Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery

Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego - są smaczne i zdrowe. Te złote owoce są bogate w witaminę C i B6, dostarczają też potasu oraz błonnika. Skorzystaj z przepisów Andrzeja Polana na krokiety z bananami, mascarpone, ciasto drożdżowe i sernik.

Krokiety z bananami, mascarpone, rodzynkami z zupą jabłkową

Składniki:

  • 250 g mąki
    • 2 jajka
      • 100 ml mleka
        • 100 ml wody
          • cukier wanilinowy
            • szczypta soli

              Przygotowanie:

              Jajka miksujemy z mlekiem, wodą, dodajemy mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Miksujemy wszystko razem, smażymy naleśniki.

              Nadzienie bananowych krokietów

              • 2 banany
                • 400 g serka mascarpone
                  • 100 g rodzynek
                    • 4 jajka
                      • 2 op. herbatników petit
                        • 100 g mielonych orzechów laskowych
                          • sok z cytryny
                            • cukier wanilinowy
                              • masło klarowane do smażenia

                                Przygotowanie:

                                Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, ser mascarpone. Herbatniki rozgniatamy, łączymy z mielonymi orzechami laskowymi. Serek bananowy wykładamy na naleśnik, zwijamy klasyczny krokiet, obtaczamy w jajku z waniliną, herbatnikach z orzechami, smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

                                Kamil Piklikiewicz/East News

                                Zupa jabłkowa

                                Składniki:

                                500ml mleko skondensowane niesłodzone

                                4 jabłka

                                cukier do smaku

                                sok jabłkowy

                                Przygotowanie:

                                Jabłka prużymy na patelni, miksujemy i łączymy z mlekiem skondensowanym, sokiem jabłkowym w razie potrzeby dosładzamy. Podajemy do krokietów.

                                O bananach czytaj na zdrowie.tvn.pl >>>

                                Banan. Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów

                                Odwrócone bananowe drożdżowe, cynamon i karmel

                                Składniki:

                                • 250 ml mleka
                                  • 60 g masła
                                    • drożdże
                                      • 100 g cukru
                                        • szczypta soli
                                          • 3 banany
                                            • 600 g mąki

                                              Przygotowanie:

                                              Z drożdży, niedużej ilości mąki, cukru robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia, po zakończonym procesie dodajemy rozgniecione banany, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy.

                                              Cynamonowe nadzienie

                                              Składniki:

                                              • 100 g masła
                                                • 100 g cukru trzcinowego
                                                  • 2 łyżki cynamonu

                                                    Przygotowanie:

                                                    Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i cynamon. Taką miksturą smarujemy rozwałkowane ciasto drożdżowe i zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry.

                                                    Cynamonowy karmel

                                                    2 łyżki miód

                                                    200 g cukru trzcinowego

                                                    100 g masła

                                                    100 g orzechów włoskich

                                                    Przygotowanie:

                                                    Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier trzcinowy, miód, wanilinę, gotujemy, aż powstanie nam karmel, wylewamy na formy do pieczenia, posypujemy orzechami włoskimi. Na wierzchu układamy ciasto drożdżowe, odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia, pieczemy w piekarniku, temp. 180 stopni, około 40 minut. Po upieczeniu odwracamy na drugą stronę.

                                                    Kamil Piklikiewicz/East News

                                                    Sernik bananowy

                                                    Spód ciasta

                                                    Składniki:

                                                    • 400 g herbatników czekoladowych lub korzennych
                                                      • 150 g masła
                                                        • 100 g czekolady gorzkiej

                                                          Przygotowanie:

                                                          Czekoladę i herbatniki miksujemy, zalewamy rozpuszczonym masłem, wykładamy wszystko na dno tortownicy.

                                                          Sernik

                                                          • 700 g twaróg półtłusty niemielony
                                                            • 4 jajka
                                                              • 100 ml śmietanki 30%
                                                                • 3 banany
                                                                  • 150 g cukier
                                                                    • 1 cukier waniliowy
                                                                      • 2 tabl. czekolady mlecznej

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Ser mielimy w maszynce do mięsa. Ser miksujemy z jajkami, cukrem, waniliną, śmietanką i rozgniecionymi bananami. Wykładamy masę na spód z herbatników i czekolady, wstawiamy do pieczenia, temp. 170 stopni na około godzinę. Upieczony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą.

                                                                        Zobacz też:

                                                                        Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer

                                                                        Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                        Masło i chleb. Poznaj domowe przepisy

                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości