weganie

    weganie

    Coraz więcej osób interesuje się dietą roślinną. Dzięki temu na sklepowych półkach jest szeroki wybór wegańskich zamienników nabiału, mięs czy gotowych dań. W dużych miastach jak grzyby po deszczu wyrastają wege restauracje. A jak sprawa wygląda, gdy weganie udają się na wakacje do małych miejscowości? Mają co jeść, czy jednak muszą obejść się smakiem?

    Gulasz bez mięsa? Tak to możliwe! Udowodniła to ekspertka kulinarna Daria Ładocha, która w Dzień Dobry TVN przygotowała trzy propozycje tego dania dla wegan.

    Zgodnie z polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia gotujemy dużo i tłusto. A może w tym roku powinniśmy inaczej przygotować świąteczne potrawy, na przykład, po wegańsku? W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni 3. edycji Masterchefa - Dominika Wójciak - przygotowała bożonarodzeniowe dania w wersji wegańskiej.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka restauracji wegańskiej, wraz córką, przygotowały smaczny serek z nerkowców, tartę ze szparagami, koktajl czekoladowy i daktellę. Czym jest daktella?

    Dzięki odpowiednio dobranym produktom możemy oczyścić organizm z toksyn. Kucharz Maciej Szaciłło i Dominika Adamczyk, która gotuje według Teorii Pięciu Przemian, podpowiadają w Dzień Dobry TVN jak to zrobić. Skorzystaj z ich przepisów i oczyść swój organizm!

    Na czym polega zdrowa dieta wegańska? Czego nie jedzą weganie? O to Reni Jusis zapytała Magdę Ulinowicz, która odżywia się według założeń diety wegańskiej. Dieta wegańska wcale nie musi być nudna! Może być smakowita i bardzo wartościowa - zapewniają weganie.

    Scott Jurek to mieszkający w USA ultramaratończyk z polskimi korzeniami. W dodatku weganin. Scott przyjechał do Polski promować swoją książkę „Jedz i Biegaj”, w której szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego biegacza. Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Rylik spotkała się ze Scottem.