurawinę wymieszaną z sosem z pieczenia kurczaka.

Blaszka ciasta z mieloną wieprzowiną, warzywami, serem i brusznicą

Składniki na ciasto:

  • kilogram mąki,
  • 200 ml oleju,
  • 300 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 100 g drożdży,
  • sól, pieprz,
  • świeży rozmaryn.

Pozostałe składniki:

  • kilogram łopatki wieprzowej,
  • 4 opakowania sera Apetina z chili lub pomidorami, ser typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej 100 g,
  • 400 g sera tartego Apetina mozzarella,
  • 3 cebule,
  • 2 papryki czerwone,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4-5 zmiksowanych pomidorów,
  • 2 marchewki,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • olej do smażenia,
  • papryka słodka, ostra, wędzona,
  • kminek, cząber, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Z mokrych składników, drożdży oraz niedużej ilości mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozmaryn drobno siekamy, ale niezbyt dużo, bo ciasto będzie gorzkie. Dodajemy rozmaryn oraz pozostałą mąkę do rozczynu i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy sól. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Mięso mielimy w maszynce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na oleju, z dodatkiem soli i cukru. Kiedy tylko cebula zacznie nam się karmelizować, dodajemy pozostałe warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy wszystko do rondla, a na patelni smażymy partiami mięso mielone. Wszystko przekładamy do warzyw, podlewamy zmiksowanymi pomidorami i dusimy do momentu, aż sos stanie się prawie purpurowy. Pamiętamy o przyprawach, sos powinien być pikantny po doprawieniu.

Na podrośnięte ciasto drożdżowe, posmarowane olejem, wykładamy sos mięsny, wymieszany z serem i pomidorami suszonymi. Wierzch dodatkowo posypujemy serem mozzarella. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto posypujemy przesmażonymi na miodzie owocami brusznicy oraz dekorujemy gałązkami rozmarynu.

Blaszka ciasta z mieloną wieprzowiną, warzywami, serem i brusznicą
Blaszka ciasta z mieloną wieprzowiną, warzywami, serem i brusznicą
Blaszka ciasta z mieloną wieprzowiną, warzywami, serem i brusznicą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Makaron ze szpinakiem, jałowcem w śmietanie, smażonymi jabłkami, boczkiem i serem

Składniki:

  • opakowanie makaronu lasagne lub płaty makaronu świeżego,
  • 3 opakowania szpinaku młodego,
  • 400 g sera Apetina typu śródziemnomorskiego w kostkach (naturalny 430 g),
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • jałowiec, pieprz biały, sól,
  • pęczek szczypiorku,
  • kilka jabłek tegorocznych,
  • 600 g boczku wędzonego surowego,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g brusznicy,
  • miód wielokwiatowy.

Przygotowanie:

Surowy makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, odcedzamy i studzimy. Już wystudzony kroimy tak, jak nam się podoba. Następnie kroimy boczek w grubszą kostkę i wypiekamy w piecu lub smażymy na patelni na rumiano. Na oleju przesmażamy szczypiorek przez kilka sekund, a potem dodajemy szpinak. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę.

2-3 ziarenka jałowca rozcieramy z solą, pieprzem i dodajemy do smaku. Jabłka przesmażamy na patelni na miodzie z czarnym pieprzem. Potem do odparowanego szpinaku w śmietanie dodajemy ser z zalewy, mieszamy, a następnie dodajemy makaron. Wykładamy na duży talerz, pomiędzy układamy smażone jabłka i raz jeszcze posypujemy serem oraz owocami brusznicy przesmażonej w miodzie.

Makaron ze szpinakiem, jałowcem w śmietanie, smażonymi jabłkami, boczkiem i serem
Makaron ze szpinakiem, jałowcem w śmietanie, smażonymi jabłkami, boczkiem i serem
Makaron ze szpinakiem, jałowcem w śmietanie, smażonymi jabłkami, boczkiem i serem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości