Mimo że zostaliśmy wychowani w jednej tradycji, to w zależności od regionu obchody Wielkanocy różnią się od siebie. Inne są nie tylko obyczaje, ale i to, co trafia na świąteczny stół. Jak Wielkanoc celebruje się na Podkarpaciu, Śląsku i Podlasiu, a jak na Kaszubach? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli kucharka Sylwia Garska –Chmarycz, edukatorka Jagna Niedzielska, kucharz Grzegorz Bien oraz uczestnik "Gogglebox" Konrad Mariański.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Wielkanoc w rodzinie królewskiej. Jak święta spędzą royalsi?
- Wielki Czwartek 2025. Jak wygląda msza w tym dniu? Jaki post obowiązuje?
- Ile możemy zjeść jajek w Wielkanoc? Ważne wskazówki. "Wówczas powstanie zielona otoczka"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak
podziel się: