Wystarczą cztery składniki, aby przygotować wegański odpowiednik kurczaka. Jest pyszny i całkiem dobrze odwzorowuje konsystencję mięsa.
Wegański "kurczak" - przepis krok po kroku
Składniki na wegańskiego "kurczaka":
- mąka pszenna - 1 kg,
- woda - 350 ml,
- sól - 10 g,
- przyprawy: czosnek, wędzona papryka, pieprz, kurkuma.
Zobacz wideo: Włoskie smaki w wersji wege
Jak przygotować wegańskiego "kurczaka":
- Do mąki dodać wodę i przyprawy. Całość zagnieść, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto odstawić na około godzinę, aby całość dobrze się zawiązała.
- Po tym czasie ciasto z wodą należy zacząć płukać, najlepiej pod bieżącą wodą lub często ją zmieniając, i cały czas zagniatać. Ciasto powinno zacząć rozchodzić się w rękach, powinno zmieniać konsystencję na bardziej ciągnącą się.
- Kiedy ciasto jest włókniste, jest gotowe do dalszej obróbki. Można je piec lub smażyć, w zależności od preferencji. Można je również zamrozić i przetrzymywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Potrawy z wegańskim "kurczakiem"
Tak przygotowanego wege "kurczaka" można smażyć na patelni, jak filety i podawać z ziemniakami i surówką. Można go piec w sosie lub dusić w zalewie. Taki zamiennik nie nadaje się jednak do gotowania. Po ugotowaniu może przypominać w smaku kluski.
Zobacz także:
- Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach
- Pyszne dania z pięknym wnętrzem: kurczak nadziewany i rolada z biszkoptów. Przepisy zwycięzcy "Masterchefa"
- Dania z kurczaka według przepisów Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: mauhorng/Getty Images
podziel się: