Materiał promocyjny

Andrzej Polan poleca proste przepisy na pyszne dania z makaronem

Dzień Dobry TVN
Większość z nas uwielbia dania z makaronem. Można je szybko przyrządzić, wykorzystując to co mamy w lodówce. W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował kilka propozycji. Na naszym stole pojawiły się: makaron świderki z kukurydzą i kabanosem, spaghetti w pomidorach podawany z pleśniowym serem oraz makaron pióra z fasolą szparagową i pieczarkami. Smacznego!

Makaron świderki z kukurydzą i kabanosem "prawie jak carbonara"

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu świderki Lubella
    • 3 jajka
      • 100 g kabanosów
        • 200 g kukurydzy w puszce
          • 2 ostre papryczki
            • tymianek świeży
              • 1 pęczek natki pietruszki
                • ser tarty parmezan
                  • sól

                    Przygotowanie:

                    Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu zabieramy się za przygotowanie sosu. W tym celu na patelni przesmażamy kabanosy na oleju, dodajemy kukurydzę i po chwili ostrą papryczkę. Następnie tymianek, sporą ilość natki pietruszki. Żółtka roztrzepujemy rózgą, solimy. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy ze wszystkim na patelni i wlewamy żółtka. Mieszamy i posypujemy parmezanem.

                    Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                    Makaron pióra z fasolą szparagową i pieczarkami (gotowany w zupełnie w inny sposób)

                    Składniki:

                    • 1 op. makaronu pióra Lubella
                      • 500 g fasoli szparagowej
                        • 100 g pieczarek
                          • 1 cebula
                            • szczypiorek
                              • bazylia świeża
                                • 100 g sera parmezan

                                  Przygotowanie:

                                  Na oleju w rondlu przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i fasolę. Chwilę smażymy, dodajemy gałązki rozmarynu i podlewamy wodą 2 cm nad fasolą. Doprawiamy czarnym pieprzem, solą i gotujemy. Kiedy fasola będzie prawie miękka, wrzucamy surowy makaron, mieszamy przez cały czas gotowania podany na opakowaniu. Na koniec dosypujemy serem, szczypiorkiem i podajemy.

                                  Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                                  Spaghetti w pomidorach podawany z pleśniowym serem

                                  Składniki:

                                  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella
                                    • 4 szt. sera camembert
                                      • 1 łodyga selera naciowego
                                        • 1 marchew
                                          • 1 cebula
                                            • 1 cukinia
                                              • 200 ml passaty pomidorowej
                                                • olej rzepakowy
                                                  • sól
                                                    • pieprz czarny
                                                      • oregano
                                                        • bazylia świeża

                                                          Przygotowanie:

                                                          Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę. Na olej na patelni przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy seler, marchew. Chwilę smażymy i dodajemy passatę, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje a warzywa staną się prawie miękkie. Doprawiamy oregano, pieprzem i solą. Ser camembert ścinamy z jednej strony i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Podgrzewamy do momentu aż ser w środku stanie się miękki. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowany łączymy z sosem pomidorowo-warzywnym, dosypujemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną bazylię. Mieszamy dokładnie i nakładamy porcję na rozpuszczonym serze camembert. Każdy indywidualnie miesza sobie makaron z rozpuszczonym camembertem.

                                                          Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                                                          >>> Zobacz także:

                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                          Autor: Iza Dorf

                                                          Materiał promocyjny
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości