Kuba Przeździecki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy, który w mediach społecznościowych dzieli się przepisami idealnymi dla każdego, kto pragnie cieszyć się pysznymi daniami bez zbędnego stresu. Jego receptury to połączenie prostoty, smaku i przydatnych trików, które sprawiają, że gotowanie staje się przyjemnością. Tym razem zdradził w naszej kuchni kilka wyjątkowych pomysłów na potrawy, które doskonale sprawdzą się podczas nadchodzących świąt.
Kucharz i twórca internetowy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN, jak zrobić zakwas na żurek, żurek, kotlety mielone, buraczki, a także jajka faszerowane serem i boczkiem. Przepisy poniżej.
Zakwas na żurek
Składniki:
- 50 g mąki żytniej,
- 500 ml wody przegotowanej i przestudzonej wody,
- 3 główki czosnku,
- 10 ziela angielskie,
- 3 liście laurowe.
Przygotowanie:
Do słoika wlewamy przegotowaną, przestudzoną wodę. Dodajemy mąkę żytnią i mieszamy. Potem dodajemy resztę składników i mieszamy ponownie. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką. Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień, codziennie mieszając.
Żurek
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku,
- 200 g wędzonej kiełbasy,
- 6 pętek białej kiełbasy,
- duża cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1,5 L bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka pieprzu,
- 500 ml zakwasu na żurek,
- 60 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki chrzanu,
- pęczek natki pietruszki,
- 5 ugotowanych na twardo jajek.
Przygotowanie:
Wędzonkę kroimy na kawałki, cebulę w kostkę, a czosnek rozgniatamy. W garnku podsmażamy wędzonkę, gdy lekko się zarumieni dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy całość jeszcze przez kilka minut. Następnie wlewamy bulion i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, roztarty w dłoniach majeranek i pieprz. Układamy białą kiełbaskę, przykrywamy garnek i gotujemy przez 40 minut. Wyławiamy białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Kiełbasę kroimy na kawałki. Do żurku dodajemy zakwas, śmietankę, chrzan, pokrojoną kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki. Żurek podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy go z ugotowanymi na twardo jajkami.
Kotlety mielone (inaczej)
Składniki:
- czerstwa kajzerka + mleko,
- 800 g mielonej wieprzowiny,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczka pudru z grzybów,
- łyżeczka pieprzu,
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej i masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Kajzerkę namaczamy w mleku i odstawiamy na kwadrans. Cebulę i czosnek siekamy, a na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, aż się zarumieni, przez około 5-6 minut. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Do miski dodajemy wieprzowinę, rozbite jajko, odciśniętą i poszarpaną kajzerkę oraz resztę składników. Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia składników, formujemy z tego kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i układamy kotlety. Smażymy je, aż zarumienią się z obu stron i przekładamy na chwilę na kratkę do odpoczynku.
Buraczki
Składniki:
- kilogram ugotowanych buraków (gotowych z paczki),
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka oleju.
Przygotowanie:
Buraki ścieramy na tarce na drobnych oczkach i wrzucamy je do garnka. Dodajemy sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny i olej. Podgrzewamy je na małym ogniu przez kilka minut.
Jajka faszerowane serem i boczkiem
Składniki:
- 6 jajek,
- 80 g sera cheddar,
- 80 g majonezu,
- 120 g boczku,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 pęczka szczypiorku.
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wkładamy jajka z lodówki i gotujemy je przez 10 minut. Potem studzimy je, obieramy i kroimy na pół. Boczek kroimy w kostkę, smażymy go na patelni na chrupko i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Do blendera wrzucamy ser i go rozdrabniamy. Dodajemy majonez, 3/4 boczku i przyprawy. Całość przez chwilę blendujemy. Połówki jajek faszerujemy i posypujemy zachowanym boczkiem i szczypiorkiem.
Zobacz także:
- Jaką zupę podać na Wielkanoc? To wcale nie musi być żurek. Tymi przepisami oczarujesz gości
- Co jedzono w Wielkanoc 100 lat temu? Poznajcie staropolskie świąteczne przepisy
- Te pyszne pasztety będą gwiazdami świątecznego stołu. Wypróbuj przepis Mariety Mareckiej na Wielkanoc
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jakub Przeździecki
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News