Kucharz przyrządził panierowany karp w cieście cynamonowym, w sosie makowym, sałatkę makaronową z makiem, podaną w pieczonych jabłkach, chleb makowy wypiekany na zaczynie, rogale francuskie z makiem, smażone kopytka makowe z dżemem, twarogiem i pieczoną śliwką, a także marynowany schab w maku, zapiekany z morelami i sosem grzybowym. Przepisy poniżej.
Panierowany karp w cieście cynamonowym, w sosie makowym
Składniki:
- karp tusza,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 2 łyżki cynamonu mielonego,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 350 g mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 200 g maku ugotowanego,
- 200 ml śmietany kremówki,
- laska wanilii,
- owoce kandyzowane,
- 3 ząbki czosnku świeżego,
- 2 cebule białe,
- 2 cebule czerwone,
- natka pietruszki,
- 2 marchewki,
- 2 cytryny,
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g masła.
Przygotowanie:
Rybę myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy przyprawami. Do wnętrza ryby wkładamy tartą marchew, cebulę białą i czerwoną, a także czosnek wcześniej przesmażony z masłem. W osobnej misce wyrabiamy ciasto z mąki, jajek, mleka, oliwy z oliwek i tartego cynamonu. Całość dokładnie mieszamy i moczymy w nim filet z karpia. Smażymy na głębokim tłuszczu z odrobiną masła na lekko złoty kolor.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. W rondelku rozpuszczamy masło z odrobiną cukru brązowego, dodajemy laskę wanilii i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietankę i ugotowany wcześniej mak. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Rybę przekładamy na talerz, polewamy makowym sosem i dekorujemy.
Sałatka makaronowa z makiem, podana w pieczonych jabłkach
Składniki:
- opakowanie makaronu kokardki,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 200 g maku ugotowanego,
- cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- natka koperku,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 5 jabłek,
- 2 łyżki miodu,
- goździki suszone.
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myjemy i suszymy. Odcinamy górę i wydrążamy środek. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie lekko twardawy i przelewamy go zimną wodą oraz oliwą z oliwek. Na patelni smażymy czosnek, cebulę i posiekaną natkę koperku. Dodajemy sól i pieprz, a na końcu dodajemy ugotowany wcześniej mak. Całość mieszamy i przekładamy do naszych przyszykowanych jabłek obsypanych cukrem. Jabłka zamykamy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i polewamy miodem. Na końcu wkładamy w skórkę goździki. Jabłka pieczemy w temperaturze 265 stopni, do momentu, aż jabłka się dokładnie upieką.
Chleb makowy wypiekany na zaczynie
Składniki:
- kilogram mąki pszennej,
- sól do smaku,
- litr wody,
- 100 g ugotowanego maku,
- 100 g czarnuszki,
- 50 g rodzynek,
- 50 g żurawiny suszonej,
- 2 łyżki stołowe miodu,
- kostka drożdży naturalnych.
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy drożdże. Wsypujemy cukier i odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy w suche oraz ciepłe miejsce na 20 minut. Na patelni prażymy żurawinę, rodzinki, mak i czarnuszkę. Całość zalewamy miodem i dodajemy do wymieszanej mąki, zalewamy wodą i dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy w bochen chleba, a potem układamy na blasze obsypanej mąką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, co jakiś czas pryskając wodą.
Rogale francuskie z makiem
Składniki:
- kilogram mąki pszennej,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- litr wody przegotowanej,
- łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 250 g maku ugotowanego,
- 100 g orzechów włoskich posiekanych,
- kostka drożdży świeżych.
Przygotowanie:
Mąkę z solą dokładnie mieszamy, dodajemy drożdże, cukier, oliwę i wodę, a potem dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy w chłodne i suche miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ręcznie i łączymy z ciastem francuskim równocześnie wałkując je. Wycinamy trójkąty i na koniec układamy masę makową. Zwijamy jednym ruchem ręki w taki sposób, by powstał rogal, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy roztrzepanym jajem i obsypujemy siekanymi orzechami. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smażone kopytka makowe z dżemem, twarogiem i pieczoną śliwką
Składniki:
- 300 g ziemniaków ugotowanych,
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 200 g masy makowej,
- 4 łyżki dżemu owocowego,
- 150 g chudego twarogu,
- 100 g śliwki wędzonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki stołowe masła,
- 2 jajka,
- kilka listków mięty,
- 100 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, jajko, mak i odrobinę masła. Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy masę. Gotujemy kopytka w solonej wodzie z masłem. Następnie na patelni smażymy posiekany czosnek, dodajemy masło i odrobinę oliwy. Obsmażamy kopytka i wykładamy je na talerz. Dekorujemy dżemem, twarogiem i listkami mięty.
Marynowany schab w maku, zapiekany z morelami i sosem grzybowym
Składniki:
- 500 g schabu,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 100 g moreli suszonych,
- 2 łyżki papryki wędzonej,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g majeranku tartego,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 200 g podgrzybków,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- natka pietruszki,
- 2 gałązki rozmarynu,
- mąka ziemniaczana,
- 0,5 l bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
Schab marynujemy w przyprawach, a na końcu nacieramy czosnkiem i majerankiem. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie osuszamy mięso i wpychamy suszone morele tak, aby wypełnić mięso od środka. Układamy rozmaryn, odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez półtorej godziny. W rondlu topimy masło i obsmażamy czosnek, dodajemy grzyby, sól i pieprz. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy kawałek masła, posiekaną natkę pietruszki i zagęszczamy mąką ziemniaczaną z wodą.
Zobacz także:
- Szukasz chrupiącej, pozbawionej ości alternatywy dla wigilijnego karpia? Zrób faworki Magdy Gessler
- Tradycyjna zupa migdałowa na Wigilię. Przepis pochodzi z 1861 roku
- Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Kwieciński
Źródło zdjęcia głównego: East News/Paweł Wodzyński