Ulubione danie Polaków - pizza a’la Polan

Zamknięte restauracje i olbrzymie zapasy spowodowały, że wiele osób odkrywa kulinarny talent. Jakie jest ulubione danie Polaków ? Oczywiście - pizza. Ale pizza a’ la Polan to zupełnie nowe smaki. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana!

Pizza z mielonymi, porami i serem

Składniki na ciasto:

  • 900 g mąki
  • 500 ml wody
  • 25 g soli
  • 15 g drożdży

W lekko podgrzanej wodzie rozpuszczamy drożdże, stopniowo dodajemy mąkę, pod koniec sól. Wyrabiam dokładnie i przykrywamy mokrą ściereczką. Odstawiamy najlepiej na 3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 porcje, z każdej formujemy kule i odstawiamy ponownie o wyrośnięcia.

  • 600 g mięsa mielonego z szynki
  • 100 g sera tartego
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki wody
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 przesmażona mała cebula

Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie i formujemy małe pulpety. Obsmażamy na patelni na złoty kolor.

  • 2 pory
  • groszek zielony mrożony
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g sera bursztyn
  • 200 g mozzarelli
  • masło klarowane do smażenia
  • olej rzepakowy
  • 2 pomidora
  • 100 ml passaty pomidorowej

Białe części pora kroimy i przesmażamy na maśle, dodajemy szczypiorek, pomidora pokrojonego w kostkę i passatę. Podsmażone łączymy ze śmietanką, serami. Ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg, brzegi nacinamy na 8 części, pośrodku każdej układamy pulpet, owijamy. Środek smarujemy olejem, co zapobiega wchłanianiu wilgoci przez ciasto. Wykładamy pory z serami, posypujemy jeszcze parmezanem, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 stopni.

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Calzone jak gofry - nabita serem z burakami, wędzoną papryką

składniki:

  • 400 g sera mozzarella w kostce
  • 100 g sera tartego
  • 100 g sera mozzarella
  • sól, pieprz czarny

Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy do wypiekania muffinów. Formę smarujemy olejem, wykładamy ciasto, ser łączymy razem i nakładamy na ciasto, gdzie są wgłębienia w formie. Przykrywamy z wierzchu drugim arkuszem ciasta. Smarujemy olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 250 stopni.

  • 1 pęczek młodych buraków
  • 1 szczypior
  • 1 jabłko zielone
  • masło klarowane do smażenia
  • koper
  • 2 mozzarelli w zalewie
  • sól, pieprz czarny
  • sok z cytryny
  • rukiew wodna
  • bratki żółte małe
  • olej rzepakowy
  • papryka wędzona

Na maśle przesmażamy buraki, podlewamy delikatnie wodą, smażymy do momentu, aż buraki nam zmiękną. Dodajemy pokrojone zielone jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na upieczone ciasto wykładamy gorące młode buraki i plastry mozzarelli. Wszystko posypujemy rukwią lub rukolą. Dekorujemy żółtymi kwiatkami bratków. Na koniec skrapiamy olejem wymieszanym z papryką wędzoną.

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Pizza z beszamelem, jajkami i pieczarkami

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 600 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz biały
  • 200 g pieczarek
  • masło klarowane
  • 1 pęczek szczypioru
  • świeże oregano

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, chwile smażymy. Zalewamy gorącym mlekiem, doprawiamy sola, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy olejem. Wykładamy sos beszamelowy i całe szczypiory. Na wierzch wybijamy jajka i raz jeszcze skrapiamy olejem. Wstawiamy do pieczenia. Pieczarki przesmażamy na złoty kolor. Upieczoną pizzę posypujemy pieczarkami, i posypujemy świeżym oregano.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości