Wegańskie flaczki z boczniakami. Dlaczego warto jeść te grzyby?
Boczniaki to grzyby, które mają w swym składzie sporo witamin i mikroelementów. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, wapń, selen, potas, fosfor, sód i cynk. Są także źródłem błonnika i przeciwutleniaczy. W kuchni mogą być przyrządzane na wiele różnych sposobów, zwłaszcza, że dobrze chłoną przyprawy i różnego typu marynaty. Świetnie zastępują mięso w sosach i zupach, są alternatywą dla schabowych czy ryby po grecku.
Czy wegańskie flaczki mogą nazywać się flaczkami?
Oczywiście, że tak. Co prawda niektórzy oburzają się używaniem nazw potraw i produktów mięsnych w stosunku do ich niemięsnych zamienników czy odpowiedników, ale jest to zupełnie bez sensu. Kuchnia, podobnie jak język, ewoluuje, czerpie z różnych źródeł, szuka nowych wersji, w tym innego podejścia do tradycyjnych form. Wegański majonez, stek z buraka, mleko sojowe, smalec z fasoli czy seleryba to tylko jedne z wielu różnych językowo – kulinarnych tworów, które są coraz częściej używane nie tylko przez osoby, które po nie sięgają. Pojawiają się również w mediach, języku reklamy, menu restauracji itd. Dlatego przygotowując zupę według przepisu, który znajduje się poniżej, śmiało można mówić, że to właśnie wegańskie flaczki. Co ciekawe, pomysł wcale nie jest nowy, bo trafić można na niego w starych, polskich książkach kucharskich.
Przepis na wegańskie flaczki z boczniakami
Jest kilka szkół przygotowania tej zupy w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Jedni gotują ją klasycznie, zamieniając mięso na boczniaki, inni wprowadzają zmiany już od samego początku. Jeśli zupa ma być gęstsza i bardziej kaloryczna, pokrojone w paski grzyby trzeba najpierw obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Nie tylko boczniaki nadają się do tego, aby zrobić z nich zupę wzorowaną na flakach. Mogą to być również kanie lub opieńki.
Dla uzyskania wyrazistszego smaku wegańskich flaczków można do zupy dodać jeszcze pokrojone w paski kotlety sojowe. Trzeba je tylko wcześniej namoczyć w wodzie doprawionej sosem sojowym i opcjonalnie czosnkiem granulowanym.
Składniki na około 5 porcji wegańskich flaczków:
- 2 litry wody
- pół kg boczniaków
- mała pietruszka
- mała marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- olej
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 2 litry wody
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki delikatnie opłukać, oczyścić starannie papierowym ręcznikiem, pokroić w paski.
- Pietruszkę, marchewkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie. Całość przemieszać i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu.
- Kiedy warzywa się podduszą, dodać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Wegańskie flaczki z boczniakami gotowe, smacznego!
Zobacz także:
- Czym są wegańskie kosmetyki? Czy sprawdzą się u każdego?
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Roślinne bowle: przepisy Natalii Kusiak i Natalii Kontraktewicz na wegańskie śniadania pełne smaku
- Jak przyrządzić boczniaki? Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: brebca/Getty Images