Czy ser śródziemnomorski dobrze komponuje się z klasycznymi potrawami z grilla?  

Ser na rózne sposoby
Źródło: Dzień Dobry TVN Online
Właśnie trwa sezon grillowy. To idealny moment, by wrzucić na ruszt kiełbaski, karkówkę, ale też wegetariańskie zamienniki mięsa oraz różnego rodzaju warzywa. Aromatyczne, pełne smaku dania doskonale będą pasować do orzeźwiających, świeżych sałatek, których kluczowym składnikiem będzie ser śródziemnomorski. Poznaj przepisy na pyszne potrawy. 

Inspiracje na grilla

Dobrze wypieczone mięso z grilla to przysmak, którym wielu z nas uwielbia się zajadać w okresie wiosenno-letnim. Chętnie sięgamy również po wege kiełbaski czy roślinne steki. Zgrillowane warzywa jak cukinia, papryka, pomidor czy cebula, to kolejna ze smakowitych propozycji.

Dopełnieniem każdego dnia może być soczysta sałatka z dressingiem i kremowym, łagodnym, lekko słonym serem śródziemnomorskim. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię. Przedstawiamy przepis na sałatkę dla 4 osób.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Składniki:

  • 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
    • 300 g pomidorków koktajlowych,
      • 1 średniej wielkości ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe,
        • pół główki sałaty karbowanej lub masłowej,
          • 1 czerwona cebula,
            • 150 g czarnych oliwek,
              • 3 łyżki oliwy,
                • 2 łyżki octu z białego wina,
                  • sok z ćwiartki cytryny,
                    • świeża bazylia,
                      • ulubione przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka czerwona, czosnek.

                        Sposób przygotowania. 

                        Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Ogórka, czerwoną cebulę i ser śródziemnomorski pokrój w kostkę. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystkie składniki do miski. Następnie do małej miseczki wlej oliwę, ocet, sok z cytryny, dosyp przyprawy i całość wymieszaj. Połącz składniki sałatki z dressingiem. Gotowe!

                        >>Pobierz bezpłatny e-book

                        Ser śródziemnomorski idealny do mięsa

                        Soczysta karkówka to jedno z najpopularniejszych dań przygotowywanych na grillu. By posiłek był zdrowy i dostarczył nam witamin, warto podawać mięso w towarzystwie świeżych warzyw z dodatkiem solankowego sera śródziemnomorskiego. Jaka sałatka będzie idealna do zgrillowanej karkówki? Przedstawiamy sprawdzony przepis dla 4 osób.

                        Składniki:

                        • 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
                          • 300 g pomidorów,
                            • 1 czerwona cebula,
                              • 1 mała papryczka chilli,
                                • 3 łyżki oliwy,
                                  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka czerwona, czosnek.

                                    Przygotowanie:

                                    Pomidorki przekrój na pół. Cebulę drobno poszatkuj. Ser śródziemnomorski pokrój w kostkę. Papryczkę chilli przekrój na pół, wydrąż z niej środek i pozbądź się pestek. Jeśli chcesz nieco złagodzić pikantny smak, dodaj tylko pół papryczki. Pokrój ją w drobno. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj oliwę, przyprawy i całość dobrze wymieszaj. Gotowe!

                                    Grillowane warzywa z serem śródziemnomorskim

                                    Miłośnicy wegetariańskich dań z pewnością docenią smak grillowanych warzyw podawanych na chrupiącej grzance z dodatkiem sera śródziemnomorskiego i świeżej mięty. To doskonała przekąska, którą można serwować na przyjęciach na świeżym powietrzu. Przepis dla 4 osób.

                                    Składniki:

                                    • 2 bagietki pełnoziarniste,
                                      • 1 cukinia,
                                        • 1 papryka czerwona lub żółta,
                                          • 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
                                            • 3 łyżki oliwy,
                                              • sól, pieprz i oregano,
                                                • listki świeżej mięty.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Bagietki przekrój na małe kromki. Cukinię i paprykę pokrój w plastry i delikatnie polej je oliwą. Pieczywo i warzywa połóż na grilla i piecz, aż się zarumienią. Na przypieczone bagietki nałóż pokrojony ser śródziemnomorski. Następnie nałóż zgrillowaną cukinię oraz paprykę. Posyp grzanki przyprawami i udekoruj listkami świeżej mięty. Gotowe!

                                                  Aktualnie czytasz: Czy ser śródziemnomorski dobrze komponuje się z klasycznymi potrawami z grilla?  

                                                  Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana