Materiał promocyjny

Śniadaniowe inspiracje według Rozkosznego. Koniecznie wypróbuj je w domu

Śniadaniowe inspiracje według Rozkosznego. Koniecznie wypróbuj je w domu
Rozkoszne inspiracje na śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor bestsellerowych książek kucharskich, Michał Korkosz, zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN trzy inspirujące przepisy na śniadanie z wykorzystaniem produktów Alpro. Korkosz, który zasłynął jako mistrz w tworzeniu rozkosznych dań, pokazuje, jak prosto i smacznie można wprowadzić produkty roślinne do swoich codziennych posiłków. Zobacz, jak zrobić placuszki mango, tosty francuskie i wytrawne dutch baby.

Rozkoszny przyrządził placuszki mango, tosty francuskie oraz wytrawne dutch baby.

Placuszki mango

Składniki:

  • 1 banan, dojrzały
  • 2 jajka "zerówki"
  • 3 łyżki Alpro w stylu skyr o smaku mango + do podania
  • ⅔ szklanki (90 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 małe mango, dojrzałe
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki pulpy mango

Przygotowanie:

W średniej misce rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajka i Alpro w stylu skyr o smaku mango, wymieszaj. Wsyp mąkę, 1 łyżkę cukru, proszek do pieczenia i kurkumę. Wymieszaj jedynie do połączenia.

Obierz mango i pokrój je na cienkie plastry. Rozgrzej olej na dużej patelni na umiarkowanym ogniu.

Wykładaj na patelnię po 1 czubatej łyżce ciasta, zachowując odstępy pomiędzy placuszkami. Ułóż na wierzchu po dwa plasterki mango. Posyp je cukrem. Smaż pod przykryciem, na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 – 4 minuty). Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 – 3 minuty.

Podawaj z kleksem Alpro w stylu skyr o smaku mango i pulpa mango.

Placuszki mango
Placuszki mango
Źródło: ​Anita Walczewska/East News

Tosty francuskie do kwadratu 

Składniki:

  • Tosty francuskie:
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 1 szklanka (250 ml) napoju migdałowego Alpro
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 grube plastry chałki, brioszki lub ciasta drożdżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżka masła
  • Konfitura malinowa:
  • 1 ½ szklanki (180 g) malin, świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • Krem różany:
  • 1 małe opakowanie (150 g) roślinnej alternatywy dla jogurtu typu Skyr Alpro o smaku wanilii
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • suszone płatki różane, do podania

Przygotowanie:

Przygotuj konfiturę: Przełóż maliny do małego garnka. Dodaj miód i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż maliny puszczą soki i się zagotują. Zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień na umiarkowany i gotuj, aż soki się zredukują. Odstaw z ognia i dodaj wodę różaną.

Przygotuj tosty francuskie do kwadratu: W dużym głębokim talerzu lub naczyniu roztrzep jajka, żółtko, napój migdałowy i ekstrakt waniliowy. Namocz plastry chałki po 1 – 2 minuty na stronę. W małej miseczce wymieszaj cukier z kardamonem.

Rozgrzej masło na patelni na umiarkowanym ogniu (jeśli musisz smażyć na raty, dodaj najpierw 1 łyżkę masła). Przełóż nasączone plastry chałki na patelnię. Posyp kardamonowym cukrem po 1 łyżeczkę na tosta. Smaż z każdej strony, aż się zarumienią, po 3 – 4 minuty.

Przygotuj krem: w małej misce wymieszaj roślinny skyr i wodę różaną, aż powstanie jedwabista masa. Podawaj tosty francuskie z kleksem kremu i konfitury, posypując płatkami różanymi, bo przecież wiadomo, że najlepsze kwiaty, to te jadalne.

Tosty francuskie do kwadratu 
Tosty francuskie do kwadratu 
Źródło: ​Anita Walczewska/East News

Wytrawne dutch baby

Składniki:

  • Pomidorki:
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • ¼ szklanki (60ml) oliwy extra virgin
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczka kruszonego chili
  • Naleśnik:
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki (65 g) mąki pszennej
  • 3 łyżki startego sera długodojrzewającego + do podania
  • ½ szklanki (125 ml) napoju owsianego Alpro
  • 3 łyżki posiekanej bazylii + do podania
  • ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Przełóż pomidorki do patelni żaroodpornej o średnicy 26 cm i skrop oliwą. Posyp solą, wędzoną papryką i chili, dokładnie wymieszaj. Piecz, aż staną się miękkie, soczyste i lekko skarmelizowane, 20–25 minut.

Za pomocą łyżki cedzkowej, przełoż pomidorki do czystej miski, pozostawiając soki na patelni. Przełóż patelnię ponownie do piekarnika, aby oliwa zawrzała, około 5 minut.

Przełóż składniki na dutch baby do pojemnika blendera, pomijając zioła, i zblenduj je szybko na aksamitną masę. Możesz to też zrobić ręcznie trzepaczką, Wmieszaj zioła.

Otwórz piekarnik i lekko wysuń kratkę z gorącą patelnią. Wlej ciasto i natychmiast zamknij piekarnik. Piecz 20 minut, patrzą, jak pięknie rośnie, nabierając złocistych rumieńców. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim dutch baby jeszcze na 5 minut, aby lekko się wysuszył.

Na wierzch dutch, aby wyłóż pieczone pomidorki i posyp dodatkowym serem i bazylią. Możesz dodać jeszcze skropić odrobiną oliwy! Jedz od razu, delektując się każdym kęsem, bo to cudo nie czeka.

Wytrawne dutch baby
Wytrawne dutch baby
Źródło: ​Anita Walczewska/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości