Jak zrobić ciasto francuskie z kremem z pieczonej dyni, morelą, parmezanem, sezamem i popcornem, pieczony placek ziemniaczany z kremem z trzech serów i suszonych pomidorów, pieczone pomidorki z burattą, ziołami i kremem balsamicznym na bagietce, a także ptysie ze słodkim kremem mascarpone, z wanilią, cytryną, borówkami i cukrem pudrem?
Wszyscy znamy ten moment: ktoś na rodzinnej kolacji pyta nas z niewinną ciekawością: - A co ty właściwie robisz w pracy? Wtedy – po krótkim milczeniu – zaczynamy nerwowo szukać słów. Bo jak w prostych zdaniach wyjaśnić, na czym polegają nasze obowiązki? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z trzema wyjątkowymi gośćmi: edukatorką ekologiczną Jagną Niedzielską, architektem i projektantem wnętrz Krzysztofem Miruciem oraz polonistą i redaktorem literackim Maciejem Makselonem. Wspólnie zastanawialiśmy się, dlaczego tak często nie wiemy, czym zajmują się nasi bliscy — i czy to w ogóle problem.
Jesień w Tatrach potrafi być przepiękna – złote świerki, cisza na szlakach, krystaliczne powietrze. Ale to też czas, kiedy warunki w wyższych partiach gór potrafią zmienić się w kilka minut. Przekonała się o tym para turystów z Litwy, która 9 października postanowiła zdobyć Rysy z… dziewięciomiesięcznym dzieckiem w nosidle. O tym, jak cienka bywa granica między odwagą a lekkomyślnością, w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z alpinistą Gniewomirem Knapskim i prezesem TOPR, Bolesławem Pietrzykiem.
Pierwszy raz w polskim show-biznesie pojawił się taki przypadek. Dwie charyzmatyczne artystki, jedna ze świata muzyki, druga ze świata kuchni, czyli Reni Jusis i Jagna Niedzielska są niczym dwie krople wody.
Sprawdź, jak zrobić zupę miso z tofu, kapustą pekińską i suszonymi grzybami shiitake, tajską zupę Tom Kha z krewetkami, filipińską zupę Sinigang z białą rybą, a także lody śmietankowe z olejem chili, orzeszkami i sezamem.
Nowa edycja "Azji Express" obfituje w wielkie gwiazdy. Wśród uczestników obserwujemy zmagania Gabi Drzewieckiej, Jagny Niedzielskiej, Jacka Jelonka i Oliwiera Kubiaka, którzy opowiedzieli nam o swoich przygodach i przyjaźni. Jak się okazuje, wspólny wyjazd zbliżył ich do siebie.
17 czerwca, czyli dzisiaj, na platformie MAX ukaże się premierowy odcinek drugiego sezonu Rodu Smoka. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN prezentujemy przepisy inspirowane serialem.
Jesień i zima to czas, kiedy bardzo często sięgamy po cytrusy. Te egzotyczne owoce stanowią doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i substancji odżywczych. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jak rozpoznać, że są już dojrzałe? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Będzie twarde, miękkie, słodkie czy kwaśne? - Te pytania zadawał sobie każdy z nas, lustrując wystawione na półce w dyskoncie jabłka. Tymczasem szampion, gala i ligol to zaledwie wierzchołek góry lodowej.
W cyklu "Odpicowane wnętrze" Dzień Dobry TVN Katarzyna Jaroszyńska odwiedziła tym razem Jagnę Niedzielską. Propagatorka idei zero waste wraz ze swoim partnerem niedawno nabyła 90-letni dom. Stara niemiecka architektura i wnętrza wyposażone w elementy z drugiej ręki robią wrażenie.
Słonecznik to nie tylko ulubiony kwiat Vincenta van Gogha i efektowna ozdoba ogrodu. To także prawdziwa bomba witaminowa i doskonała przekąska na letnie wypady za miasto.