Przyrządziła sałatkę z pęczaku, suszonych pomidorów i szpinaku z kozim serem, szybkie pulpeciki z kaszy jęczmiennej z wędzonym łososiem, komosę ryżową z jarmużem i jajkiem sadzonym, podaną w kolorowych papryczkach, a także kaszotto z burakami, granatem, fetą i wędzonym pstrągiem.
Sałatka z pęczaku, suszonych pomidorów i szpinaku z kozim serem
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak,
- 2 szklanki wody,
- 6 suszonych pomidorów z oleju (nieodsączonych),
- 3 garści szpinaku baby,
- 100 g koziego sera pokrojonego w kostkę,
- garść prażonych pestek dyni,
- sól i pieprz do smaku,
- kiełki słonecznika.
Przygotowanie:
Kaszę wypłucz na sitku, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. W trakcie gotowania nie podnoś przykrywki i nie mieszaj kaszy. Najlepiej po ugotowaniu zostawić ją na kilka minut, aby wchłonęła całą parę wodną. Przełóż kaszę do miski. Później pokrój pomidory w paseczki i dodaj do kaszy razem z olejem. Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj. Na półmisku ułóż szpinak, kaszę z pomidorami oraz ser kozi, a potem posyp pestkami dyni. Na koniec dodaj kiełki słonecznika.
Szybkie pulpeciki z kaszy jęczmiennej z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 2,5 szklanki wody,
- pęczek koperku,
- 100 g sera feta,
- 150 g wędzonego łososia,
- 50 g prażonych orzechów laskowych,
- sól, pieprz,
- kiełki rzodkiewki.
Składniki na sos:
- łyżka jogurtu greckiego,
- łyżka majonezu,
- łyżka pesto zielonego,
- łyżka musztardy francuskiej,
- łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Kaszę umieść w rondelku, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzoną kaszę wymieszaj z serem feta i uformuj małe placuszki. Na wierzchu każdego z nich ułóż plasterki łososia, posiekane orzechy i gałązki koperku. Na koniec udekoruj też kiełkami i podawaj z sosem.
Sos: Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
Komosa ryżowa z jarmużem i jajkiem sadzonym, podana w kolorowych papryczkach
Składniki:
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej,
- 2,5 szklanki wody,
- 100 g jarmużu,
- 3 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki,
- czerwona cebula, pokrojona w piórka,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- 10 pomidorków cherry,
- 10 czarnych oliwek,
- 5 kolorowych papryk podobnej wielkości,
- oliwa,
- orzeszki piniowe,
- liście świeżego oregano.
Przygotowanie:
Kaszę umieść w rondelku, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Na oliwie podsmaż czosnek z cebulą, dodaj na chwilę jarmuż, dopraw solą i pieprzem. Potem wymieszaj z kaszą. Następnie dodaj pomidory, oliwki i orzeszki piniowe, podsmażone na suchej patelni. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Nadziane kaszą papryki wstaw do piekarnika na 15 minut. Usmaż jajka sadzone i ułóż na kaszy. Podawaj udekorowane liśćmi oregano.
Kaszotto z burakami, granatem, fetą i wędzonym pstrągiem
Składniki:
- 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 upieczone buraki,
- duży pęczek natki pietruszki,
- 100 g sera feta,
- 50 g prażonych pestek słonecznika,
- pestki z połowy granata,
- garść rukoli,
- 6 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paseczki,
- wędzony pstrąg,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli, wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Zostaw pod przykryciem na 15 minut. Buraka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Potem rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż go. Następnie wymieszaj kaszę z przyprawami, dodaj suszone pomidory, buraki i natkę pietruszki. Podawaj z pokruszoną fetą, granatem, rukolą, doprawione solą i pieprzem oraz z wędzonym pstrągiem.
Zobacz także:
- Chcesz odpocząć po świątecznym ucztowaniu? Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego na lekkie dania z kaszą
- Ziarna zdrowia i piękna, czyli pomysły na kaszę gryczaną od Jagny Niedzielskiej
- Kasza jęczmienna ze strąkami - czyli obiad w targowy dzień
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN