Drożdżówki z dżemem i lukrem
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 6-7 łyżek cukru waniliowego
- 40 g świeżych drożdży lub 8g drożdży suszonych
- 500 g mąki pszennej (ok.3 czubate szklanki)
- 1 szczypta soli
- 2 duże jajka
- 125 g miękkiego masła
- 1 słoiczek ulubionego dżemu
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Letnie mleko wlewamy do dużej miski, mieszamy z cukrem waniliowym, drożdżami oraz pół szklanki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Po tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować - na jego powierzchni utworzą się bąbelki i piana. Dodajemy resztę mąki, szczyptę soli, całe jajka (w temperaturze pokojowej) oraz miękkie masło. Całość mieszamy początkowo łyżką, następnie przechodzimy do zagniatania ciasta dłonią. Jeżeli mocno się klei dodajemy maksymalnie pół szklanki mąki więcej.
Zagniecione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Zajmuje to średnio półtorej godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na mocno podsypanym mąką blacie na duży prostokąt o grubości pół centymetra. Płat ciasta smarujemy równo ulubionym dżemem i zwijamy po dłuższej krawędzi w ciasny rulon.
Rulon lekko spłaszczamy i kroimy ostrym nożem w mniej więcej 5 cm kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nim odstępy. Tępą stroną noża dociskamy każdą z nich przez środek tak, by boki z widocznym dżemem lekko się uniosły. Zostawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrośnięcia na około 20 minut.
Bułeczki przed pieczeniem można posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C, bułeczki pieczemy przez około 15-20 minut. Należy je uważnie obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Po wyjęciu studzimy je całkowicie, a następnie polewamy lukrem, który przygotowujemy ucierając cukier puder z sokiem z cytryny. Dodajemy po kilka kropli soku, ciągle ucierając, aż uzyskamy idealną konsystencję.
Angielskie bułeczki z bakaliami i pomarańczą
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 75 g zimnego masła
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki mieszanych bakalii
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę i rozcieramy je szybko w suchych składnikach, aż uzyskamy konsystencję drobnej kruszonki. Dodajemy jajka roztrzepane z maślanką, mieszane bakalie i skórkę otartą z wyparzonej we wrzątku pomarańczy.
Ciasto mieszamy łyżką. Będzie dość luźne, ale nie mieszajmy go długo, a jedynie do połączenia składników, w innym wypadku może wyjść twarde i zbite.
Ciasto wykładamy na mocno podsypany mąką blat, posypujemy mąką również z wierzchu i formujemy w równy, okrągły placek o grubości 2 cm. Nożem kroimy go na trójkąty jak pizzę na 8 kawałków i delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy bułeczki w odstępach od siebie, ich wierzch możemy lekko posmarować mlekiem lub śmietanką.
Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C na około 15 minut. Po tym czasie bułeczki powinny wyrosnąć i zrobić się złociste.
Szybkie bułeczki śniadaniowe z ziarnami
Składniki:
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 2 łyżki miodu
- 300 ml letniego mleka
- 450 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ulubionych ziaren, pestek, otrębów
- 4 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z miodem, dodajemy letnie mleko. Po 5 minutach powinna pojawić się na nich pianka.
Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy mąkę, sól i ulubione ziarna. Mieszamy ciasto - początkowo łyżką, następnie dłonią. Jeżeli ciasto się klei dodajemy nieco mąki.
Z ciasta formujemy 10 okrągłych bułeczek, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy obficie miękkim masłem.
Blachę wraz z bułeczkami wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200 st. C, pieczemy 23-25 minut. Po tym czasie bułeczki powinny być złociste i wyrośnięte.
Węzełki z pesto, oliwkami i mozarellą
Składniki:
- 1 szklanka letniej wody
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1 słoiczek czerwonego (lub zielonego) pesto
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść tartej mozarelli
- 1 jajko
- gruba sól, grubo mielony pieprz lub pestki do posypania
Przygotowanie:
Do miski z letnią wodą wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, na ich powierzchni utworzy się pianka.
Do zaczynu dodajemy resztę mąki, oliwę z oliwek, sól i grubo mielony pieprz. Mieszamy początkowo łyżką, następnie przechodzimy do zagniatania dłonią, aż ciasto będzie gładkie i bez problemu odchodzące od dłoni.
Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Zwykle zajmuje to około półtorej godziny.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta na podsypanym mąką blacie. Powinno mieć około 3-4 cm grubości. Po lewej stronie ciasta rozsmarowujemy do połowy pesto, obsypujemy je posiekanymi oliwkami i tartą mozarellą, przykrywamy je prawą połową ciasta i lekko dociskamy.
Ciasto kroimy wzdłuż na paski o szerokości ok. 2 cm, każdy z nich zwijamy kilkakrotnie jak serpentynkę i zawijamy jak węzełek, podkładając końcówkę pod spód. Węzełki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując między odstępy.
Bułeczki zostawiamy do ostatniego wyrastania na około 20 minut, po czym smarujemy je roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy grubą solą, grubo mielonym pieprzem albo pestkami.
Blachę z bułkami wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. C na około 15-18 minut.
Autor: Luiza Bebłot