Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Kasza jaglana na zielono
Kasza jaglana
Natka pietruszki
Koperek
Pestki dyni i słonecznika
Oliwa z oliwek lub z kiełków pszenicy
Sos sojowy Shoyu lub Tamari
Kurkuma
Kiełki lucerny lub brokuła
Kilka dojrzałych pomidorów koktajlowych
Cebula
Ugotuj kaszę bez odlewania wody, dodając do gotowania trochę sosu sojowego i kurkumy. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Wrzuć na patelnię ugotowaną i ostudzoną kaszę, świeżo uprażone pestki, pokrojoną natkę i koperek. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Na talerzu polej oliwą i dodaj kiełki. Dodaj odrobinę świeżo zmielonego czerwonego pieprzu.
Zupa miso z warzywami i tofu
Miso ma właściwości oczyszczające. Pasta z przefermentowanej soi zawiera mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na nasza florę w jelitach, regulując procesy trawienne.
4 szklanki wody
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 marchewka pokrojona na kawałki
1 bardzo mały słodki ziemniak pokrojony na duże kawałki
1 średni por pokrojony na kawałki
1 mała pietruszka pokrojona w plasterki
kawałek selera pokrojony w kostkę
180 g tofu pokrojonego w kostkę
2 garści listków młodego szpinaku
jasna pasta miso do smaku
grubo mielony pieprz do smaku
uprażony na suchej patelni sezam
1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
Do gotującej się wody dodajemy olej ryżowy, sezamowy i warzywa, poza szpinakiem. Opalamy cebulę nad gazem, tak by była z wierzchu czarna. Dodajemy ją do zupy. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy zupę z gazu i dodajemy resztę składników, sól i pieprz do smaku. Zupę podajemy z natką pietruszki i ziarenkami uprażonego sezamu.
Agar ma wspaniałe właściwości oczyszczające, potrafi absorbować metale ciężkie i substancje radioaktywne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, regeneruje układ pokarmowy, posiada bardzo dużo soli mineralnych w tym jod którego nam często brakuje jak nie mieszkamy nad morzem.
Agarowa galaretka warzywna
1 włoszczyzna
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 ostra drobno poszatkowana czerwona papryczka do smaku
3/4 litra wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżka agaru
2 łyżki glonów wakame (nie, jeśli ktoś nie lubi morskiego smaku)
poszatkowany mały pęczek natki pietruszki
ocet jabłkowy
Pokrojoną włoszczyznę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, imbir, ostrą papryczkę gotujemy z wodą. Powstały wywar łączymy z agarem, dodajemy glony wakame, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 8 minut, dodajemy natkę i przelewamy do małych miseczek. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny aż galaretka się zetnie. Podajemy z octem jabłkowym.
Sałatka z kaszy orkiszowej
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej ugotowanej w 3 częściach wody
1 awokado pokrojone w kostkę
1 pęczek koperku poszatkowanego koperku
2 łyżki uprażonych pestek dyni
2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
2 łyżki oleju z pestek dynii
garść kiełków rzodkiewki
garść kiełków lucerny
garść kiełków słonecznika
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Mleko migdałowe
1/2 szklanki namoczonych migdałów przez noc
2 ½ szklanki wody
Miksujemy w blenderze migdały z wodą z wodą i przecedzamy przez gazę. Ważne, żeby dobrze odcisnąć migdałowe wiórki skręcając gazę tak, jak odciskamy z wody mokre uprane ubranie. W zmiksowanych migdałach jest dużo bardzo drogocennego tłuszczu w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, więc odciskamy do ostatniej kropelki.
Mleko po odciśnięciu możemy zmiksować z odrobiną prawdziwej wanilii i dwoma daktylami, żeby było lekko słodkie. Najlepiej mleka migdałowego nie podgrzewać. Zmiksowane owoce dostarczają energii i doskonale oczyszczają organizm. Dobrze zacząć dzień koktajlem owocowym, wzmacniając jednocześnie działanie oczyszczające super pokarmem.
Koktajl z mango
1 bardzo dojrzałe mango
2 banany
1 łyżeczka jednego z super pokarmów: chlorella, pyłek pszczeli, świeżo zmielone siemię lniane, młody jęczmień w proszku, młoda pszenica w proszku.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, możemy dodać trochę wody.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN