Wielkanocny stół to nie tylko jajka i mazurki. To także pasztet, który może stać się prawdziwą gwiazdą świątecznego menu. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała tradycyjne i niekonwencjonalne przepisy na wielkanocne pasztety - zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.
Kucharka przyrządziła pâté z wątróbki indyczej, pasztet warzywny, ziołowy pasztet rybny, a także pasztet korzenny z kaczki z nutą pomarańczy. Przepisy poniżej.
Pâté z wątróbki indyczej
Składniki:
- kilogram wątróbki drobiowej (najlepiej indyczej),
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietany kremówki 36%,
- 400 g masła,
- świeży tymianek i rozmaryn,
- sól, pieprz,
- ok. 500 ml mleka.
Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić, zalać mlekiem i odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Potem wątróbki odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło i smażyć wątróbki partiami - krótko, tak, by w środku pozostały różowe. Do ostatniej porcji smażenia dodać cebulę, czosnek w łupinach, tymianek i rozmaryn. Przełożyć całość do malaksera, czosnek wycisnąć z łupinki. Po ostygnięciu dodać 50 ml śmietanki, 1/4 masła, sól, pieprz i tymianek, a potem zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać pozostałą śmietankę i masło (ok. 100 g zostawić na później). Pozostałe masło sklarować, a następnie zalać nim gotową pastę w ceramicznym naczyniu. Wstawić do lodówki do stężenia.
Pasztet warzywny
Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy,
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 2 cukinie,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- łyżeczka chili (w proszku i płatkach),
- łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki słonecznika,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- kilka gałązek koperku,
- kilka liści bazylii,
- masło i bułka tarta do formy.
Przygotowanie:
Ugotować soczewicę do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, odcisnąć z nadmiaru wody. W malakserze zmiksować soczewicę, ciecierzycę, cebulę, czosnek i przyprawy. Później dodać posiekane zioła i żółtka, a następnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Formę natłuścić masłem, obsypać bułką tartą. Piec pasztet w 180 stopniach przez godzinę. Kroić po ostygnięciu.
Ziołowy pasztet rybny
Składniki:
- 700 g filetów białej ryby (np. dorsz, morszczuk, labraks, dorada),
- czerstwa kajzerka (+ mleko do zalania),
- 1-2 ząbki czosnku,
- skórka starta z 1/2 cytryny,
- duża szczypta chilli,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- świeża mięta, koper, pietruszka,
- sól, pieprz,
- 3 jajka
- bułka tarta i masło do formy.
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku, odsączyć i zmielić z rybą. Dodać przesmażoną cebulę, jajka, posiekane zioła, przyprawy, skórkę z cytryny. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą. Formę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Piec w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 1,5-2 godziny. Na koniec podrumienić pod górną grzałką. Serwować po ostygnięciu, najlepiej z sosem tatarskim.
Pasztet korzenny z kaczki z nutą pomarańczy
Składniki:
- udo z kaczki,
- pierś z kaczki,
- 100 g surowego boczku,
- sok i skórka z jednej pomarańczy,
- 2 łyżki smalcu z gęsi lub kaczki,
- 3 szalotki,
- średnia marchew,
- 1/2 korzenia pietruszki,
- łodyga selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 goździki,
- duża szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej,
- kardamon,
- 50 ml śmietany kremówki 36%,
- 2 jajka.
Przygotowanie:
Kaczkę i boczek przesmażyć na smalcu na złoty kolor. Potem dodać warzywa, czosnek i przyprawy, chwilę znowu podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy, przykryć i dusić 1,5 godziny. Następnie oddzielić mięso od kości, usunąć przyprawy. Mięso i warzywa trzykrotnie zmielić na drobnym sitku. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką z pomarańczy. Stopniowo dolewać śmietankę, dodać jajka, a potem wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. godzinę. Po ostygnięciu kroić.
Zobacz także:
- Pasztety i paszteciki na wielkanocny stół – przygotuj dziś, podaj w święta
- Pasztet mięsny i wegetariański, kapusta z grzybami i rosół. Jan Kuroń i jego sposoby na udane święta
- Przepis na wegański pasztet z ciecierzycy i pieczarek. Zrobisz go w maksymalnie godzinę!
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News