Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. W naszej kuchni - wegetariańskie burgery. Przygotuj bezmięsne pyszności wedle przepisów mistrza. Sprawdź, jak zrobić burgera z tofu, z sera halloumi, z grzybami i mozzarellą czy z koziego sera.

Burger z grzybami i mozzarellą

Składniki na burgery z grzybami

  • 2 bułki do burgerów
    • 2 grzyby portobello
      • 4 pieczarki brunatne
        • 1 szalotka lub 1/4 czerwonej cebuli
          • łyżeczka nasion kolendry
            • łyżeczka wędzonej papryki
              • łyżeczka pieprzu cayenne
                • kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
                  • 2 kromki kajzerki
                    • oliwa z oliwek
                      • 2 grube plastry mozzarelli

                        Dodatki:

                        • 4 łyżki jogurtu
                          • świeża kolendra lub natka pietruszki
                            • 2 pomidory
                              • 1/4 czerwonej cebuli
                                • oliwa z oliwek
                                  • sok z cytryny
                                    • 4 liście rzymskiej sałaty
                                      • sól

                                        Przygotowanie burgerów z grzybami

                                        Grzyby, szalotkę lub cebulę, przyprawy, kromki kajzerki oraz fasolę włóż do blendera i zmiksuj na grubą pastę. Dodaj łyżkę oliwy i dopraw solą do smaku. Uformuj kotlety. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C. przez 20 min lub podsmaż kotlety na patelni 5-7 min z obu stron. Pod koniec pieczenia ułóż plastry mozzarelli nad kotletami i piecz jeszcze kilka minut, aż mozzarella się ładnie roztopi.

                                        Pomidory i cebulę pokrój w kosteczkę. Posiekaj drobno kolendrę, część wymieszaj z jogurtem, część dodaj do pomidorów. Jeśli nie lubisz kolendry, użyj natki pietruszki. Dopraw pomidory solą i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i skrop sokiem z cytryny.

                                        Posmaruj dolną część bułeczki jogurtem z kolendrą, ułóż kotlety z grzybami i mozzarellą, dodaj posiekane pomidory i liście sałaty, przykryj drugą połówką bułki. Serwuj od razu.

                                        Burger z halloumi i grillowanym ananasem

                                        Składniki na burgery z halloumi

                                        • 2 bułki do burgerów
                                          • 4 plastry sera halloumi
                                            • 2 plastry świeżego ananasa
                                              • świeża kolendra
                                                • 1 czerwona cebula
                                                  • liście sałaty dębowej

                                                    Dodatki:

                                                    • 1 żółtko
                                                      • łyżeczka musztardy Dijon
                                                        • olej
                                                          • sok z cytryny
                                                            • łyżeczka chipotle wędzonego
                                                              • sól

                                                                Przygotowanie burgerów z halloumi

                                                                Żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlej olej, cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz majonez. Dodaj chipotle, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą.

                                                                Czerwoną cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki. Halloumi i ananas grilluj na patelni grillowej.

                                                                Bułki do burgerów pokrój na pół. Posmaruj dolną część bułeczki majonezem z chipotle. Następnie ułóż liście sałaty, halloumi, ananasa i plasterki czerwonej cebuli. Przykryj drugą połówką bułki.

                                                                Burger z tofu

                                                                Składniki na burgery z tofu

                                                                • 2 bułki do burgerów
                                                                  • 4 grube plastry tofu
                                                                    • 2 łyżki mąki pszennej
                                                                      • 1 jajko
                                                                        • kilka łyżek panko (grubo mielona bułka tarta)
                                                                          • kawałek białej kapusty
                                                                            • łyżka octu jabłkowego
                                                                              • olej do smażenia
                                                                                • świeża kolendra
                                                                                  • dymka
                                                                                    • sól

                                                                                      Dodatki:

                                                                                      • 1 żółtko
                                                                                        • łyżeczkę musztardy Dijon
                                                                                          • olej
                                                                                            • sok z limonki
                                                                                              • łyżeczka curry
                                                                                                • sól

                                                                                                  Przygotowanie burgerów z tofu

                                                                                                  Żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlej olej, cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz majonez. Dodaj curry, skrop sokiem z limonką i dopraw solą.

                                                                                                  Tofu odsącz w ręczniku papierowym. Dopraw solą, obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej panko. Smaż na złoty kolor z obu stron w rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu odsącz w ręczniku papierowym i dopraw jeszcze solą.

                                                                                                  Kapustę drobno posiekaj, wymieszaj z solą i octem jabłkowym do smaku.

                                                                                                  Dymkę pokrój na cienkie plasterki.

                                                                                                  Bułki do burgerów pokrój na pół. Posmaruj dolną część bułeczki majonezem z curry. Następnie ułóż posiekaną kapusty i smażone tofu, dodaj kolendrę i dymkę. Przykryj drugą połówką bułki.

                                                                                                  Burger z koziego sera

                                                                                                  Składniki na burgera z koziego sera

                                                                                                  • 2 bułki do burgerów
                                                                                                    • 4 grube plastry bakłażana
                                                                                                      • 2 grube plastry roladki z koziego sera
                                                                                                        • 2 arkuszy ciasta filo
                                                                                                          • 4 łyżki masła klarowanego
                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                              • sól

                                                                                                                Dodatki:

                                                                                                                • garść liści szpinaku
                                                                                                                  • garść liści bazylii
                                                                                                                    • pół ząbku czosnku
                                                                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                                                                        • sok z cytryny
                                                                                                                          • kilka listków rukoli

                                                                                                                            Przygotowanie burgera z tofu

                                                                                                                            Plastry bakłażana posól i podsmaż na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i złociste. Odstaw.

                                                                                                                            Arkuszy ciasta filo pokrój na kwadraty większe od średnicy plastrów koziego sera. Posmaruj je roztopionym masłem klarowanym, a następnie szczelnie zawiń plastry koziego sera. Podsmaż plastry koziego sera na rozgrzanej patelni lub piecz w 180 st. C na złoty kolor.

                                                                                                                            Do blendera wrzuć liście szpinaku, bazylii, czosnek i kilka łyżek oliwy. Zmiksuj na gładkie pesto. Dopraw solą i sokiem z cytryny do smaku.

                                                                                                                            Bułki do burgerów pokrój na pół. Smaruj dolną część bułeczki pesto. Następnie ułóż plastry z koziego sera, smażone plastry z bakłażana, dodaj kilka listków rukoli. Przykryj drugą połówką bułki.

                                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                                            Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

                                                                                                                            Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery

                                                                                                                            Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

                                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                                                            Źródło: David Gaboriaud

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości