Te pyszne pasztety będą gwiazdami świątecznego stołu. Wypróbuj przepis Mariety Mareckiej na Wielkanoc

Pasztety na Wielkanocny stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
Niezły pasztet
Niezły pasztet
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Wielkanocny stół to nie tylko jajka i mazurki. To także pasztet, który może stać się prawdziwą gwiazdą świątecznego menu. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała tradycyjne i niekonwencjonalne przepisy na wielkanocne pasztety - zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.

Kucharka przyrządziła pâté z wątróbki indyczej, pasztet warzywny, ziołowy pasztet rybny, a także pasztet korzenny z kaczki z nutą pomarańczy. Przepisy poniżej.

Pâté z wątróbki indyczej

Składniki:

  • kilogram wątróbki drobiowej (najlepiej indyczej),
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietany kremówki 36%,
  • 400 g masła,
  • świeży tymianek i rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • ok. 500 ml mleka.

Przygotowanie:

Wątróbki oczyścić, zalać mlekiem i odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Potem wątróbki odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło i smażyć wątróbki partiami - krótko, tak, by w środku pozostały różowe. Do ostatniej porcji smażenia dodać cebulę, czosnek w łupinach, tymianek i rozmaryn. Przełożyć całość do malaksera, czosnek wycisnąć z łupinki. Po ostygnięciu dodać 50 ml śmietanki, 1/4 masła, sól, pieprz i tymianek, a potem zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać pozostałą śmietankę i masło (ok. 100 g zostawić na później). Pozostałe masło sklarować, a następnie zalać nim gotową pastę w ceramicznym naczyniu. Wstawić do lodówki do stężenia.

Pasztety
Pasztety
Pasztety
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pasztet warzywny

Składniki:

  • 300 g suchej ciecierzycy,
  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 2 cukinie,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
  • łyżeczka chili (w proszku i płatkach),
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • kilka gałązek koperku,
  • kilka liści bazylii,
  • masło i bułka tarta do formy.

Przygotowanie:

Ugotować soczewicę do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, odcisnąć z nadmiaru wody. W malakserze zmiksować soczewicę, ciecierzycę, cebulę, czosnek i przyprawy. Później dodać posiekane zioła i żółtka, a następnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Formę natłuścić masłem, obsypać bułką tartą. Piec pasztet w 180 stopniach przez godzinę. Kroić po ostygnięciu.

Ziołowy pasztet rybny

Ziołowy pasztet rybny
Ziołowy pasztet rybny
Ziołowy pasztet rybny
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 700 g filetów białej ryby (np. dorsz, morszczuk, labraks, dorada),
  • czerstwa kajzerka (+ mleko do zalania),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • duża szczypta chilli,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • świeża mięta, koper, pietruszka,
  • sól, pieprz,
  • 3 jajka
  • bułka tarta i masło do formy.

Przygotowanie:

Kajzerkę namoczyć w mleku, odsączyć i zmielić z rybą. Dodać przesmażoną cebulę, jajka, posiekane zioła, przyprawy, skórkę z cytryny. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą. Formę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Piec w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 1,5-2 godziny. Na koniec podrumienić pod górną grzałką. Serwować po ostygnięciu, najlepiej z sosem tatarskim.

Pasztet korzenny z kaczki z nutą pomarańczy

Składniki:

  • udo z kaczki,
  • pierś z kaczki,
  • 100 g surowego boczku,
  • sok i skórka z jednej pomarańczy,
  • 2 łyżki smalcu z gęsi lub kaczki,
  • 3 szalotki,
  • średnia marchew,
  • 1/2 korzenia pietruszki,
  • łodyga selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 goździki,
  • duża szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej,
  • kardamon,
  • 50 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2 jajka.

Przygotowanie:

Kaczkę i boczek przesmażyć na smalcu na złoty kolor. Potem dodać warzywa, czosnek i przyprawy, chwilę znowu podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy, przykryć i dusić 1,5 godziny. Następnie oddzielić mięso od kości, usunąć przyprawy. Mięso i warzywa trzykrotnie zmielić na drobnym sitku. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką z pomarańczy. Stopniowo dolewać śmietankę, dodać jajka, a potem wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. godzinę. Po ostygnięciu kroić.

Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości