Autor bestsellerowych książek kucharskich, Michał Korkosz, zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN trzy inspirujące przepisy na śniadanie z wykorzystaniem produktów Alpro. Korkosz, który zasłynął jako mistrz w tworzeniu rozkosznych dań, pokazuje, jak prosto i smacznie można wprowadzić produkty roślinne do swoich codziennych posiłków. Zobacz, jak zrobić placuszki mango, tosty francuskie i wytrawne dutch baby.
Rozkoszny przyrządził placuszki mango, tosty francuskie oraz wytrawne dutch baby.
Placuszki mango
Składniki:
- 1 banan, dojrzały
- 2 jajka "zerówki"
- 3 łyżki Alpro w stylu skyr o smaku mango + do podania
- ⅔ szklanki (90 g) mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 małe mango, dojrzałe
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki pulpy mango
Przygotowanie:
W średniej misce rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajka i Alpro w stylu skyr o smaku mango, wymieszaj. Wsyp mąkę, 1 łyżkę cukru, proszek do pieczenia i kurkumę. Wymieszaj jedynie do połączenia.
Obierz mango i pokrój je na cienkie plastry. Rozgrzej olej na dużej patelni na umiarkowanym ogniu.
Wykładaj na patelnię po 1 czubatej łyżce ciasta, zachowując odstępy pomiędzy placuszkami. Ułóż na wierzchu po dwa plasterki mango. Posyp je cukrem. Smaż pod przykryciem, na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 – 4 minuty). Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 – 3 minuty.
Podawaj z kleksem Alpro w stylu skyr o smaku mango i pulpa mango.
Tosty francuskie do kwadratu
Składniki:
- Tosty francuskie:
- 2 duże jajka
- 1 żółtko z dużego jajka
- 1 szklanka (250 ml) napoju migdałowego Alpro
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 grube plastry chałki, brioszki lub ciasta drożdżowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 łyżka masła
- Konfitura malinowa:
- 1 ½ szklanki (180 g) malin, świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wody różanej
- Krem różany:
- 1 małe opakowanie (150 g) roślinnej alternatywy dla jogurtu typu Skyr Alpro o smaku wanilii
- 1 łyżeczka wody różanej
- suszone płatki różane, do podania
Przygotowanie:
Przygotuj konfiturę: Przełóż maliny do małego garnka. Dodaj miód i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż maliny puszczą soki i się zagotują. Zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień na umiarkowany i gotuj, aż soki się zredukują. Odstaw z ognia i dodaj wodę różaną.
Przygotuj tosty francuskie do kwadratu: W dużym głębokim talerzu lub naczyniu roztrzep jajka, żółtko, napój migdałowy i ekstrakt waniliowy. Namocz plastry chałki po 1 – 2 minuty na stronę. W małej miseczce wymieszaj cukier z kardamonem.
Rozgrzej masło na patelni na umiarkowanym ogniu (jeśli musisz smażyć na raty, dodaj najpierw 1 łyżkę masła). Przełóż nasączone plastry chałki na patelnię. Posyp kardamonowym cukrem po 1 łyżeczkę na tosta. Smaż z każdej strony, aż się zarumienią, po 3 – 4 minuty.
Przygotuj krem: w małej misce wymieszaj roślinny skyr i wodę różaną, aż powstanie jedwabista masa. Podawaj tosty francuskie z kleksem kremu i konfitury, posypując płatkami różanymi, bo przecież wiadomo, że najlepsze kwiaty, to te jadalne.
Wytrawne dutch baby
Składniki:
- Pomidorki:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- ¼ szklanki (60ml) oliwy extra virgin
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ¼ łyżeczka kruszonego chili
- Naleśnik:
- 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- ½ szklanki (65 g) mąki pszennej
- 3 łyżki startego sera długodojrzewającego + do podania
- ½ szklanki (125 ml) napoju owsianego Alpro
- 3 łyżki posiekanej bazylii + do podania
- ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Przełóż pomidorki do patelni żaroodpornej o średnicy 26 cm i skrop oliwą. Posyp solą, wędzoną papryką i chili, dokładnie wymieszaj. Piecz, aż staną się miękkie, soczyste i lekko skarmelizowane, 20–25 minut.
Za pomocą łyżki cedzkowej, przełoż pomidorki do czystej miski, pozostawiając soki na patelni. Przełóż patelnię ponownie do piekarnika, aby oliwa zawrzała, około 5 minut.
Przełóż składniki na dutch baby do pojemnika blendera, pomijając zioła, i zblenduj je szybko na aksamitną masę. Możesz to też zrobić ręcznie trzepaczką, Wmieszaj zioła.
Otwórz piekarnik i lekko wysuń kratkę z gorącą patelnią. Wlej ciasto i natychmiast zamknij piekarnik. Piecz 20 minut, patrzą, jak pięknie rośnie, nabierając złocistych rumieńców. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim dutch baby jeszcze na 5 minut, aby lekko się wysuszył.
Na wierzch dutch, aby wyłóż pieczone pomidorki i posyp dodatkowym serem i bazylią. Możesz dodać jeszcze skropić odrobiną oliwy! Jedz od razu, delektując się każdym kęsem, bo to cudo nie czeka.
Zobacz także:
- Kiedyś znienawidzone, dziś ukochane. Poznaj smaki, do których dorośliśmy z przepisów Patryka Galewskiego
- Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia
- Kalafior, brukselka i brokuł. Przepisy szefa kuchni
Źródło: Michał Korkosz "Rozkoszny"
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News