Święta Wielkanocne to nie tylko jajka na twardo i majonezowe klasyki, to także doskonała okazja, by nieco odświeżyć tradycyjne menu i zaskoczyć bliskich nowymi smakami. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował sałatki, które mogą być alternatywą dla tych typowo świątecznych, na przykład tradycyjnej jarzynowej. Są lżejsze i bardziej kolorowe, ale wciąż idealnie wpisują się w wielkanocny klimat.
Kucharz przyrządził sałatkę z ogórków gruntowych i kalarepki, sałatkę z kapusty młodej, sałatkę ze szparagów, a także sałatkę z młodej marchewki. Przepisy poniżej.
Sałatka z ogórków gruntowych i kalarepki
Składniki na sałatkę:
- kilogram ogórków gruntowych, w miarę niedużych,
- ostra papryczka,
- 2 kalarepki nieduże,
- 100 ml octu winnego,
- 100 ml wody,
- 100 g cukru,
- 2-3 łyżki chrzanu tartego,
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
- pęczek kopru,
- pęczek szczypiorku,
- czarnuszka,
- białe stokrotki.
Składniki na sos:
- 2 jajka,
- 200 g serka wiejskiego,
- musztarda ostra do smaku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, (nie obieramy!) i kroimy, jak tylko nam się chce. W plastry, kawałki, możemy też zgnieść i pokroić. Kalarepkę najlepiej pokroić w krótkie zapałki. Wodę, ocet, cukier, chrzan, ostrą paprykę i olej łączymy razem, mieszamy i zalewamy ogórki i kalarepkę. Odstawiamy na minimum godzinę. Zamarynowane warzywa mieszamy z koperkiem oraz szczypiorkiem.
Sos: Jajka gotujemy, a potem jeszcze ciepłe miksujemy z pozostałymi składnikami na kremową konsystencję. Talerz malujemy sosem, wykładamy sałatkę na wierzch, posypujemy czarnuszką i dekorujemy stokrotkami.
Sałatka z kapusty młodej
Składniki:
- kapusta soplowa (młoda),
- 3-4 ogórki gruntowe,
- 2 awokado,
- jabłko polskie,
- szpinak młody,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek koperku, szczypiorku,
- borówki amerykańskie,
- stokrotki różowe.
Przygotowanie:
Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy środek, ale go nie wyrzucamy. Wierzchnie liście szatkujemy w miarę drobno, podobnie ogórki, a te środkowe, o jasnym kolorze, pozostawiamy w całości. Awokado, szpinak, jabłko obrane, sok z cytryny, a także przyprawy miksujemy razem na krem. Powstały kremowy sos łączymy z szatkowaną kapustą oraz ogórkami. Na liście ze środka wykładamy szatkowane części kapusty, posypujemy szczypiorkiem, borówkami i stokrotkami.
Sałatka ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki szparagów zielonych,
- 4 białe kiełbasy surowe,
- chleb okrągły,
- szczypiorek, koperek,
- torebka szpinaku młodego,
- 2 rzeżuchy,
- olej rzepakowy,
- chrzan tarty,
- 100 g mascarpone,
- masło klarowane do smażenia,
- sól, pieprz czarny i cukier do smaku,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Szparagi kroimy w większe kawałki. Na oleju rzepakowym przesmażamy rwane kawałki surowej kiełbasy, pozbawionej osłonki. Do smażącej się kiełbasy dodajemy rwane kawałki chleba. Chleb przekrawamy wzdłuż tak, aby powstała nam okrągła cienka kromka. Następnie obsmażamy ją na złoty kolor. Szparagi smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem soli i czarnego pieprzu oraz odrobiny cukru. Połowę szparagów miksujemy na purée z dodatkiem szpinaku, sera mascarpone, rzeżuchy i chrzanu. Doprawiamy sokiem z cytryny. Na przesmażony "talerz" z chleba wykładamy szparagi, przesmażone kawałki kiełbasy oraz chleba. Wszystko polewamy sosem szparagowo-chrzanowym.
Sałatka z młodej marchewki
Składniki:
- 2 pęczki młodej marchwi,
- opakowanie świeżych daktyli,
- łyżka miodu,
- natka pietruszki,
- 2 cebule czerwone,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz czarny.
Składniki na sos:
- 200 g orzechów pistacjowych solonych obranych,
- natka pietruszki,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- olej rzepakowy,
- 200 g pestek z dyni,
- papryka ostra mielona.
Przygotowanie:
Na patelni na oleju i miodzie przesmażamy marchewki młode na złoty kolor, a pod koniec dodajemy cząstki cebuli czerwonej. Kiedy tylko marchew będzie al dente, dodajemy daktyle pozbawione pestek. Wszystko oprószamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Sos: Wszystkie składniki miksujemy na purée, w razie potrzeby dodajemy troszeczkę wody dla uzyskania konsystencji sosu. Pestki dyni przesmażamy na złoty kolor, z dodatkiem ostrej papryki i soli.
Marchew, wraz z cebulą i daktylami, wykładamy na duży talerz, po wierzchu skrapiamy sosem z orzechów pistacjowych, a potem posypujemy listkami natki pietruszki i ziarnami dyni.
Zobacz także:
- Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu
- "Rozkoszny" ma swój patent na sałatkę jarzynową. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej
- Skąd się wzięła wielkanocna pascha i jak ją przygotować? Poznajcie przepis Roberta Makłowicza
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News