Kucharka przyrządziła pieczone warzywa i prażoną kaszę na maśle klarowanym, z wodą rodzynkową z goździkami i pomarańczą, dorsza w glazurze cytrusowej, z puree kaparowym i sałatką z ziół, a także brązowe masło z pieczonym jabłkiem i cynamonem. Przepisy poniżej.
Pieczone warzywa i prażona kasza na maśle klarowanym, z wodą rodzynkową z goździkami i pomarańczą
Składniki na wodę rodzynkową:
- 200 g rodzynek,
- skórka z jednej pomarańczy,
- 4-5 goździków,
- litr wody,
- 5 łyżek miodu.
Składniki na pieczone warzywa:
- 200 g brukselki,
- 200 g marchewki,
- 200 g pietruszki,
- 250 g dyni piżmowej,
- garść jarmużu,
- oliwa, sól, pieprz.
Składniki na kaszę:
- 80 g kaszy gryczanej niepalonej,
- łyżka masła klarowanego,
- mała gałązka rozmarynu,
- sól.
Dodatki:
- 400 g jogurtu greckiego.
Przygotowanie:
Woda rodzynkowa: Wszystkie składniki gotuj przez 20-25 minut na małej mocy.
Warzywa: Pokrój warzywa, wymieszaj z olejem, solą i pieprzem. Piecz w 200 stopniach przez 25-30 minut. Dodaj jarmuż i piecz przez 5-7 minut.
Kasza: Rozgrzej masło z rozmarynem na małej mocy. Praż kaszę przez 8-10 minut. Posól.
Podanie: Warzywa podlej wodą rodzynkową. Podawaj je na jogurcie, obsypane kaszą.
Dorsz w glazurze cytrusowej, z puree kaparowym i sałatką z ziół
Składniki na glazurę:
- skórka z 2 pomarańczy,
- skórka z cytryny,
- 4 plastry imbiru,
- 6 łyżek miodu,
- szczypta soli,
- 500 ml wody.
Składniki na puree:
- 600 g ziemniaków,
- 100 g masła,
- 2 łyżki kaparów,
- 50 ml mleka lub śmietanki,
- sól, pieprz.
Składniki na rybę:
- 4 kawałki polędwicy z dorsza,
- sól, pieprz,
- łyżka masła klarowanego.
Składniki na sałatkę z ziół:
- 1/2 pęczka świeżej kolendry,
- 1/2 pęczka świeżej mięty,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 pęczka koperku,
- mała czerwona cebula,
- sok z limonki,
- 3 łyżki oliwy,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Glazura: Gotuj skórki, imbir, miód i sól w 500 ml wody przez 15–20 minut. Zredukuj o połowę. Odcedź.
Puree: Ugotuj ziemniaki. Kapary osobno podsmaż na odrobinie masła. Ziemniaki rozgnieć z pozostałym masłem, mlekiem, solą i pieprzem.
Ryba: Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 2–3 minuty/stronę lub piecz w 190 stopniach przez 10–12 minut. Posmaruj glazurą.
Sałatka z ziół: Posiekaj drobno zioła. Wymieszaj z oliwą, sokiem z limonki i solą.
Podanie: Rybę podawaj na puree, z dodatkiem sałatki z ziół.
Brązowe masło z pieczonym jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 4 jabłka,
- 200 g masła,
- szczypta soli,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
- 4 grube kromki chałki.
Przygotowanie:
Pieczone jabłka: Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda. Ułóż w naczyniu, lekko posól. Piecz w 190 stopniach przez 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane. Po wystudzeniu usuń skórkę (albo wyciśnij miąższ).
Brązowe masło: W małym garnku rozpuść 200-220 g masła. Podgrzewaj na średniej mocy, aż zrobi się złotobrązowe, orzechowe, pachnące. Zdejmij z palnika. Przecedź przez sitko, żeby usunąć osad.
Masło jabłkowe: Zmiksuj miąższ pieczonych jabłek z gorącym brązowym masłem i szczyptą soli. Jeśli chcesz słodsze, dodaj łyżeczkę miodu. Przetrzyj przez drobne sitko, aby było jedwabiście gładkie i błyszczące. Wystudź w lodówce, zgęstnieje do konsystencji smarowidła.
Chałka: Kromki chałki podsmaż z obu stron. Na ciepłej, chrupiącej chałce rozsmaruj solidną porcję masła jabłkowego.
Zobacz także:
- Wszystkie oblicza bigosu. Przepisy Beaty Kartowicz na święta i nie tylko
- Nigeryjska kuchnia świąteczna Osi Ugonoh. Te szybkie, dietetyczne dania ubarwią twój stół
- Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News