Pomidorowa z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki, podana z serowymi grzankami
Składniki:
- 3 łyżki bulionu drobiowego Winiary
- 3 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 litr wody
- płaska łyżka wędzonej papryki (opcjonalnie)
- łyżeczka płatków chilli lub pieprz cayenne
- 1/2 cytryny
- świeża kolendra
- 4 kromki bagietki
- 50 g sera żółtego
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory natnij na krzyż i sparz we wrzątku. Odbierz skórę i pokrój je w kostkę.
Paprykę obierz obieraczką, pokrój w kostkę (usuń białe części i pestki).
Przełóż kawałki pomidorów i paprykę do brytfanki. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Piecz w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez 25 min.
W międzyczasie zetrzyj ser na kromki bagietki. 5 minut przed wyjęciem warzyw wstaw do piekarnika grzanki i piecz, aż ser się roztopi. Wyjmij warzywa i grzanki z pieca.
Litr wody zagotuj w garnku. Dodaj 3 łyżki bulionu Winiary i wymieszaj. Dodaj kawałki pieczonych warzyw, wędzoną paprykę, płatki chilli i zagotuj. Zblenduj wszystko na gładką masę. Skrop sokiem z cytryny do smaku. Udekoruj listkami kolendry. Serwuj z grzankami.
TIP: Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta (krem) użyj o połowę mniej wody. Wtedy użyj również o połowę mniej bulionu Winiary i przypraw.
Pieczone udko z kurczaka, podane z kaszą bulgur i stir fry z zielonych warzyw
Składniki:
marynata:
- 2 udka kurczaka
- 2 łyżeczki bulionu drobiowego Winiary
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- 100 g kaszy bulgur
- 1/2 zielonej papryki
- biała część z jednego pora
- kilka różyczek brokułu
- garść groszku zielonego
- łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- limonka
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Marynata:
Natnij nożem udka kurczaka z obu stron. Zetrzyj imbir ze skórą. Wysmaruj udka pastą oraz startym imbirem. Odstaw na 30 min. Po tym czasie podsmaż udka z obu stron na patelni, na łyżce masła klarowanego na złoty kolor. Przełóż podsmażone udka do brytfanki, wstaw do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok 15-20 min.
Wsyp do garnka kaszę bulgur i zalej zimną wodą tak, aby pokryła kaszę na ok 2 cm, wymieszaj z jedną łyżką bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
Białą część pora pokrój na zapałki. Brokuł pokrój na cienkie plastry. Paprykę zieloną pokrój na słupki. Na patelni, na łyżce masła klarowanego podsmaż najpierw paprykę i brokuł przez około 1-2 min na mocnym ogniu, cały czas odwracając warzywa (technika stir fry). Dodaj na koniec zielony groszek oraz por, podsmaż całość jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym oraz sokiem z limonki do smaku.
Serwuj udko kurczaka z porcją kaszy i smażonymi zielonymi warzywami. Udekoruj kolendrą.
TIP: Nacinanie kurczaka spowoduje, że składniki marynaty wsiąkną do mięsa i udko szybciej się upiecze.
TIP: Wyjmij kurczaka z lodówki min 30 minut przed obróbką cieplną, aby złapał temperaturę pokojową.
”Miska mocy” z kaszą pęczak, soczewicą, awokado i smażonym kalafiorem
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak
- 100 g soczewicy zielonej
- 2 łyżki bulionu drobiowego Winiary
- 6 łyżek ugotowanej cieciorki
- kilka różyczek kalafiora
- łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka nasion kuminu
- szczypta pieprzy cayenne
- 1 awokado
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 limonka
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wsyp do garnka kaszę pęczak i zalej zimną wodą tak, aby pokryła ją na ok 3 cm i wymieszaj z jedną łyżkę bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Odstaw.
W drugim garnku zalej soczewicę zimną wodą tak, aby pokryła ją na ok 2 cm i wymieszaj z łyżką bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż soczewica będzie „al dente”. Odstaw do ostygnięcia.
Cieciorkę wymieszaj z łyżką oliwy, skrop sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Różyczki kalafiora podziel na mniejsze kawałki. Podsmaż 2-3 min na patelni na łyżce oliwy z oliwek z dodatkiem nasion kolendry i kuminu. Dopraw solą i pieprzem cayenne do smaku.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki. Sałatę rzymską podziel na liście.
W misce ułóż obok siebie wszystkie składniki: kaszę pęczak, soczewicę, cieciorkę, smażony kalafior, awokado i listki sałaty rzymskiej oraz świeżą kolendrę.
Zrób szybki dressing: wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z resztą soku z limonki, dopraw solą i pieprzem. Polej składniki miski mocy. Serwuj od razu.
TIP: Namocz osobno kaszę pęczak i soczewicę zieloną przez noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień odcedź i opłucz. Postępuj dalej zgodnie z przepisem. Namoczenie skróci czas gotowania. Dodatkowo ułatwi trawienie i zwiększy przyswajalność witamin i minerałów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN