Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli

wegańskie burgery z buraka
svetlana kolpakova/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Roślinna wersja hamburgerów bazuje na samodzielnie przygotowanych kotletach z roślin strączkowych, kasz lub warzyw – możliwości jest mnóstwo. Dodatkiem mogą być warzywa, np. czerwona cebula, ogórek kiszony, oliwki, pomidor czy sałata. Wegańskie burgery warto wzbogacić pastą guacamole lub hummusem, a także wegańskim sosem – majonezem, BBQ czy połączeniem musztardy i keczupu.

Przepisów na wege burgery znajdziemy w internecie i książkach kucharskich całe mnóstwo. My wybraliśmy cztery klasyczne propozycje, które zasmakują każdemu wielbicielowi roślinnego gotowania i nie tylko. Pamiętajmy, że bułkę zawsze należy ugrillować lub podpiec na suchej patelni, posmarować sosem, a następnie ułożyć kotlet wraz z dodatkami.

Wegańskie burgery z kaszy jaglanej

Zmiksowana kasza jaglana staje się lepka i zapobiega rozpadaniu się kotletów, dlatego doskonale nadaje się jako baza, do której można dodawać składniki według uznania. Jeśli zamiast marchewki użyjemy selera, otrzymamy kotlety nieco przypominające w smaku rybę. Wege burgery z kaszy jaglanej można zrobić także z jaglanki, która została nam ze śniadania. Doskonale będą smakowały w razowej bułce, z dodatkiem czerwonej cebuli, świeżego ogórka, kiełków i wegańskiego majonezu.

Składniki (na 4 burgery):

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
    • 1 średnia marchewka
      • 1 ząbek czosnku
        • 1 mała cebula
          • przyprawy: majeranek, słodka papryka, kurkuma, sól, pieprz

            Przygotowanie:

            Kaszę ugotować pod przykryciem w szklance wody. Połowę zmiksować, połowę zostawić w całości. Dodać startą na drobnej tarce marchewkę, drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy do smaku. Wymieszać wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej lub mąki kukurydzianej. Uformować duże, płaskie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

            Przepis na wegańskie burgery z ciecierzycy, czyli falafele

            Cieciorka świetnie sprawdza się jako składnik kotletów, które nie będą się rozpadać, jeśli użyjemy surowych ziaren – namoczonych i dokładnie zmielonych. Ten przepis bazuje na tradycyjnych falafelach, jednak formujemy większe porcje, by lepiej pasowały do bułki, w której będą podawane. Wśród dodatków warto uwzględnić świeże pomidory, cebulę, ogórki kiszone i sałatę, a bułkę posmarować dodatkowo hummusem i polać wegańskim sosem czosnkowym.

            Składniki (na 8 burgerów):

            • 200 g ciecierzycy
              • 1 mała cebula
                • 2 ząbki czosnku
                  • 2 łyżki natki pietruszki
                    • ½ łyżeczki soli
                      • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
                        • 1 łyżeczka kuminu
                          • szczypta cynamonu, kardamonu i ostrej papryki

                            Przygotowanie:

                            Ciecierzycę namoczyć przynajmniej przez 8 godzin. Zemleć maszynką do mięsa wraz cebulą i czosnkiem. Do masy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. Nabierać masę łyżką i formować kotlety o średnicy takiej jak bułka, w której będziemy je podawać, i grubości ok. 1,5 cm. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron.

                            svetlana kolpakova/Getty Images

                            Najlepsze wege burgery z czerwonej fasoli

                            Do wegańskiego fast foodu w stylu meksykańskim idealne będą kotlety z fasoli. Należy je dobrze przyprawić – powinny być odpowiednio pikantne. Oprócz nich warto dołożyć do bułki oliwki, cebulę, czerwoną paprykę, sałatę i pomidory. Miłośnicy mocnych wrażeń mogą postawić na paprykę jalapeño. Takie meksykańskie hamburgery wegańskie podajemy z dodatkiem guacamole lub salsy. Można polać je jeszcze sosem czosnkowym na bazie wegańskiego majonezu.

                            Składniki (na 4 burgery):

                            • 1 puszka czerwonej fasoli
                              • 1 mała cebula czerwona
                                • 4 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
                                  • 2 łyżki świeżej kolendry
                                    • przyprawy: oregano, słodka i ostra papryka, kumin, sól

                                      Przygotowanie:

                                      Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy i zmiksować. Dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekaną kolendrę, przyprawy do smaku oraz mąkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypać łyżkę lub dwie bułki tartej. Wilgotnymi dłońmi formować duże, płaskie kotlety i smażyć z obu stron do zrumienienia. Te kotlety doskonale nadają się także do upieczenia – wystarczy je piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.

                                      Przepis na wege burgery z buraków

                                      Oprócz kotletów z ciecierzycy, kaszy czy fasoli nie mogliśmy pominąć także burgerów z buraka – to one królują w wegańskich burgerowniach i w blogosferze. Są delikatnie słodkie, zdrowe i sycące. Nadają się do pieczenia lub smażenia. Warto podać je w bułce z sezamem, z kiełkami, ogórkiem kiszonym, rukolą i pomidorem. Jako sosu można użyć keczupu i musztardy albo wegańskiego majonezu na bazie fasoli lub mleka sojowego.

                                      Składniki (na 4 burgery):

                                      • 2 średnie buraki
                                        • 1 mała cebula
                                          • 1 ząbek czosnku
                                            • 4 łyżki ziaren słonecznika
                                              • 3 łyżki mąki kukurydzianej
                                                • 2 łyżki sezamu
                                                  • ⅓ łyżeczki soli
                                                    • przyprawy: majeranek, pieprz

                                                      Przygotowanie:

                                                      Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać sól i odstawić na 20 minut. Odlać sok, który puściły buraki, następnie dodać drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, nasiona, mąkę i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać 1–2 łyżki bułki tartej. Uformować duże kotlety i usmażyć z obu stron. Można także upiec kotlety w piekarniku (15 minut w temperaturze 180℃), układając je na blasze wyłożonej papierem posmarowanym odrobiną oliwy.

                                                      Zobacz też:

                                                      Pyszny burger w wersji vege

                                                      Pyszne i proste przepisy na kotlety ziemniaczane i burgery warzywne

                                                      Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

                                                      Zobacz video: Bezmięsne burgery

                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości