Przepisy teściowej i synowej na najlepszy, góralski barszcz wigilijny? "Musi być kiszony"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w poszukiwaniu przepisu na najlepszy wigilijny barszcz
Mikołaj Rey w poszukiwaniu przepisu na najlepszy wigilijny barszcz
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Mikołaj Rey odwiedził miejscowość Piwniczna-Zdrój, żeby poznać tajniki niezwykle aromatycznego barszczu, który serwowany jest na wigilijnym stole góralskiej rodziny. Co oprócz buraków powinno się w nim znaleźć?

Góralski barszcz wigilijny

Anna Kluska oraz jej synowa Marzena Oleś-Kluska co roku przygotowują barszcze na podstawie tradycyjnych przepisów. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN zdradziły receptury swoich świątecznych zup.

Barszcz kiszony teściowej:

  • słój 1,5 l,
    • 5 dużych buraków,
      • 1 cebula,
        • 1 marchewka,
          • 1 pietruszka,
            • 5 ziarenek ziela angielskiego,
              • 2 listki laurowe,
                • 2 ząbki czosnku,
                  • 1 łyżeczka suszonych warzyw.

                    Warzywa należy wsadzić do słoika i zalać letnią, przegotowaną wodą. Mieszankę odstawiamy na 7 dni.

                    Barszcz kiszony synowej:

                    • słój 1,5 l,
                      • 7 dużych buraków,
                        • 2 listki laurowe,
                          • 5 ziarenek ziela angielskiego,
                            • 1 litr letniej, przegotowanej wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli.

                              Buraki i przyprawy należy wsadzić do słoika i zalać osoloną wodą. Mieszankę odstawiamy na 7 dni.

                              Barszcz w słoiku trzeba codziennie przemieszać, żeby nie pojawił się na górze kożuch.

                              Wigilijny barszcz

                              Zupy z przepisów synowej i teściowej smakują całej rodzinie. - Już 33 lata jem barszcz Ani i co roku lepiej mi smakuje. Może to jest dziwne, ale tak jest. Nie ma nudy - powiedział z uśmiechem Tadeusz, mąż Anny.

                              - Barszcz tradycyjny, kiszony, góralski. Z warzywami albo z przyprawami, ale musi być kiszony - przyznał Mikołaj Rey.

                              - Bez tego nie ma Wigilii! - podsumował Tadeusz Kluska.

                              Skocz do sklepu TVN!
                              Skocz do sklepu TVN!

                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                              Zobacz także:

                              Autor: Justyna Piąsta

                              Reporter: Mikołaj Rey, Izolda Sanetra

                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana