Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer

Potrawy jednogarnkowe to przepisy dla osób zabieganych, które nie mają czasu spędzać wielu godzin w kuchni. Samar Khanafer pokazała nam, jak w szybki sposób przygotować coś pysznego i zdrowego!

Makloubeh

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 kalafior
  • 2 szklanki ryżu
  • ½ szklanki orzechów - pini, włoskich, laskowych lub mix
  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
  • świeża mięta
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • Ryż kilkakrotnie płuczemy i zostawiamy namoczony.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bakłażany kroimy w ½ cm plasterki, kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki następnie delikatnie solimy, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku ok 30 minut aż się zarumienią.

Przygotowujemy sobie garnek, z grubym dnem i układamy warstwami: bakłażany, kalafiora, ugotowane mięso, odsączony ryż. Do wywaru lub wody dodajemy przyprawy. Ryż mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie w zależności od wersji zalewamy wywarem warzywnym (w wersji wegańskiej), mięsnym (jeśli mamy wywar z poprzedniego dnia lub gotujemy danie na jagnięcinie) lub wodą. Gotujemy 20 minut na małym ogniu pod pokrywką. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ostatnie 5 minut, aby danie odparowało. Na sam koniec, zdejmujemy garnek z gazu, przykrywamy i pozostawiamy, aby ryż wciągnął pozostały wywar a warstwy się połączyły.

Na samym końcu, kroimy świeże zioła i podprażamy orzechy. Zdejmujemy pokrywkę, podkładamy talerz i ostrożnie obracamy garnek. Danie posypujemy świeżymi ziołami i orzechami.

Zobaczcie, co jeszcze Samar przygotowała w naszej kuchni:

Kamil Piklikiewicz/East News

Makaron jednogarnkowy z oliwkami, kaparami i tuńczykiem

Składniki:

  • 1 passata pomidorowa 500 ml
  • 500 ml wody niegazowane
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazyli suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 100 ml czerwonego wina
  • szczypta chili
  • sól
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2 op. tuńczyka w puszce lub 200-300 g świeżego tuńczyka
  • 3 łyżki kaparów
  • parmezan
  • świeża bazylia
  • 1 op. makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Dodajemy wino i odparowujemy. Następnie dodajemy przyprawy, passatę, wodę kapary i oliwki. Całość mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tuńczyka. Doprawiamy całość solą. Do sosu wkładamy nieugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Kiedy makaron zmięknie, zamykamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy gorące, posypane parmezanem i świeżą bazylią.

Łosoś z piekarnika w harissie zapiekany na jednej blaszce z brukselką

Składniki:

  • rzodkiewką i ziemniakami
  • 5 papryczek jalapeno
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 duży pęczek świeżej kolendry
  • 2 gałązki mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g łososia - filet ze skórą
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 kg brukselki

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania harissy: do naczynia blendera wkładamy umyte i oczyszczone papryczki jalapeno, czosnek, sól, kumin, kolendrę, miętę i oliwę z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę. Łososia solimy i marynujemy w paście przez 20-30 minut, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem.

Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki (lub dowolnie), rzodkiewki i brukselkę kroimy na pół. Całość układamy na blaszce, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Brukselkę możemy delikatnie posypać cynamonem, aby straciła nieprzyjemny zapach. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, następnie przez 5 minut w 200.

PS. Warzywa można dowolnie doprawić ulubionymi przyprawami, dodać też czosnek czy cebulę. Tutaj panuje całkowita dowolność.

Pola Namysł

Marokański tagine

Składniki:

  • z dyni, bakłażana i ciecierzycy z kaszą kuskus
  • ½ dyni hokkaido (może być też mrożona)
  • 1 bakłażan
  • 1 marchew
  • ½ kiszonej cytryny
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g zielonych oliwek
  • 2 op. pomidorów w puszce (krojony)
  • 1 cebula czerwona
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka: słodkiej papryki, mielonego imbiru, kurkumy, kuminu
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 300 g kuskus

Przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy przyprawy: sól, pieprz, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę wraz z oliwą z oliwek, niewielką ilością wody i posiekaną ½ pęczka natki pietruszki.

Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy przyprawy i pomidory w puszcze. Całość gotujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz bakłażana. Marchew kroimy w plasterki i dodajemy do całości wraz z cytryną. Gotujemy 15-20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy oliwki.

Kiedy tagine jest już gotowy, przygotowujemy kaszę kuskus. Kaszę zalewamy w proporcji 1:1 lekko osoloną wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i przykrywamy na 6-8 minut. Następnie wykładamy kaszę do dużej miski, na górę wykładamy sos. Całość obficie posypujemy natką z pietruszki.

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości