Gulasz z prawdziwków, rozmarynowe puree z serem, porwany kurczak oraz żurawina leśna
Składniki:
- 500 g borowików,
- 4 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, pieprz, sól,
- włoszczyzna,
- kilogram ziemniaków,
- masło polskie,
- Ser Apetina typu śródziemnomorskiego w kostkach, naturalny 430 g,
- cały kurczak,
- papryka ostra, słodka i wędzona,
- 200 g żurawiny leśnej.
Przygotowanie:
Kurczaka filetujemy. Korpus przeznaczamy na bulion z włoszczyzną, a mięso dokładnie posypujemy każdym rodzajem papryk, solą oraz pieprzem. Kurczaka wstawiamy do pieczenia na plastrach cebuli. Borowiki dzielimy na nóżki i kapelusze. Nóżki kroimy w grubą kostkę, natomiast kapelusze pozostawiamy w całości. Potem na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, z dodatkiem soli i cukru. Kiedy tylko nam delikatnie zacznie się karmelizować, dodajemy pokrojone nóżki borowików i na koniec całe kapelusze.
Po przesmażeniu całość podlewamy bulionem drobiowym i dusimy do miękkości. Doprawiamy przyprawami. Ziemniaki gotujemy, a potem ubijamy z masłem na puree. Na koniec do gotowego puree dodajemy ser Apetina i delikatnie mieszamy. Na środek talerza wykładamy puree z serem, obok wylewamy gulasz z grzybów, kładziemy kawałki porwanego kurczaka i na koniec żurawinę wymieszaną z sosem z pieczenia kurczaka.
Blaszka ciasta z mieloną wieprzowiną, warzywami, serem i brusznicą
Składniki na ciasto:
- kilogram mąki,
- 200 ml oleju,
- 300 ml mleka,
- 100 ml wody,
- 100 g drożdży,
- sól, pieprz,
- świeży rozmaryn.
Pozostałe składniki:
- kilogram łopatki wieprzowej,
- 4 opakowania sera Apetina z chili lub pomidorami, ser typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej 100 g,
- 400 g sera tartego Apetina mozzarella,
- 3 cebule,
- 2 papryki czerwone,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4-5 zmiksowanych pomidorów,
- 2 marchewki,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- olej do smażenia,
- papryka słodka, ostra, wędzona,
- kminek, cząber, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Z mokrych składników, drożdży oraz niedużej ilości mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozmaryn drobno siekamy, ale niezbyt dużo, bo ciasto będzie gorzkie. Dodajemy rozmaryn oraz pozostałą mąkę do rozczynu i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy sól. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso mielimy w maszynce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na oleju, z dodatkiem soli i cukru. Kiedy tylko cebula zacznie nam się karmelizować, dodajemy pozostałe warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy wszystko do rondla, a na patelni smażymy partiami mięso mielone. Wszystko przekładamy do warzyw, podlewamy zmiksowanymi pomidorami i dusimy do momentu, aż sos stanie się prawie purpurowy. Pamiętamy o przyprawach, sos powinien być pikantny po doprawieniu.
Na podrośnięte ciasto drożdżowe, posmarowane olejem, wykładamy sos mięsny, wymieszany z serem i pomidorami suszonymi. Wierzch dodatkowo posypujemy serem mozzarella. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto posypujemy przesmażonymi na miodzie owocami brusznicy oraz dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Makaron ze szpinakiem, jałowcem w śmietanie, smażonymi jabłkami, boczkiem i serem
Składniki:
- opakowanie makaronu lasagne lub płaty makaronu świeżego,
- 3 opakowania szpinaku młodego,
- 400 g sera Apetina typu śródziemnomorskiego w kostkach (naturalny 430 g),
- 300 ml śmietanki 36%,
- jałowiec, pieprz biały, sól,
- pęczek szczypiorku,
- kilka jabłek tegorocznych,
- 600 g boczku wędzonego surowego,
- olej rzepakowy,
- 100 g brusznicy,
- miód wielokwiatowy.
Przygotowanie:
Surowy makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, odcedzamy i studzimy. Już wystudzony kroimy tak, jak nam się podoba. Następnie kroimy boczek w grubszą kostkę i wypiekamy w piecu lub smażymy na patelni na rumiano. Na oleju przesmażamy szczypiorek przez kilka sekund, a potem dodajemy szpinak. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę.
2-3 ziarenka jałowca rozcieramy z solą, pieprzem i dodajemy do smaku. Jabłka przesmażamy na patelni na miodzie z czarnym pieprzem. Potem do odparowanego szpinaku w śmietanie dodajemy ser z zalewy, mieszamy, a następnie dodajemy makaron. Wykładamy na duży talerz, pomiędzy układamy smażone jabłka i raz jeszcze posypujemy serem oraz owocami brusznicy przesmażonej w miodzie.
Zobacz także:
- Ser śródziemnomorski nadaje się nie tylko do sałatek. Sprawdź, w jakich daniach można go wykorzystać
- Czy ser śródziemnomorski dobrze komponuje się z klasycznymi potrawami z grilla?
- Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN