Daktella (czekolada z daktyli)
Składniki:
garść daktyli
5-7 łyżek mleka roślinnego
łyżka oleju migdałowego lub kokosowego (lub inny neutralny w smaku olej roślinny)
4 łyżki kakao lub karobu
szczypta soli na czubku noża
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 1 godz. Odcedzamy je. Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem i... delektować się!
Serek z nerkowców
Składniki:
szklanka orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy słonecznikowej
1 łyżki pestek słonecznika
Sok z cytryny
ogórek kiszony
sól
pieprz
Przygotowanie:
Orzechy namoczyć przez noc. Po namoczeniu odlewamy wodę (zużywamy do przemycia twarzy lub podlania kwiatów) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Sok z cytryny dodajemy stopniowo, żeby całość nie była zbyt rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tarta ze szparagami
Składniki:
Roślinne ciasto francuskie
Szparagi pęczek
Twarożek wegański
1/4 szklanki mleka roślinnego
Oliwa do smażenia
Czosnek
Sol i pieprz
Przygotowanie:
Szparagi podsmażyć na oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto ułożyć w formie. Nakłuć. Obciążyć fasolą. Upiec w180 stopniach do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika. Wlać twarożek zmiksowany z mlekiem. Położyć szparagi na masę. Zapiec całość w piekarniku ok 15-20 min w 180 stopniach.
Mleko migdałowe
Składniki:
1 szklanka migdałów
Woda do namoczenia
3 szklanki wody mineralnej
Miód lub syrop z agawy do posłodzenia (opjonalnie)
Przygotowanie:
Migdały namoczyć we wrzątku, zdjąć skórkę. Zblendować z wodą mineralną i miodem. Odcedzić na gazie. Wycisnąć. Powstały serek zjadamy ze smakiem. Mleko pijemy! Na zdrowie!
Koktajl czekoladowy
Miksujemy mleko migdałowe i daktellą! Na szklankę mleka 1 łyżka daktelli. Pycha!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN