Świąteczne potrawy z makiem - na słodko i słono. Przepisy na Boże Narodzenie

Patryk Kwieciński w kuchni Dzień Dobry TVN
Patryk Kwieciński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: East News/Paweł Wodzyński
Dziś w naszej kuchni królował składnik, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt, czyli mak. Sprawdź, jakie dania na słodko oraz na słono przyrządził z niego Patryk Kwieciński. Z pewnością wzbogacą twoje bożonarodzeniowe menu.

Kucharz przyrządził panierowany karp w cieście cynamonowym, w sosie makowym, sałatkę makaronową z makiem, podaną w pieczonych jabłkach, chleb makowy wypiekany na zaczynie, rogale francuskie z makiem, smażone kopytka makowe z dżemem, twarogiem i pieczoną śliwką, a także marynowany schab w maku, zapiekany z morelami i sosem grzybowym. Przepisy poniżej.

Panierowany karp w cieście cynamonowym, w sosie makowym 

Składniki:

  • karp tusza,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 2 łyżki cynamonu mielonego,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 200 g maku ugotowanego,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • laska wanilii,
  • owoce kandyzowane,
  • 3 ząbki czosnku świeżego,
  • 2 cebule białe,
  • 2 cebule czerwone,
  • natka pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 2 cytryny,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

Rybę myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy przyprawami. Do wnętrza ryby wkładamy tartą marchew, cebulę białą i czerwoną, a także czosnek wcześniej przesmażony z masłem. W osobnej misce wyrabiamy ciasto z mąki, jajek, mleka, oliwy z oliwek i tartego cynamonu. Całość dokładnie mieszamy i moczymy w nim filet z karpia. Smażymy na głębokim tłuszczu z odrobiną masła na lekko złoty kolor.

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. W rondelku rozpuszczamy masło z odrobiną cukru brązowego, dodajemy laskę wanilii i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietankę i ugotowany wcześniej mak. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Rybę przekładamy na talerz, polewamy makowym sosem i dekorujemy.

Sałatka makaronowa z makiem, podana w pieczonych jabłkach 

Składniki:

  • opakowanie makaronu kokardki,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 200 g maku ugotowanego,
  • cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka koperku,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 5 jabłek,
  • 2 łyżki miodu,
  • goździki suszone.

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie myjemy i suszymy. Odcinamy górę i wydrążamy środek. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie lekko twardawy i przelewamy go zimną wodą oraz oliwą z oliwek. Na patelni smażymy czosnek, cebulę i posiekaną natkę koperku. Dodajemy sól i pieprz, a na końcu dodajemy ugotowany wcześniej mak. Całość mieszamy i przekładamy do naszych przyszykowanych jabłek obsypanych cukrem. Jabłka zamykamy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i polewamy miodem. Na końcu wkładamy w skórkę goździki. Jabłka pieczemy w temperaturze 265 stopni, do momentu, aż jabłka się dokładnie upieką.

Chleb makowy wypiekany na zaczynie 

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej,
  • sól do smaku,
  • litr wody,
  • 100 g ugotowanego maku,
  • 100 g czarnuszki,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g żurawiny suszonej,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • kostka drożdży naturalnych.

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy drożdże. Wsypujemy cukier i odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy w suche oraz ciepłe miejsce na 20 minut. Na patelni prażymy żurawinę, rodzinki, mak i czarnuszkę. Całość zalewamy miodem i dodajemy do wymieszanej mąki, zalewamy wodą i dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy w bochen chleba, a potem układamy na blasze obsypanej mąką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, co jakiś czas pryskając wodą. 

Rogale francuskie z makiem

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • litr wody przegotowanej,
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 250 g maku ugotowanego,
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych,
  • kostka drożdży świeżych.

Przygotowanie:

Mąkę z solą dokładnie mieszamy, dodajemy drożdże, cukier, oliwę i wodę, a potem dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy w chłodne i suche miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ręcznie i łączymy z ciastem francuskim równocześnie wałkując je. Wycinamy trójkąty i na koniec układamy masę makową. Zwijamy jednym ruchem ręki w taki sposób, by powstał rogal, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy roztrzepanym jajem i obsypujemy siekanymi orzechami. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smażone kopytka makowe z dżemem, twarogiem i pieczoną śliwką 

Składniki:

  • 300 g ziemniaków ugotowanych,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 200 g masy makowej,
  • 4 łyżki dżemu owocowego,
  • 150 g chudego twarogu,
  • 100 g śliwki wędzonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki stołowe masła,
  • 2 jajka,
  • kilka listków mięty,
  • 100 ml oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, jajko, mak i odrobinę masła. Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy masę. Gotujemy kopytka w solonej wodzie z masłem. Następnie na patelni smażymy posiekany czosnek, dodajemy masło i odrobinę oliwy. Obsmażamy kopytka i wykładamy je na talerz. Dekorujemy dżemem, twarogiem i listkami mięty.

Marynowany schab w maku, zapiekany z morelami i sosem grzybowym 

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 100 g moreli suszonych,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g majeranku tartego,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g podgrzybków,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • natka pietruszki,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • mąka ziemniaczana,
  • 0,5 l bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

Schab marynujemy w przyprawach, a na końcu nacieramy czosnkiem i majerankiem. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie osuszamy mięso i wpychamy suszone morele tak, aby wypełnić mięso od środka. Układamy rozmaryn, odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez półtorej godziny. W rondlu topimy masło i obsmażamy czosnek, dodajemy grzyby, sól i pieprz. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy kawałek masła, posiekaną natkę pietruszki i zagęszczamy mąką ziemniaczaną z wodą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości