Przepis na wegańskiego "kurczaka" z mąki. Co można z niego zrobić?

Kurczak z sałatką
Przepis na wegańskiego "kurczaka". Co można z niego zrobić?
Źródło: mauhorng/Getty Images
Na rynku dostępnych jest wiele zamienników mięsa dla osób, które świadomie z niego rezygnują, lecz tęsknią za jego konsystencją. Jednym z nich są wegańskie "kurczaki" z mąki. Przedstawiamy prosty sposób na to, jak zrobić je w domu i jak podawać. 

Wystarczą cztery składniki, aby przygotować wegański odpowiednik kurczaka. Jest pyszny i całkiem dobrze odwzorowuje konsystencję mięsa.

Wegański "kurczak" - przepis krok po kroku

Składniki na wegańskiego "kurczaka":

  • mąka pszenna - 1 kg,
  • woda - 350 ml,
  • sól - 10 g,
  • przyprawy: czosnek, wędzona papryka, pieprz, kurkuma.

Zobacz wideo: Włoskie smaki w wersji wege

Kuchnia_2
Włoskie smaki w wersji wege
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przygotować wegańskiego "kurczaka":

  • Do mąki dodać wodę i przyprawy. Całość zagnieść, aż powstanie jednolita masa.
  • Ciasto odstawić na około godzinę, aby całość dobrze się zawiązała.
  • Po tym czasie ciasto z wodą należy zacząć płukać, najlepiej pod bieżącą wodą lub często ją zmieniając, i cały czas zagniatać. Ciasto powinno zacząć rozchodzić się w rękach, powinno zmieniać konsystencję na bardziej ciągnącą się.
  • Kiedy ciasto jest włókniste, jest gotowe do dalszej obróbki. Można je piec lub smażyć, w zależności od preferencji. Można je również zamrozić i przetrzymywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Potrawy z wegańskim "kurczakiem"

Tak przygotowanego wege "kurczaka" można smażyć na patelni, jak filety i podawać z ziemniakami i surówką. Można go piec w sosie lub dusić w zalewie. Taki zamiennik nie nadaje się jednak do gotowania. Po ugotowaniu może przypominać w smaku kluski.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości