Zobacz też: Dzień gofra. Poznajcie sprawdzone przepisy na gofry z owocami! >>>
Zapiekana feta w sosie pomidorowym
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 400 ml passaty pomidorowej Pudliszki
- garść posiekanych liści oregano
- 400 g sera feta, połamanego na duże kawałki
- kawałek czerstwego pieczywa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodać passatę i dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oregano i wymieszać
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Fetę rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym, skropić obficie oliwą z oliwek i zapiec około 20 minut.
Czerstwe pieczywo porwać na kawałki i ułożyć na małej blaszce, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika obok naczynia z fetą na ostatnie 3-4 minuty.
Fetę podawać z grzankami.
Zobacz też: Naleśniki i racuchy - najlepsze przepisy Kasi Bukowskiej >>>
Kurczak z pikantną pastą
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- skórką i sok z cytryny
- sól i pieprz
- Pasta warzywno-orzechowa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 czerwone papryki
- 300 g pasatty pomidorowej Pudliszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 120 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Filety przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć otartą skórką z cytryny. Odstawić na 30 minut do zamarynowania.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC z termoobiegiem. Papryki ułożyć na płaskiej blaszce do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec aż się przypieką z każdej strony. W trakcie pieczenia obracać je na blaszce. W tym czasie podprażyć też w piekarniku orzechy. Papryki przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po 10 minutach obrać ze skórki.
W czasie gdy pieką się papryki, posiekać cebulę i marchewkę. Podsmażyć je na patelni aż będą miękkie. Dodać pasattę i dusić aż wszystko się zredukuj do konsystencji gęstego sosu.
Orzechy zmiksować w malakserze. Dodać podpieczoną paprykę, sos z patelni oraz resztę składników, zmiksować na gładkie sos.
Obniżyć temperaturę w piekarniku do 140ºC. Filety obsmażyć z każdej strony na złoty kolor i wstawić na 10 minut do piekarnika.
Pastę wylać na talerz, na niej ułożyć pokrojonego w plastry kurczaka. Podawać z kaszą kuskus.
Zobacz też: Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka >>>
Pizza na zakwasie
Ciasto:
Zakwas- dzień przez pieczeniem
- 10 g startera zakwasu
- 60 g mąki pszennej typ 750
- 60 ml/g wody
Ciasto do pizzy -dzień pieczenia
- 120 g zakwasu
- 150 ml/g wody
- 350 g mąki pszennej typ 750
Sos i dodatki do pizzy
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g pasatty pomidorowej Pudliszki
- 200 g sera mozzarella
- sól i pieprz
- świeże listki bazylii
Sposób przygotowania:
Zakwas do pizzy -dzień przed pieczeniem
Starter wymieszać z mąką i wodą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej. Należy odważyć 120 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki do kolejnego pieczenia. Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać i wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy, podsypując odrobinę mąką aby się nie kleiło. Ciasto przełożyć do miski, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 3-4 godziny. Podzielić ciasto na 2 części i uformować kule. Każdy kawałek ciasta dokładnie obtoczyć w mące i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na blachy do pieczenia. Posmarować sosem, na wierzch ułożyć porwaną mozzarellę.
Zobacz też: Wiosna w kuchni Piotra Kucharskiego. Sałatka ze szpinaku, szczawiowa, wytrawny biszkopt >>>
Sos do pizzy:
W czasie gdy wyrasta ciasto. Podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek na oliwie z oliwek. Dodać pasattę i dusić około 20 minut aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, wystudzić.Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Blachy piec po kolei na najniższej szynie w piekarniku przez 10-12 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN