Dania wegetariańskie według przepisów Piotra Kucharskiego

Poznaj proste przepisy na dania wegetariańskie. Piotr Kucharski przygotował zupę fasolową z chlebem, zieloną soczewicę ze słodkimi ziemniakami, warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym. Przygotuj zdrowe dania z warzywami w roli głównej.

Zupa fasolowa z chlebem

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 puszka dużej fasoli
  • 200 g zielonej mrożonej fasolki
  • 4-5 liści jarmużu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 2 pajdy wiejskiego czerstwego chleba
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera chedar

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, dusić. Następnie dodać pokrojony jarmuż i obie fasolę. Zalać wodą i gotować aż warzywa bedą miękkie. Chleb jeśli nie jest czerstwy opiec, w piekarniku lub tosterze aby był chrupiący. Pajdy chleba ułożyć na wierzchu zupy. Skropić oliwą z oliwek. Posypać startym serem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180ºC przez około 15 minut.

Jeść widelcem i nożem :)

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Zielona soczewica ze słodkimi ziemniakami

Składniki:

  • sól i pieprz
  • klarowane masło do smażenia
  • świeży tymianem
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • oliwa z oliwek
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
  • 4 średniej wielkości słodkie ziemniaki
  • kolendra
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują podlać winem. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować, aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion to najlepiej podlewać bulionem. Gdy Soczewica jest już miękka dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki umyć, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 25 minut. Po wyjęciu naciąć ziemniaki wzdłuż i ścisnąć, polać soczewicą i posypać ziołami.

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym

Składniki:

Sos

  • 4 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczek chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól i pieprz

Warzywa

  • 4 ziemniaki
  • 200 g zielonego groszku
  • paczka młodego szpinaku
  • ryż basmati do podania
  • Chlebki nann z czarnuszką

Ciasto

  • 10 g drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • klarowane masło
  • czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z wodą. Dodać mąkę, sól, olej i jogurt, a następnie wymieszać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawić na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0,5 cm (niezbyt cienkie). Posmarować klarowanym masłem i posypać czarnuszką ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po ok 5-7 minutach. Część placków można upiec bez czarnuszki ale w trakcie pieczenia posypać posiekanym czosnkiem i dopiec.

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?

Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu

Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości