Kuchnia w stylu amerykańskim kojarzy się większości ludzi z fast foodami, dużą ilością sosów, słodkich syropów i słodzonych soków lub napojów gazowanych. Czy tak jest w istocie?
Amerykańska kuchnia – węglowodany i tłuszcz
Amerykańska kuchnia w dużej mierze bazuje na daniach, które można przygotować w 5 minut. Wiąże się to również z typowo amerykańskim zwyczajem jadania poza domem. Amerykanie często jedzą w barach szybkiej obsługi, z kubkiem kawy w ręce, w drodze do pracy lub domu.
Stąd też cała tradycja przydrożnych barów, restauracji opartych na fast foodach i kalorycznych daniach, których głównym składnikiem najczęściej są węglowodany i tłuszcze (zwykle te niezdrowe). Jedzenie amerykańskie jest natomiast ubogie w najzdrowsze dla ludzkiego organizmu białko i zdrowe kwasy omega-3.
Kuchnia amerykańska – co złego jest węglowodanach?
Amerykańskie ciasto, hamburger i naleśniki polane syropem klonowym to bomba węglowodanowa. Nieprawdą jest, że węglowodany należy wyeliminować z diety. Należy natomiast ograniczyć ilość cukrów prostych, które pojawiają się w diecie, szczególnie jeśli są to cukry chemicznie, sztucznie wytworzone. Te, których źródłem są owoce, z reguły nie są groźne. Natomiast nadużywanie sztucznie dosładzanego syropu klonowego, dodawanie dużych ilości cukru do domowych wypieków oraz spożywanie sztucznie udoskonalonego pieczywa (głównie pszennego) może prowadzić do poważnych chorób, a otyłość jest tylko jedną z nich.
Dania amerykańskie niestety rzadko opierają się na węglowodanach złożonych, które można znaleźć w czystych produktach zbożowych i roślinach strączkowych. Jeśli już tak się dzieje, to i tak ilość sosów, w których zostają one zatopione, zabija wartości odżywcze posiłku.
Amerykański przepis na fast food
Amerykańskie dania są tak kaloryczne z jeszcze jednego powodu. Jest nim ilość występującego w nich tłuszczu. W samym tłuszczu nie ma nic złego – pomaga on przyswajać witaminy A, D, E i K, wytwarza hormony i buduje komórki. Tłuszcz zwierzęcy oraz tłuszcze trans (zmieniające swoje właściwości w procesie obróbki chemicznej) mogą natomiast prowadzić do miażdżycy, otyłości i choroby nowotworowej.
Problemem amerykańskiej kuchni jest to, że tłuszczów roślinnych używa się w niej mało, a jeśli w ogóle, to do smażenia w głębokim tłuszczu, co z zasady nie jest zdrowe. Hamburgery, hot dogi, zapiekanki i jajecznica z bekonem to źródło wielu niezdrowych dla organizmu tłuszczów, które sprzyjają również otyłości.
Kuchnia amerykańska – przepisy na wersję light
Amerykańskie dania w wersji light to pewien sposób, aby poczuć tamtejsze smaki, nie niszcząc sobie zdrowia.
- Fanów szybkich dań z frytkami warto zachęcić do zamiany klasycznych frytek smażonych w głębokim tłuszczu na pieczone w piekarniku warzywa. Mogą to być same ziemniaki, a także marchew, pietruszka czy seler. Wystarczy pokroić warzywa w słupki, przyprawić solą i pieprzem (ewentualnie ziołami prowansalskimi, tymiankiem czy oregano), skropić odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Wystarczy 20–25 minut, a na talerzu znajdą się aromatyczne frytki w wersji light.
- Hamburger amerykański – przepis najczęściej mówi o smażeniu na oleju z cebulką. Nie ma wcale takiej konieczności. Dla jakości mięsa i zdrowia jedzącego z pewnością lepszym rozwiązaniem okaże się smażenie na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Smakuje lepiej niż oryginał.
- Amerykańska knajpa nie może się obejść bez club sandwich. Gdyby jednak tradycyjne pszenne pieczywo tostowe zastąpić jego pełnoziarnistą wersją, bazującą na naturalnym zakwasie, całość natychmiast zyskałaby na wartości. Syrop klonowy to idealny dodatek, ale nie do grubych pancakes. Lepiej dodać go do owsianki – amerykański smak zostanie, a przy okazji ujawni się antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie syropu.
- Zupa amerykańska zawsze musi być z kukurydzy, ale nie zawsze z dodatkiem śmietany. Bez problemu można ją zastąpić jogurtem lub zdrowszym mleczkiem kokosowym. Smak idealny, a kalorii i tłuszczów jakby mniej.
Zobacz także:
- Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować
- Przepisy na sosy do pizzy. Sos z koncentratu pomidorowego, propozycje podania
- Kuchnia włoska dla wegan. Alicja Rokicka zdradza, jak przygotować pantescę, caponatę i foccacię
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN