Pizza na zakwasie, pikantny kurczak i zapiekana feta - przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przedstawił przepisy na zapiekaną fetę w sosie pomidorowym, kurczaka z pikantną pastą i wyśmienitą pizzę na zakwasie. Czy wiedzieliście, że przecier pomidorowy jest zdrowszy niż same pomidory? Dlaczego? Zobaczcie!

Zobacz też: Dzień gofra. Poznajcie sprawdzone przepisy na gofry z owocami! >>>

Zapiekana feta w sosie pomidorowym

Składniki:

  • oliwa z oliwek
    • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
        • 1 papryczka chili
          • 400 ml passaty pomidorowej Pudliszki
            • garść posiekanych liści oregano
              • 400 g sera feta, połamanego na duże kawałki
                • kawałek czerstwego pieczywa
                  • sól i pieprz

                    Sposób przygotowania:

                    Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodać passatę i dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oregano i wymieszać

                    Rozgrzać piekarnik do 200°C. Fetę rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym, skropić obficie oliwą z oliwek i zapiec około 20 minut.

                    Czerstwe pieczywo porwać na kawałki i ułożyć na małej blaszce, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika obok naczynia z fetą na ostatnie 3-4 minuty.

                    Fetę podawać z grzankami.

                    Zobacz też: Naleśniki i racuchy - najlepsze przepisy Kasi Bukowskiej >>>

                    Kurczak z pikantną pastą

                    Składniki:

                    • 2 filety z kurczaka
                      • skórką i sok z cytryny
                        • sól i pieprz
                          • Pasta warzywno-orzechowa
                            • 1 cebula
                              • 1 marchewka
                                • 2 czerwone papryki
                                  • 300 g pasatty pomidorowej Pudliszki
                                    • 1 pęczek szczypiorku
                                      • 1 łyżka soku z cytryny
                                        • 1 łyżeczka mielonego kminu
                                          • sól i pieprz
                                            • 1 łyżka miodu
                                              • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
                                                • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                  • 120 g orzechów laskowych

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Filety przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć otartą skórką z cytryny. Odstawić na 30 minut do zamarynowania.

                                                    Rozgrzać piekarnik do 220ºC z termoobiegiem. Papryki ułożyć na płaskiej blaszce do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec aż się przypieką z każdej strony. W trakcie pieczenia obracać je na blaszce. W tym czasie podprażyć też w piekarniku orzechy. Papryki przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po 10 minutach obrać ze skórki.

                                                    W czasie gdy pieką się papryki, posiekać cebulę i marchewkę. Podsmażyć je na patelni aż będą miękkie. Dodać pasattę i dusić aż wszystko się zredukuj do konsystencji gęstego sosu.

                                                    Orzechy zmiksować w malakserze. Dodać podpieczoną paprykę, sos z patelni oraz resztę składników, zmiksować na gładkie sos.

                                                    Obniżyć temperaturę w piekarniku do 140ºC. Filety obsmażyć z każdej strony na złoty kolor i wstawić na 10 minut do piekarnika.

                                                    Pastę wylać na talerz, na niej ułożyć pokrojonego w plastry kurczaka. Podawać z kaszą kuskus.

                                                    Zobacz też: Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka >>>

                                                    Pizza na zakwasie

                                                    Ciasto:

                                                    Zakwas- dzień przez pieczeniem

                                                    • 10 g startera zakwasu
                                                      • 60 g mąki pszennej typ 750
                                                        • 60 ml/g wody

                                                          Ciasto do pizzy -dzień pieczenia

                                                          • 120 g zakwasu
                                                            • 150 ml/g wody
                                                              • 350 g mąki pszennej typ 750

                                                                Sos i dodatki do pizzy

                                                                • 1 mała cebula
                                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                                    • 200 g pasatty pomidorowej Pudliszki
                                                                      • 200 g sera mozzarella
                                                                        • sól i pieprz
                                                                          • świeże listki bazylii

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Zakwas do pizzy -dzień przed pieczeniem

                                                                            Starter wymieszać z mąką i wodą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej. Należy odważyć 120 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki do kolejnego pieczenia. Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać i wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy, podsypując odrobinę mąką aby się nie kleiło. Ciasto przełożyć do miski, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 3-4 godziny. Podzielić ciasto na 2 części i uformować kule. Każdy kawałek ciasta dokładnie obtoczyć w mące i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na blachy do pieczenia. Posmarować sosem, na wierzch ułożyć porwaną mozzarellę.

                                                                            Zobacz też: Wiosna w kuchni Piotra Kucharskiego. Sałatka ze szpinaku, szczawiowa, wytrawny biszkopt >>>

                                                                            Sos do pizzy:

                                                                            W czasie gdy wyrasta ciasto. Podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek na oliwie z oliwek. Dodać pasattę i dusić około 20 minut aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, wystudzić.Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Blachy piec po kolei na najniższej szynie w piekarniku przez 10-12 minut.

                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości