Kasza nie musi być nudna. Wypróbuj nieoczywiste dania, które zrobiła Daria Ładocha

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
Kasza niejedno ma oblicze i potrafi zaskoczyć. Choć kojarzy się głównie z dodatkiem do obiadu, może być podstawą wyjątkowych dań, które zachwycą nawet największych smakoszy. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe dania z różnymi rodzajami kaszy. Sprawdź jej przepisy.

Przyrządziła sałatkę z pęczaku, suszonych pomidorów i szpinaku z kozim serem, szybkie pulpeciki z kaszy jęczmiennej z wędzonym łososiem, komosę ryżową z jarmużem i jajkiem sadzonym, podaną w kolorowych papryczkach, a także kaszotto z burakami, granatem, fetą i wędzonym pstrągiem.

Sałatka z pęczaku, suszonych pomidorów i szpinaku z kozim serem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak,
  • 2 szklanki wody,
  • 6 suszonych pomidorów z oleju (nieodsączonych),
  • 3 garści szpinaku baby,
  • 100 g koziego sera pokrojonego w kostkę,
  • garść prażonych pestek dyni,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kiełki słonecznika.

Przygotowanie:

Kaszę wypłucz na sitku, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. W trakcie gotowania nie podnoś przykrywki i nie mieszaj kaszy. Najlepiej po ugotowaniu zostawić ją na kilka minut, aby wchłonęła całą parę wodną. Przełóż kaszę do miski. Później pokrój pomidory w paseczki i dodaj do kaszy razem z olejem. Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj. Na półmisku ułóż szpinak, kaszę z pomidorami oraz ser kozi, a potem posyp pestkami dyni. Na koniec dodaj kiełki słonecznika.

Szybkie pulpeciki z kaszy jęczmiennej z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • pęczek koperku,
  • 100 g sera feta,
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 50 g prażonych orzechów laskowych,
  • sól, pieprz,
  • kiełki rzodkiewki.

Składniki na sos:

  • łyżka jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka pesto zielonego,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Kaszę umieść w rondelku, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzoną kaszę wymieszaj z serem feta i uformuj małe placuszki. Na wierzchu każdego z nich ułóż plasterki łososia, posiekane orzechy i gałązki koperku. Na koniec udekoruj też kiełkami i podawaj z sosem.

Sos: Składniki sosu dokładnie wymieszaj.

Komosa ryżowa z jarmużem i jajkiem sadzonym, podana w kolorowych papryczkach

Składniki:

  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 100 g jarmużu,
  • 3 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki,
  • czerwona cebula, pokrojona w piórka,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 10 pomidorków cherry,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 5 kolorowych papryk podobnej wielkości,
  • oliwa,
  • orzeszki piniowe,
  • liście świeżego oregano.

Przygotowanie:

Kaszę umieść w rondelku, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Na oliwie podsmaż czosnek z cebulą, dodaj na chwilę jarmuż, dopraw solą i pieprzem. Potem wymieszaj z kaszą. Następnie dodaj pomidory, oliwki i orzeszki piniowe, podsmażone na suchej patelni. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Nadziane kaszą papryki wstaw do piekarnika na 15 minut. Usmaż jajka sadzone i ułóż na kaszy. Podawaj udekorowane liśćmi oregano. 

Kaszotto z burakami, granatem, fetą i wędzonym pstrągiem

Składniki:

  • 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 upieczone buraki,
  • duży pęczek natki pietruszki,
  • 100 g sera feta,
  • 50 g prażonych pestek słonecznika,
  • pestki z połowy granata,
  • garść rukoli,
  • 6 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paseczki,
  • wędzony pstrąg,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli, wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Zostaw pod przykryciem na 15 minut. Buraka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Potem rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż go. Następnie wymieszaj kaszę z przyprawami, dodaj suszone pomidory, buraki i natkę pietruszki. Podawaj z pokruszoną fetą, granatem, rukolą, doprawione solą i pieprzem oraz z wędzonym pstrągiem. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości