Przepisy kulinarne

Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

Przepisy kulinarne

Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. W naszej kuchni - wegetariańskie burgery. Przygotuj bezmięsne pyszności wedle przepisów mistrza. Sprawdź, jak zrobić burgera z tofu, z sera halloumi, z grzybami i mozzarellą czy z koziego sera. 

Burger z grzybami i mozzarellą

Składniki na burgery z grzybami

  • 2 bułki do burgerów
  • 2 grzyby portobello
  • 4 pieczarki brunatne
  • 1 szalotka lub 1/4 czerwonej cebuli
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
  • 2 kromki kajzerki
  • oliwa z oliwek
  • 2 grube plastry mozzarelli

Dodatki:

  • 4 łyżki jogurtu
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 4 liście rzymskiej sałaty
  • sól

Przygotowanie burgerów z grzybami 

Grzyby, szalotkę lub cebulę, przyprawy, kromki kajzerki oraz fasolę włóż do blendera i zmiksuj na grubą pastę. Dodaj łyżkę oliwy i dopraw solą do smaku. Uformuj kotlety. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C. przez 20 min lub podsmaż kotlety na patelni 5-7 min z obu stron. Pod koniec pieczenia ułóż plastry mozzarelli nad kotletami i piecz jeszcze kilka minut, aż mozzarella się ładnie roztopi.

Pomidory i cebulę pokrój w kosteczkę. Posiekaj drobno kolendrę, część wymieszaj z jogurtem, część dodaj do pomidorów. Jeśli nie lubisz kolendry, użyj natki pietruszki. Dopraw pomidory solą i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i skrop sokiem z cytryny.

Posmaruj dolną część bułeczki jogurtem z kolendrą, ułóż kotlety z grzybami i mozzarellą, dodaj posiekane pomidory i liście sałaty, przykryj drugą połówką bułki. Serwuj od razu.

Burger z halloumi i grillowanym ananasem

Składniki na burgery z halloumi

  • 2 bułki do burgerów
  • 4 plastry sera halloumi
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • świeża kolendra
  • 1 czerwona cebula
  • liście sałaty dębowej

Dodatki:

  • 1 żółtko
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • olej
  • sok z cytryny
  • łyżeczka chipotle wędzonego
  • sól

Przygotowanie burgerów z halloumi

Żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlej olej, cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz majonez. Dodaj chipotle, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą.

Czerwoną cebulę pokrój w bardzo cienkie plasterki. Halloumi i ananas grilluj na patelni grillowej.

Bułki do burgerów pokrój na pół. Posmaruj dolną część bułeczki majonezem z chipotle. Następnie ułóż liście sałaty, halloumi, ananasa i plasterki czerwonej cebuli. Przykryj drugą połówką bułki.

Burger z tofu

Składniki na burgery z tofu

  • 2 bułki do burgerów
  • 4 grube plastry tofu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • kilka łyżek panko (grubo mielona bułka tarta)
  • kawałek białej kapusty
  • łyżka octu jabłkowego
  • olej do smażenia
  • świeża kolendra
  • dymka
  • sól

Dodatki:

  • 1 żółtko
  • łyżeczkę musztardy Dijon
  • olej
  • sok z limonki
  • łyżeczka curry
  • sól

Przygotowanie burgerów z tofu

Żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem wlej olej, cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz majonez. Dodaj curry, skrop sokiem z limonką i dopraw solą.

Tofu odsącz w ręczniku papierowym. Dopraw solą, obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej panko. Smaż na złoty kolor z obu stron w rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu odsącz w ręczniku papierowym i dopraw jeszcze solą.

Kapustę drobno posiekaj, wymieszaj z solą i octem jabłkowym do smaku.

Dymkę pokrój na cienkie plasterki.

Bułki do burgerów pokrój na pół. Posmaruj dolną część bułeczki majonezem z curry. Następnie ułóż posiekaną kapusty i smażone tofu, dodaj kolendrę i dymkę. Przykryj drugą połówką bułki.

Burger z koziego sera

Składniki na burgera z koziego sera 

  • 2 bułki do burgerów
  • 4 grube plastry bakłażana
  • 2 grube plastry roladki z koziego sera
  • 2 arkuszy ciasta filo
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • oliwa z oliwek
  • sól

Dodatki:

  • garść liści szpinaku
  • garść liści bazylii
  • pół ząbku czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • kilka listków rukoli

Przygotowanie burgera z tofu

Plastry bakłażana posól i podsmaż na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i złociste. Odstaw.

Arkuszy ciasta filo pokrój na kwadraty większe od średnicy plastrów koziego sera. Posmaruj je roztopionym masłem klarowanym, a następnie szczelnie zawiń plastry koziego sera. Podsmaż plastry koziego sera na rozgrzanej patelni lub piecz w 180 st. C na złoty kolor.

Do blendera wrzuć liście szpinaku, bazylii, czosnek i kilka łyżek oliwy. Zmiksuj na gładkie pesto. Dopraw solą i sokiem z cytryny do smaku.

Bułki do burgerów pokrój na pół. Smaruj dolną część bułeczki pesto. Następnie ułóż plastry z koziego sera, smażone plastry z bakłażana, dodaj kilka listków rukoli. Przykryj drugą połówką bułki. 

Zobacz też:

Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Źródło: David Gaboriaud |
Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0