Pizza z mielonymi, porami i serem
Składniki na ciasto:
- 900 g mąki
- 500 ml wody
- 25 g soli
- 15 g drożdży
W lekko podgrzanej wodzie rozpuszczamy drożdże, stopniowo dodajemy mąkę, pod koniec sól. Wyrabiam dokładnie i przykrywamy mokrą ściereczką. Odstawiamy najlepiej na 3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 porcje, z każdej formujemy kule i odstawiamy ponownie o wyrośnięcia.
- 600 g mięsa mielonego z szynki
- 100 g sera tartego
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki wody
- sól, pieprz, majeranek
- 1 przesmażona mała cebula
Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie i formujemy małe pulpety. Obsmażamy na patelni na złoty kolor.
- 2 pory
- groszek zielony mrożony
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 g sera mascarpone
- 100 g sera bursztyn
- 200 g mozzarelli
- masło klarowane do smażenia
- olej rzepakowy
- 2 pomidora
- 100 ml passaty pomidorowej
Białe części pora kroimy i przesmażamy na maśle, dodajemy szczypiorek, pomidora pokrojonego w kostkę i passatę. Podsmażone łączymy ze śmietanką, serami. Ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg, brzegi nacinamy na 8 części, pośrodku każdej układamy pulpet, owijamy. Środek smarujemy olejem, co zapobiega wchłanianiu wilgoci przez ciasto. Wykładamy pory z serami, posypujemy jeszcze parmezanem, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 stopni.
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Calzone jak gofry - nabita serem z burakami, wędzoną papryką
składniki:
- 400 g sera mozzarella w kostce
- 100 g sera tartego
- 100 g sera mozzarella
- sól, pieprz czarny
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy do wypiekania muffinów. Formę smarujemy olejem, wykładamy ciasto, ser łączymy razem i nakładamy na ciasto, gdzie są wgłębienia w formie. Przykrywamy z wierzchu drugim arkuszem ciasta. Smarujemy olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 250 stopni.
- 1 pęczek młodych buraków
- 1 szczypior
- 1 jabłko zielone
- masło klarowane do smażenia
- koper
- 2 mozzarelli w zalewie
- sól, pieprz czarny
- sok z cytryny
- rukiew wodna
- bratki żółte małe
- olej rzepakowy
- papryka wędzona
Na maśle przesmażamy buraki, podlewamy delikatnie wodą, smażymy do momentu, aż buraki nam zmiękną. Dodajemy pokrojone zielone jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na upieczone ciasto wykładamy gorące młode buraki i plastry mozzarelli. Wszystko posypujemy rukwią lub rukolą. Dekorujemy żółtymi kwiatkami bratków. Na koniec skrapiamy olejem wymieszanym z papryką wędzoną.
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Pizza z beszamelem, jajkami i pieczarkami
Składniki:
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 600 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz biały
- 200 g pieczarek
- masło klarowane
- 1 pęczek szczypioru
- świeże oregano
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, chwile smażymy. Zalewamy gorącym mlekiem, doprawiamy sola, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy olejem. Wykładamy sos beszamelowy i całe szczypiory. Na wierzch wybijamy jajka i raz jeszcze skrapiamy olejem. Wstawiamy do pieczenia. Pieczarki przesmażamy na złoty kolor. Upieczoną pizzę posypujemy pieczarkami, i posypujemy świeżym oregano.
Zobacz też:
- Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana
- Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem
- Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
Autor: Luiza Bebłot