Chociaż tradycje to bardzo ważny element kultury, to coraz chętniej poszukujemy nowych smaków. Daria Ładocha podzieliła się w social mediach swoim przepisem na tegoroczną królową sałatek na wielkanocnym stole. Poznajcie jej przepis na pyszną pastę z awokado, jajka i ogórka.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Sałatkowa konkurencja dla jarzynowej
Sałatka jarzynowa to królowa świątecznych sałatek i ciężko będzie ją zdetronizować. Uwielbiana przez wielu jest nieodłącznym elementem nie tylko Wielkanocy, ale również świąt Bożego Narodzenia. Jednak coraz częściej i chętniej sięgamy również po inne sałatki, w tym te lżejsze. Daria Ładocha na swoim profilu na Instagramie opublikowała filmik ze swoją propozycją sałatki na wielkanocny stół.
- Pastę jajeczną lubią wszyscy. A z awokado i ogórkiem małosolnym stanie się królową na wielkanocnym stole. Na pewno będzie mocną konkurencją dla sałatki jarzynowej - napisała Daria Ładocha.
Pasta jajeczna z awokado i ogórkiem na Wielkanoc z przepisu Darii Ładochy
Składniki:
- 5 jajek
- 4 ogórki małosolne
- 1 awokado
- 5-6 rzodkiewek
- majonez
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz cytrynowy
- grillowane pieczywo
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki małosolne i rzodkiewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wyciśnij nadmiar wody. Awokado pokrój w kostkę, a koperek posiekaj. Wszystkie składniki połącz, posól, popieprz do smaku, dodaj majonez, tyle ile lubisz. Możesz zgrillować swoje ulubione pieczywo i pastę jajeczną podawać na grzankach. Albo bez;) 15 minut i gotowe!
Zobacz także:
- Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu
- Kolorowa i świeża alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej. Lekkie sałatki na Wielkanoc
- Wielkanocna sałatka jarzynowa - jak ją przygotować? Jakie dodatkowe składniki warto dodać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: MarianVejcik/Getty Images/Michał Woźniak/East News