Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer

Potrawy jednogarnkowe to przepisy dla osób zabieganych, które nie mają czasu spędzać wielu godzin w kuchni. Samar Khanafer pokazała nam, jak w szybki sposób przygotować coś pysznego i zdrowego!

Makloubeh

Składniki:

  • 1 cebula
    • 1 bakłażan
      • 1 kalafior
        • 2 szklanki ryżu
          • ½ szklanki orzechów - pini, włoskich, laskowych lub mix
            • 3 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
              • świeża mięta
                • sól i pieprz
                  • oliwa z oliwek
                    • Ryż kilkakrotnie płuczemy i zostawiamy namoczony.

                      Przygotowanie:

                      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bakłażany kroimy w ½ cm plasterki, kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki następnie delikatnie solimy, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku ok 30 minut aż się zarumienią.

                      Przygotowujemy sobie garnek, z grubym dnem i układamy warstwami: bakłażany, kalafiora, ugotowane mięso, odsączony ryż. Do wywaru lub wody dodajemy przyprawy. Ryż mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie w zależności od wersji zalewamy wywarem warzywnym (w wersji wegańskiej), mięsnym (jeśli mamy wywar z poprzedniego dnia lub gotujemy danie na jagnięcinie) lub wodą. Gotujemy 20 minut na małym ogniu pod pokrywką. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ostatnie 5 minut, aby danie odparowało. Na sam koniec, zdejmujemy garnek z gazu, przykrywamy i pozostawiamy, aby ryż wciągnął pozostały wywar a warstwy się połączyły.

                      Na samym końcu, kroimy świeże zioła i podprażamy orzechy. Zdejmujemy pokrywkę, podkładamy talerz i ostrożnie obracamy garnek. Danie posypujemy świeżymi ziołami i orzechami.

                      Zobaczcie, co jeszcze Samar przygotowała w naszej kuchni:

                      Kamil Piklikiewicz/East News

                      Makaron jednogarnkowy z oliwkami, kaparami i tuńczykiem

                      Składniki:

                      • 1 passata pomidorowa 500 ml
                        • 500 ml wody niegazowane
                          • 1 cebula
                            • 3 ząbki czosnku
                              • 1 łyżeczka bazyli suszonej
                                • 1 łyżeczka oregano suszonego
                                  • 100 ml czerwonego wina
                                    • szczypta chili
                                      • sól
                                        • 100 g zielonych oliwek bez pestek
                                          • 2 op. tuńczyka w puszce lub 200-300 g świeżego tuńczyka
                                            • 3 łyżki kaparów
                                              • parmezan
                                                • świeża bazylia
                                                  • 1 op. makaronu spaghetti
                                                    • oliwa z oliwek

                                                      Przygotowanie:

                                                      Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Dodajemy wino i odparowujemy. Następnie dodajemy przyprawy, passatę, wodę kapary i oliwki. Całość mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tuńczyka. Doprawiamy całość solą. Do sosu wkładamy nieugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Kiedy makaron zmięknie, zamykamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy gorące, posypane parmezanem i świeżą bazylią.

                                                      Łosoś z piekarnika w harissie zapiekany na jednej blaszce z brukselką

                                                      Składniki:

                                                      • rzodkiewką i ziemniakami
                                                        • 5 papryczek jalapeno
                                                          • 3 ząbki czosnku
                                                            • ½ łyżeczki soli
                                                              • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
                                                                • 1 łyżeczka mielonej kolendry
                                                                  • 1 duży pęczek świeżej kolendry
                                                                    • 2 gałązki mięty
                                                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                        • 400 g łososia - filet ze skórą
                                                                          • ½ kg ziemniaków
                                                                            • 2 pęczki rzodkiewek
                                                                              • 1 kg brukselki

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Zaczynamy od przygotowania harissy: do naczynia blendera wkładamy umyte i oczyszczone papryczki jalapeno, czosnek, sól, kumin, kolendrę, miętę i oliwę z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę. Łososia solimy i marynujemy w paście przez 20-30 minut, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem.

                                                                                Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki (lub dowolnie), rzodkiewki i brukselkę kroimy na pół. Całość układamy na blaszce, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Brukselkę możemy delikatnie posypać cynamonem, aby straciła nieprzyjemny zapach. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, następnie przez 5 minut w 200.

                                                                                PS. Warzywa można dowolnie doprawić ulubionymi przyprawami, dodać też czosnek czy cebulę. Tutaj panuje całkowita dowolność.

                                                                                Pola Namysł

                                                                                Marokański tagine

                                                                                Składniki:

                                                                                • z dyni, bakłażana i ciecierzycy z kaszą kuskus
                                                                                  • ½ dyni hokkaido (może być też mrożona)
                                                                                    • 1 bakłażan
                                                                                      • 1 marchew
                                                                                        • ½ kiszonej cytryny
                                                                                          • 400 g ugotowanej ciecierzycy
                                                                                            • 200 g zielonych oliwek
                                                                                              • 2 op. pomidorów w puszce (krojony)
                                                                                                • 1 cebula czerwona
                                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                                      • 1 łyżeczka: słodkiej papryki, mielonego imbiru, kurkumy, kuminu
                                                                                                        • sól i pieprz
                                                                                                          • 1 pęczek natki z pietruszki
                                                                                                            • 300 g kuskus

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              W małej miseczce mieszamy przyprawy: sól, pieprz, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę wraz z oliwą z oliwek, niewielką ilością wody i posiekaną ½ pęczka natki pietruszki.

                                                                                                              Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy przyprawy i pomidory w puszcze. Całość gotujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz bakłażana. Marchew kroimy w plasterki i dodajemy do całości wraz z cytryną. Gotujemy 15-20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy oliwki.

                                                                                                              Kiedy tagine jest już gotowy, przygotowujemy kaszę kuskus. Kaszę zalewamy w proporcji 1:1 lekko osoloną wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i przykrywamy na 6-8 minut. Następnie wykładamy kaszę do dużej miski, na górę wykładamy sos. Całość obficie posypujemy natką z pietruszki.

                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                              Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości