Jak przygotować potrawy z kaszą jaglaną, jęczmienną i pęczakiem?
Informację przekazał Główny Inspektorat Sanitarny.
Kasza to produkt, który powinien pojawić się w naszej diecie. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jednak rodzajów kasz jest wiele. Czy wszystkie są równie zdrowe? Na które lepiej uważać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Zielone warzywa zawierają bardzo dużo chlorofilu. Im więcej go w naszej diecie, tym lepszy jest stan jelit i ogólny stan zdrowia. Jak zrobić pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką? Sprawdź przepis dietetyk klinicznej Hanny Stolińskiej.
Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu staje się u nas coraz popularniejsza. Choć może kojarzyć się przede wszystkim z daniami mięsnymi, oferuje wiele zdrowych, lekkich, wegetariańskich potraw. Należy do nich m.in. tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur.
W studiu Dzień Dobry TVN David Gaborioud przygotował potrwy bazujące na kaszach. Co powiecie na kaszotto buraczkowe lub kaszotto cukiniowe? Poznajcie przepisy.
Daria Ładocha: "Grill to bardzo dobry moment, żeby zacieśniać więzi, ale żeby to się udało, to nie możemy stać bardzo długo w kuchni, żeby mieć czas na to piknikowanie". Dlatego dziś Daria zaproponowała smaczne dania, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak w prosty sposób przygotować smaczne i zdrowe potrawy. Co powiecie na sałatkę z pęczakiem, soczewicą, kozim serem i rukolą lub kaszę orkiszową z pesto z suszonych pomidorów?
Jak twierdzi Daria Ładocha, "Polacy są podzieleni na tych, którzy lubią kaszę i na tych, którzy uważają, że jest to pokarm dla ptaków". Dlatego postanowiła przekonać tych drugich, że kasza to samo dobro! W kuchni Dzień Dobry TVN powiedziała jak gotować różne rodzaje kaszy i ryżu oraz przygotowała: komosę ryżową z łososiem i orzeszkami pini, tabbouleh z pęczakiem, miętą i awokado oraz ryż smażony z jajkiem, papryką i pieczarkami. Wszystko pyszne, kolorowe, pożywne i idealnie nadające się na śniadanie!
Na polskich stołach króluje ziemniak, znany również jako pyra lub kartofel. Może czas to zmienić? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował nam różne rodzaje kaszy. Zobaczcie, jak w ciekawy sposób podać ten smaczny i zdrowy produkt. Czy wiedzieliście, że kasza gryczana strzela jak popcorn?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościła dziś Maia Sobczak. Blogerka przygotowała dania z kaszą w roli głównej. W naszym studiu pojawiły się takie specjały jak: zupa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką, kokosowa polenta z grzybami czy budyń jaglany. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN kipi dziś kasza. Jak ją prawidłowo ugotować? W gotowaniu każdej kaszy musimy się zastosować do trzech zasad. Jakich? Dlaczego warto jeść kaszę? Swoimi pomysłami na kaszę podzielili się Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, którzy przygotowali między innymi mini placuszki z kaszy manny z serkiem homogenizowanym i owocami, kaszotto z pęczaku z cukinią, sałatkę z kaszy gryczanej, kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem, a na deser ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kasz: kaszę gryczaną z pieczonym burakiem, rukolą, kozim serem i pistacjami; kaszę durum z łososiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem pomarańczowym; sałatkę z „grubą” kaszą jęczmienną z awokado, granatem, ogórkiem i orzechami w sosie koperkowym oraz kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały makarony. Andrzej Polan przygotował z nich pożywne pasty, które świetnie sprawdzą się w grudniowe, zimne dni. Na stole pojawiły się: makaron kolorowy z papryką pieczoną, marchewką i cukinią; makaron serowy na zupie z owoców polskich; makaron zapiekany z szynką, groszkiem i grzybami oraz makaron pełnoziarnisty z indykiem i ostrą kiełbasą. Smacznego!
Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną.
Dla Olgi Głębickiej, finalistki konkursu "Gotuj o wszystko", kasza nie jest tylko dodatkiem, ale inspiracją do tego, by przygotować smaczne potrawy. W naszej kuchni Olga przygotowała: tabbouleh z kaszy gryczanej, ziołowe placuszki z kaszy manny, zimową zapiekankę z kaszy jęczmiennej, ciasto cytrynowe z kaszy kukurydzianej i coulis z malin. Skorzystajcie z jej przepisów! Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN palmę pierwszeństwa dzierżą dwaj kumple z Krakowa. Jeden gotuje, a drugi fotografuje to, co ten pierwszy ugotował. Potem wszystko konsumują. W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Grzegorz Targosz oraz Paweł Łukasik. Towarzyszyła im Ania Starmach.
Rozgrzewa, odkwasza, syci i wzmacnia. Zawiera dużo błonnika. Nieoceniona w kuchni. Reni Jusis przygotowała omlety z kaszą jaglaną, niedzielną pomidorową z kaszą jaglaną oraz budyń, batony i ciasto z kaszy jaglanej.
Dzięki odpowiednio dobranym produktom możemy oczyścić organizm z toksyn. Kucharz Maciej Szaciłło i Dominika Adamczyk, która gotuje według Teorii Pięciu Przemian, podpowiadają w Dzień Dobry TVN jak to zrobić. Skorzystaj z ich przepisów i oczyść swój organizm!
W studiu Dzień Dobry TVN Maciej Nowak opowiedział o dobrodziejstwie tradycyjnej kaszy – jaglanej, pęczak, kuskus, gryczanej, manny, jęczmiennej oraz o kaszy perłowej - polskiej perle! Z czego robi się kaszę i jak może ona się różnić w obrębie jednego gatunku?
W kuchni Dzień Dobry TVN Maia Sobczak, autorka bloga "Qmam kasze", przygotowała kilka potraw z kaszą w roli głównej. Przekonajcie się, jak smakuje kremowy mus migdałowy z różanym jabłkiem, sałatka ze świeżego szpinaku z sosem gruszkowym, kasza gryczana z czerwoną cebulą, kolendrą, kiełkami fasoli mung i czarnym sezamem oraz kasza w buraczano-jabłkowym towarzystwie. Skąd ta miłość do kaszy?
W kuchni Bartek Wrona i jego szwagier Darek Kuźniak przygotowali tuńczyka w formie tatara z jajkiem przepiórczym, kaszę jaglaną w formie risotto oraz deser - fondant czekoladowy z wiśniami. Smacznego!
Kiedy na termometrach jest minus 12 stopni, trzeba zjeść coś treściwego i rozgrzewającego. Taką właśnie kuchnię zaproponował nam dziś Piotr Kucharski razem z Dorotą Deląg. Czy młodsza siostra Pawła jest jego zupełnym przeciwieństwem? Dlaczego przestała pić kawę i jeść czerwone mięso?
Zakopiańska, warszawska czy nadmorska? Jaka jest Magda Schejbal, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: wykwintne orzechowe trufle z kaszy jaglanej, chrupiącą macę z pastami z fasoli oraz aromatyczny torcik z kaszy gryczanej? Zobacz jakie sekrety, nie tylko kulinarne, zdradziła Kindze i Bartkowi!
Nie może jeść słodyczy. I to nie dlatego, że się odchudza. Zamiast mąki do mandarynkowego ciasta użyła... kaszy! W kuchni Dzień Dobry TVN Marta „Mandaryna” Wiśniewska razem z Piotrem Kucharskim przygotowała potrawy bezglutenowe o obniżonym indeksie glikemicznym.
Pierwszy raz usłyszeliśmy o Oceanie, kiedy jej singiel „Cry Cry” zdobywał przebojem listy przebojów. W 2010 roku wystąpiła w „Tańcu z gwiazdami” u boku Przemka Juszkiewicza. Nie pozwoliła nam długo na siebie czekać. Jej piosenka „Endless summer” została wybrana na oficjalną piosenkę EURO 2012. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała wytrawne babeczki, kashi-sushi z kaszy oraz królika z buraczkowym kuskusem.
Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami, duszona wołowina z kapustą, cebularze, tarta jesienna z leczo, czyli kolejna kuchnia na weekend. Andrzej Polan kolejny raz udowodnił, że nic nikomu nie musi się marnować i z powodzeniem możemy gotować na spory zapas.
Dzieci to bardzo wybredni smakosze i najsurowsi recenzenci dań rodziców. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kuchrarski przygotował potrawy, którym żadne dziecko się nie oprze. Do roboty rodzice!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski udowodnił, że w krótkim czasie można przygotować pyszny i pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się sami!
Manna, kukurydziana, jaglana, jęczmienna, gryczana, kus-kus, pęczak - w kuchni Dzien Dobry TVN królowłay kasze i to w wydaniu wegetariańskim! A przygotowali je Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.