Naleśniki jaglane z pastą z zielonego groszku, szynką, serem i jajkiem sadzonym Naleśniki:
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200ml mleka
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150ml wody gazowanej lub jasnego piwa
- 4 łyżki roztopionego masła
Jajka mieszamy w misce z solą i cukrem. Dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę i mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta, ale dzięki temu dokładnie rozetrzemy wszystkie grudki. Następnie dolewamy wodę gazowaną lub piwo oraz masło i ponownie łączymy wszystkie składniki. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny. Przed smażeniem mieszamy po czym wylewamy porcję ciasta na gorącą, suchą patelnię.
Pasta z zielonego groszku
- 450g mrożonego zielonego groszku
- 3 łyżki masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- ½ szklanki pestek słonecznika
- ½ szklanki płatków migdałowych
- 5-7 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut, krótko przelewamy zimną wodą i przekładamy do kielicha blendera lub do miski, jeśli używamy blendera ręcznego. Dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny (do smaku) oraz około łyżkę soku. Pestki słonecznika oraz płatki migdałów prażymy na suchej patelni i również dodajemy do groszku. Blendujemy stopniowo dolewając oliwę. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję doprawiamy pastę do smaku solą i pieprzem, po czym jeszcze raz krótko blendujemy.
Do podania
- kilka plastrów szynki
- ulubiony żółty ser lub mozarella
- jajka
- oliwa
Na usmażonym naleśniku rozsmarowujemy około łyżkę pasty z zielonego groszku. Układamy porcję szynki i sera. Na oliwie smażymy jajko sadzone, po czym kładziemy je na przygotowanym naleśniku. Zakładamy jego brzegi na jajko, by utworzył kształt kwadratu, a żółtko jajka było ciągle widoczne. Taką paczuszkę możemy jeszcze ułożył na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, by naleśnik zrobił się chrupiący od spodu, a ser mocniej się roztopił.
Naleśniki do tego przepisu mogą być również wykonane na samej mące jaglanej, samej pszennej, na mące gryczanej lub mieszance bezglutenowej (ale w tym przypadku dajemy nieco mniej płynu).
Pancakes ze zdrowym kremem czekoladowym i owocami Pancakes
- 1 ½ szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ¾ szklanki mleka
- ½ - ¾ szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- 3 łyżki roztopionego masło
- tłuszcz do smażenia
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy mieszamy rózgą w misce. Dodajemy mleko, maślankę (na początek ½ szklanki), duże jajko i roztopione masło. Mieszamy bardzo krótko, bo im dłużej mieszane ciasto, tym mniej puszyste placuszki. Jeśli po wymieszaniu jest bardzo gęste dolewamy jeszcze trochę maślanki. Miskę z ciastem odstawiamy na minimum kwadrans, po czym rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni (masło lub olej). Ostatni raz mieszamy ciasto, nabieramy porcję wielkości 2 łyżek i wylewamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu z obu stron.
Krem czekoladowy
- 1 duży bardzo dojrzały banan
- 3 łyżki naturalnego masła orzechowego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 ½ łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka (krowiego, roślinnego…)
Bardzo dokładnie rozgniatamy dojrzałego banana. Im bardziej dojrzały tym lepszą konsystencję będzie miał krem i będzie słodszy. Do gładkiej masy bananowej dodajemy masło orzechowe, sok z cytryny i kakao, i ucieramy na gładko. Rozrzedzamy krem mlekiem, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość.
Na usmażonych placuszkach układamy porcję kremu i posypujemy je obficie ulubionymi owocami.
Racuszki z białego sera z sosem truskawkowym Sos truskawkowy
- 500g mrożonych truskawek
- 2 łyżki miodu
- ½ - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki wody
Mrożone truskawki gotujemy na wolnym ogniu. Najpierw puszczą sok, później zaczną się delikatnie rozgotowywać i rozpadać. Gdy sok zgęstnieje dodajemy miód (2 łyżki lub do smaku), a mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Jeśli chcemy żeby gotowy sos miał gęstszą, bardziej „kiślową” konsystencję dodajemy pełną łyżeczkę mąki. Garnek z truskawkami zsuwamy na chwilę z ognia, wlewamy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy minutę, ciągle mieszając. Sos jest gotowy.
Racuszki
- 250g tłustego białego sera
- 3 duże jajka
- ¼ łyżeczki soli
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 1-2 łyżki cukru (np. kokosowego)
- ¼ łyżeczki cynamonu
- jabłko, rodzynki, płatki migdałowe…
- tłuszcz do smażenia
Biały ser dokładnie rozgniatamy widelcem razem z żółtkami. Białka wybijamy do oddzielnej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do sera z żółtkami wsypujemy mąkę ryżową, cukier (chociaż można go pominąć), cynamon i ewentualnie wybrane dodatki – np. pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki, migdały… Mieszamy masę, dodajemy łyżkę piany z białek i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Potem dokładamy resztę piany z białek i tym razem mieszamy bardzo delikatnie, by nie uszkodzić piany. Patelnię rozgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy niewielką ilość tłuszcz np. masła. Układamy po łyżce masy, smażymy około 1-2 minut z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z sosem truskawkowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN