Góralski barszcz wigilijny
Anna Kluska oraz jej synowa Marzena Oleś-Kluska co roku przygotowują barszcze na podstawie tradycyjnych przepisów. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN zdradziły receptury swoich świątecznych zup.
Barszcz kiszony teściowej:
- słój 1,5 l,
- 5 dużych buraków,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonych warzyw.
Warzywa należy wsadzić do słoika i zalać letnią, przegotowaną wodą. Mieszankę odstawiamy na 7 dni.
Barszcz kiszony synowej:
- słój 1,5 l,
- 7 dużych buraków,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 litr letniej, przegotowanej wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli.
Buraki i przyprawy należy wsadzić do słoika i zalać osoloną wodą. Mieszankę odstawiamy na 7 dni.
Barszcz w słoiku trzeba codziennie przemieszać, żeby nie pojawił się na górze kożuch.
Wigilijny barszcz
Zupy z przepisów synowej i teściowej smakują całej rodzinie. - Już 33 lata jem barszcz Ani i co roku lepiej mi smakuje. Może to jest dziwne, ale tak jest. Nie ma nudy - powiedział z uśmiechem Tadeusz, mąż Anny.
- Barszcz tradycyjny, kiszony, góralski. Z warzywami albo z przyprawami, ale musi być kiszony - przyznał Mikołaj Rey.
- Bez tego nie ma Wigilii! - podsumował Tadeusz Kluska.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Agnieszka i Karolina szczerze o swoim związku. "Długo wypierałam swoją orientację"
- Aldona Orman dziękuje za uratowanie życia. Pokazała zdjęcie tętniaka, którego miała w głowie
- Ranking największych wygranych i przegranych show-biznesu w 2023 roku. "Ludzie ją kochają"
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Mikołaj Rey, Izolda Sanetra
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN