Zupa fasolowa z chlebem
Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 puszka dużej fasoli
- 200 g zielonej mrożonej fasolki
- 4-5 liści jarmużu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 litr bulionu lub wody
- 2 pajdy wiejskiego czerstwego chleba
- oliwa z oliwek
- 100 g sera chedar
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, dusić. Następnie dodać pokrojony jarmuż i obie fasolę. Zalać wodą i gotować aż warzywa bedą miękkie. Chleb jeśli nie jest czerstwy opiec, w piekarniku lub tosterze aby był chrupiący. Pajdy chleba ułożyć na wierzchu zupy. Skropić oliwą z oliwek. Posypać startym serem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180ºC przez około 15 minut.
Jeść widelcem i nożem :)
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Zielona soczewica ze słodkimi ziemniakami
Składniki:
- sól i pieprz
- klarowane masło do smażenia
- świeży tymianem
- 2 ząbki czosnku
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- mały kawałek selera
- oliwa z oliwek
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 200 ml przecieru pomidorowego
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- 4 średniej wielkości słodkie ziemniaki
- kolendra
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Soczewicę moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują podlać winem. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować, aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion to najlepiej podlewać bulionem. Gdy Soczewica jest już miękka dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki umyć, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 25 minut. Po wyjęciu naciąć ziemniaki wzdłuż i ścisnąć, polać soczewicą i posypać ziołami.
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym
Składniki:
Sos
- 4 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 papryczek chilli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól i pieprz
Warzywa
- 4 ziemniaki
- 200 g zielonego groszku
- paczka młodego szpinaku
- ryż basmati do podania
- Chlebki nann z czarnuszką
Ciasto
- 10 g drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- klarowane masło
- czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z wodą. Dodać mąkę, sól, olej i jogurt, a następnie wymieszać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawić na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0,5 cm (niezbyt cienkie). Posmarować klarowanym masłem i posypać czarnuszką ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po ok 5-7 minutach. Część placków można upiec bez czarnuszki ale w trakcie pieczenia posypać posiekanym czosnkiem i dopiec.
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?
Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu
Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski