Potrawy pachnące świętami. Wypróbuj aromatyczne przepisy Jagny Niedzielskiej

Jagna Niedzielska w kuchni Dzień Dobry TVN
Jagna Niedzielska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News
Aromat potrafi wynieść świąteczne danie na zupełnie inny poziom, stając się jego wizytówką jeszcze przed pierwszym kęsem. Udowodniła to w kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska. Sprawdź, jakie dania na Boże Narodzenie zaprezentowała.

Kucharka przyrządziła pieczone warzywa i prażoną kaszę na maśle klarowanym, z wodą rodzynkową z goździkami i pomarańczą, dorsza w glazurze cytrusowej, z puree kaparowym i sałatką z ziół, a także brązowe masło z pieczonym jabłkiem i cynamonem. Przepisy poniżej.

Pieczone warzywa i prażona kasza na maśle klarowanym, z wodą rodzynkową z goździkami i pomarańczą  

Składniki na wodę rodzynkową:

  • 200 g rodzynek,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • 4-5 goździków,
  • litr wody,
  • 5 łyżek miodu.

Składniki na pieczone warzywa:

  • 200 g brukselki,
  • 200 g marchewki,
  • 200 g pietruszki,
  • 250 g dyni piżmowej,
  • garść jarmużu,
  • oliwa, sól, pieprz.

Składniki na kaszę:

  • 80 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • łyżka masła klarowanego,
  • mała gałązka rozmarynu,
  • sól.

Dodatki:

  • 400 g jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

Woda rodzynkowa: Wszystkie składniki gotuj przez 20-25 minut na małej mocy.

Warzywa: Pokrój warzywa, wymieszaj z olejem, solą i pieprzem. Piecz w 200 stopniach przez 25-30 minut. Dodaj jarmuż i piecz przez 5-7 minut.

Kasza: Rozgrzej masło z rozmarynem na małej mocy. Praż kaszę przez 8-10 minut. Posól.

Podanie: Warzywa podlej wodą rodzynkową. Podawaj je na jogurcie, obsypane kaszą.

Dorsz w glazurze cytrusowej, z puree kaparowym i sałatką z ziół

Składniki na glazurę:

  • skórka z 2 pomarańczy,
  • skórka z cytryny,
  • 4 plastry imbiru,
  • 6 łyżek miodu,
  • szczypta soli,
  • 500 ml wody.

Składniki na puree:

  • 600 g ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 50 ml mleka lub śmietanki,
  • sól, pieprz.

Składniki na rybę:

  • 4 kawałki polędwicy z dorsza,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła klarowanego.

Składniki na sałatkę z ziół:

  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 1/2 pęczka świeżej mięty,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • mała czerwona cebula,
  • sok z limonki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Glazura: Gotuj skórki, imbir, miód i sól w 500 ml wody przez 15–20 minut. Zredukuj o połowę. Odcedź.

Puree: Ugotuj ziemniaki. Kapary osobno podsmaż na odrobinie masła. Ziemniaki rozgnieć z pozostałym masłem, mlekiem, solą i pieprzem.

Ryba: Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 2–3 minuty/stronę lub piecz w 190 stopniach przez 10–12 minut. Posmaruj glazurą.

Sałatka z ziół: Posiekaj drobno zioła. Wymieszaj z oliwą, sokiem z limonki i solą.

Podanie: Rybę podawaj na puree, z dodatkiem sałatki z ziół.

Brązowe masło z pieczonym jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
  • 4 grube kromki chałki.

Przygotowanie:

Pieczone jabłka: Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda. Ułóż w naczyniu, lekko posól. Piecz w 190 stopniach przez 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane. Po wystudzeniu usuń skórkę (albo wyciśnij miąższ).

Brązowe masło: W małym garnku rozpuść 200-220 g masła. Podgrzewaj na średniej mocy, aż zrobi się złotobrązowe, orzechowe, pachnące. Zdejmij z palnika. Przecedź przez sitko, żeby usunąć osad.

Masło jabłkowe: Zmiksuj miąższ pieczonych jabłek z gorącym brązowym masłem i szczyptą soli. Jeśli chcesz słodsze, dodaj łyżeczkę miodu. Przetrzyj przez drobne sitko, aby było jedwabiście gładkie i błyszczące. Wystudź w lodówce, zgęstnieje do konsystencji smarowidła.

Chałka: Kromki chałki podsmaż z obu stron. Na ciepłej, chrupiącej chałce rozsmaruj solidną porcję masła jabłkowego.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości