Pasztety mięsne i wegetariańskie, idealne na święta. Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała kilka wyjątkowych pasztetów, idealnych na święta Bożego Narodzenia. Był to pasztet wege z suszonymi pomidorami, pasztet mięsny w słoiku, pasztet z dorsza oraz wegański pasztet pieczarkowy.

Święta już dosłownie za parę dni. Przygotowania w naszych domach nabierają tempa i obejmują głównie przygotowanie świątecznych potraw. Jednym z dań, które doskonale sprawdzi się w tym czasie, jest pasztet. Można go zrobić w wielu wariantach, zarówno z mięsem, jak i po wegetariańsku. A może zdecydujecie się na pasztet z ryby?

Pasztet wege z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki, odsączonej z zalewy,
    • pół słoika suszonych pomidorów,
      • 70 g płatków owsianych,
        • 200 g cebuli,
          • 5 ząbków czosnku,
            • 150 g selera,
              • 2 jajka,
                • suszone pomidory w przyprawie,
                  • sól czosnkowa,
                    • pieprz, sól do smaku,
                      • oregano,
                        • zioła prowansalskie,
                          • pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem.

                            Przygotowanie:

                            Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok 30 g) w dużym rondlu (muszą się w nim zmieścić inne składniki pasztetu). Następnie dodajemy seler starty na tarce i dusimy ok 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz suszonych pomidorów) i rozdrabniamy blenderem, tak by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy (nie może być ich za dużo, dosłownie kilka). Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją połową masy i układamy pocięte suszone pomidory. Przykrywamy resztą masy, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut, w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.

                            Pasztet wege z suszonymi pomidorami
                            Pasztet wege z suszonymi pomidorami
                            Pasztet wege z suszonymi pomidorami
                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                            Prosty pasztet mięsny w słoiku - przepis

                            Składniki:

                            • kilogram łopatki mielonej,
                              • 400 g wątróbki drobiowej zmielonej,
                                • 3 cebule,
                                  • 4 liście laurowe,
                                    • 5 ząbków czosnku,
                                      • łyżeczka soli,
                                        • 2 łyżki masła klarowanego,
                                          • 4 ziela angielskie,
                                            • przyprawy: łyżeczka majeranku, łyżeczka pieprzu cytrynowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
                                              • 0,7 wywaru do gotowania mięsa.

                                                Przygotowanie:

                                                Mięso z łopatki wkładamy do wywaru, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy przez 40 minut. Obok w garnku gotujemy wątróbkę przez 20 minut. To ważne by nie gotować razem, gdyż mięso będzie gorzkie. Na patelni rozgrzewamy masło i bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Przerzucamy mięso do miski wraz z cebulą i czosnkiem. Dodajemy przyprawy i wywar, z którym gotowało się mięso - na początek jedną szklankę. Miksujemy całość na gładką masę. Dodajemy sól i resztę przypraw. Pasztet przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut, na przykład w piekarniku. 

                                                Pieczarkowy pasztet wegański do smarowania

                                                Składniki:

                                                • 10 pieczarek,
                                                  • duża czerwona cebula,
                                                    • szklanka ugotowanej zielonej ciecierzycy,
                                                      • 5 ząbków czosnku,
                                                        • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
                                                          • łyżeczka papryki wędzonej,
                                                            • łyżeczka soli,
                                                              • łyżeczka czosnku niedźwiedziego w przyprawie,
                                                                • łyżka oleju rzepakowego,
                                                                  • bagietka do smarowania,
                                                                    • ogórki kiszone.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na patelni. Pieczarki muszą całkowicie odparować wodę. Całość przerzucamy do blendera, dodając soczewicę, przyprawy, sos sojowy. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy wodę, jeśli masa będzie zbyt mało pulchna. Następnie smarujemy pasztetem bagietkę. Na wierzch układamy ogórka kiszonego. 

                                                                      Pieczarkowy pasztet wegański do smarowania
                                                                      Pieczarkowy pasztet wegański do smarowania
                                                                      Pieczarkowy pasztet wegański do smarowania
                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                      Pasztet z dorsza - przepis Darii Ładochy

                                                                      Składniki:

                                                                      • kilogram dorsza bez skóry, zmielonego,
                                                                        • 500 g łososia bez skóry, zmielonego,
                                                                          • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                            • łyżka ciemnego sosu sojowego,
                                                                              • łyżka sosu ostrygowego,
                                                                                • łyżka soli,
                                                                                  • 3 trawy cytrynowe, zmiażdżone i pokrojone na mniejsze kawałki,
                                                                                    • 3 liście limonki kaffir,
                                                                                      • łyżka żółtej pasty curry,
                                                                                        • 3 jajka,
                                                                                          • ½ szklanki ryżu,
                                                                                            • 3 szalotki,
                                                                                              • do podania: zielona sałata karbowana, jajka na miękko, kolendra, szczypiorek drobny, sezam jasny, orzechy ziemne prażone.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Do garnka wkładamy rybę, dodajemy sosy, posiekaną szalotkę i trawę cytrynową. Zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

                                                                                                Mięso bez trawy cytrynowej przekładamy do malaksera. Dodajemy ryż, sól, pastę curry, ryż i żółtka. W osobnej misce ubijamy białka. Dodajemy do zmiksowanej ryby i delikatnie mieszamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Podajemy z jajkiem na miękko, na sałacie ze szczypiorkiem i sezamem. Zobacz także:

                                                                                                Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana