Makloubeh
Składniki:
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 kalafior
- 2 szklanki ryżu
- ½ szklanki orzechów - pini, włoskich, laskowych lub mix
- 3 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
- świeża mięta
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- Ryż kilkakrotnie płuczemy i zostawiamy namoczony.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bakłażany kroimy w ½ cm plasterki, kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki następnie delikatnie solimy, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku ok 30 minut aż się zarumienią.
Przygotowujemy sobie garnek, z grubym dnem i układamy warstwami: bakłażany, kalafiora, ugotowane mięso, odsączony ryż. Do wywaru lub wody dodajemy przyprawy. Ryż mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie w zależności od wersji zalewamy wywarem warzywnym (w wersji wegańskiej), mięsnym (jeśli mamy wywar z poprzedniego dnia lub gotujemy danie na jagnięcinie) lub wodą. Gotujemy 20 minut na małym ogniu pod pokrywką. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ostatnie 5 minut, aby danie odparowało. Na sam koniec, zdejmujemy garnek z gazu, przykrywamy i pozostawiamy, aby ryż wciągnął pozostały wywar a warstwy się połączyły.
Na samym końcu, kroimy świeże zioła i podprażamy orzechy. Zdejmujemy pokrywkę, podkładamy talerz i ostrożnie obracamy garnek. Danie posypujemy świeżymi ziołami i orzechami.
Zobaczcie, co jeszcze Samar przygotowała w naszej kuchni:
Kamil Piklikiewicz/East News
Makaron jednogarnkowy z oliwkami, kaparami i tuńczykiem
Składniki:
- 1 passata pomidorowa 500 ml
- 500 ml wody niegazowane
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazyli suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 100 ml czerwonego wina
- szczypta chili
- sól
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 op. tuńczyka w puszce lub 200-300 g świeżego tuńczyka
- 3 łyżki kaparów
- parmezan
- świeża bazylia
- 1 op. makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Dodajemy wino i odparowujemy. Następnie dodajemy przyprawy, passatę, wodę kapary i oliwki. Całość mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tuńczyka. Doprawiamy całość solą. Do sosu wkładamy nieugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Kiedy makaron zmięknie, zamykamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy gorące, posypane parmezanem i świeżą bazylią.
Łosoś z piekarnika w harissie zapiekany na jednej blaszce z brukselką
Składniki:
- rzodkiewką i ziemniakami
- 5 papryczek jalapeno
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 duży pęczek świeżej kolendry
- 2 gałązki mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g łososia - filet ze skórą
- ½ kg ziemniaków
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 kg brukselki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania harissy: do naczynia blendera wkładamy umyte i oczyszczone papryczki jalapeno, czosnek, sól, kumin, kolendrę, miętę i oliwę z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę. Łososia solimy i marynujemy w paście przez 20-30 minut, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki (lub dowolnie), rzodkiewki i brukselkę kroimy na pół. Całość układamy na blaszce, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Brukselkę możemy delikatnie posypać cynamonem, aby straciła nieprzyjemny zapach. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, następnie przez 5 minut w 200.
PS. Warzywa można dowolnie doprawić ulubionymi przyprawami, dodać też czosnek czy cebulę. Tutaj panuje całkowita dowolność.
Pola Namysł
Marokański tagine
Składniki:
- z dyni, bakłażana i ciecierzycy z kaszą kuskus
- ½ dyni hokkaido (może być też mrożona)
- 1 bakłażan
- 1 marchew
- ½ kiszonej cytryny
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g zielonych oliwek
- 2 op. pomidorów w puszce (krojony)
- 1 cebula czerwona
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka: słodkiej papryki, mielonego imbiru, kurkumy, kuminu
- sól i pieprz
- 1 pęczek natki z pietruszki
- 300 g kuskus
Przygotowanie:
W małej miseczce mieszamy przyprawy: sól, pieprz, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę wraz z oliwą z oliwek, niewielką ilością wody i posiekaną ½ pęczka natki pietruszki.
Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy przyprawy i pomidory w puszcze. Całość gotujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz bakłażana. Marchew kroimy w plasterki i dodajemy do całości wraz z cytryną. Gotujemy 15-20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy oliwki.
Kiedy tagine jest już gotowy, przygotowujemy kaszę kuskus. Kaszę zalewamy w proporcji 1:1 lekko osoloną wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i przykrywamy na 6-8 minut. Następnie wykładamy kaszę do dużej miski, na górę wykładamy sos. Całość obficie posypujemy natką z pietruszki.
Zobacz też:
- Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego
- Masło i chleb. Poznaj domowe przepisy
- Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
Autor: Magdalena Gudowska