Kuba Przeździecki zdradza swoje kulinarne tricki. Dzięki nim Wielkanoc będzie jeszcze smaczniejsza

Kuba Przeździecki zdradza swoje kulinarne tricki. Dzięki nim Wielkanoc będzie jeszcze smaczniejsza
Źródło: Dzień Dobry TVN
Prosta i smaczna kuchnia w wydaniu Jakuba Przeździeckiego
Prosta i smaczna kuchnia w wydaniu Jakuba Przeździeckiego
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Kuba Przeździecki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy, który w mediach społecznościowych dzieli się przepisami idealnymi dla każdego, kto pragnie cieszyć się pysznymi daniami bez zbędnego stresu. Jego receptury to połączenie prostoty, smaku i przydatnych trików, które sprawiają, że gotowanie staje się przyjemnością. Tym razem zdradził w naszej kuchni kilka wyjątkowych pomysłów na potrawy, które doskonale sprawdzą się podczas nadchodzących świąt. 

Kucharz i twórca internetowy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN, jak zrobić zakwas na żurek, żurek, kotlety mielone, buraczki, a także jajka faszerowane serem i boczkiem. Przepisy poniżej.

Zakwas na żurek

Składniki:

  • 50 g mąki żytniej,
  • 500 ml wody przegotowanej i przestudzonej wody,
  • 3 główki czosnku,
  • 10 ziela angielskie,
  • 3 liście laurowe.

Przygotowanie:

Do słoika wlewamy przegotowaną, przestudzoną wodę. Dodajemy mąkę żytnią i mieszamy. Potem dodajemy resztę składników i mieszamy ponownie. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką. Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień, codziennie mieszając.

Żurek

Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g wędzonej kiełbasy,
  • 6 pętek białej kiełbasy,
  • duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1,5 L bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 500 ml zakwasu na żurek,
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 5 ugotowanych na twardo jajek.

Przygotowanie:

Wędzonkę kroimy na kawałki, cebulę w kostkę, a czosnek rozgniatamy. W garnku podsmażamy wędzonkę, gdy lekko się zarumieni dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy całość jeszcze przez kilka minut. Następnie wlewamy bulion i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, roztarty w dłoniach majeranek i pieprz. Układamy białą kiełbaskę, przykrywamy garnek i gotujemy przez 40 minut. Wyławiamy białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Kiełbasę kroimy na kawałki. Do żurku dodajemy zakwas, śmietankę, chrzan, pokrojoną kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki. Żurek podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy go z ugotowanymi na twardo jajkami.

Kotlety mielone (inaczej)

Składniki:

  • czerstwa kajzerka + mleko,
  • 800 g mielonej wieprzowiny,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżeczka pudru z grzybów,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej i masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

Kajzerkę namaczamy w mleku i odstawiamy na kwadrans. Cebulę i czosnek siekamy, a na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, aż się zarumieni, przez około 5-6 minut. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Do miski dodajemy wieprzowinę, rozbite jajko, odciśniętą i poszarpaną kajzerkę oraz resztę składników. Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia składników, formujemy z tego kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i układamy kotlety. Smażymy je, aż zarumienią się z obu stron i przekładamy na chwilę na kratkę do odpoczynku.

Mielony i buraczki
Mielony i buraczki
Mielony i buraczki
Źródło: Michał Woźniak/East News

Buraczki

Składniki:

  • kilogram ugotowanych buraków (gotowych z paczki),
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżka oleju.

Przygotowanie:

Buraki ścieramy na tarce na drobnych oczkach i wrzucamy je do garnka. Dodajemy sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny i olej. Podgrzewamy je na małym ogniu przez kilka minut.

Jajka faszerowane serem i boczkiem

Jajka faszerowane serem i boczkiem
Jajka faszerowane serem i boczkiem
Jajka faszerowane serem i boczkiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 80 g sera cheddar,
  • 80 g majonezu,
  • 120 g boczku,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 pęczka szczypiorku.

Przygotowanie:

Do wrzącej wody wkładamy jajka z lodówki i gotujemy je przez 10 minut. Potem studzimy je, obieramy i kroimy na pół. Boczek kroimy w kostkę, smażymy go na patelni na chrupko i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Do blendera wrzucamy ser i go rozdrabniamy. Dodajemy majonez, 3/4 boczku i przyprawy. Całość przez chwilę blendujemy. Połówki jajek faszerujemy i posypujemy zachowanym boczkiem i szczypiorkiem.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości