Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych w Polsce jest żurek lub barszcz biały.
Jakie dodatki warto dodać do wigilijnego barszczu?
Sprawdź przepisy w kuchni Dzień Dobry TVN.
Oto garść przydatnych porad.
Co oprócz buraków powinno się w nim znaleźć?
Poznaj przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Barszcz biały, to obok żurku z jajkiem i kiełbasą, tradycyjna polska zupa gotowana przede wszystkim w okresie świąt wielkanocnych. Jak ją zrobić? Sprawdź nasze wskazówki i przepis krok po kroku.
"Pocałowała mnie w rękę".
"Barszcz dla 1 500 osób!"
W cyklu "Razem z Ukrainą!" - światowe tournée barszczu ukraińskiego z wyjątkowymi gośćmi.
Na pierwszym miejscu wśród zup kuchni ukraińskiej oczywiście króluje tradycyjny barszcz ukraiński. Jest to wywar z czerwonych buraków, z dodatkiem kapusty i pokrojonych ziemniaków oraz kawałkami mięsa. Podawany z łyżką śmietany. Niekiedy dodaje się do niego również fasolę, wówczas nazywany jest "barszczem czernihowskim". Sprawdź, jak go przygotować według przepisu Grzegorza Zawieruchy.
Barszcz, rybna czy grzybowa – co najmniej jednej z nich nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W naszej kuchni przygotujemy tradycyjne zupy na nadchodzące święta, a także tę mniej popularną, czyli jagodową. Poznaj sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego.
Kto z nas nie tęskni za smakiem świątecznego barszczu, ryby po grecku, czy kapusty z grzybami? W większości domów te dania pojawiają się raz w roku - w święta. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował codzienne wersje tych dań.
Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować na święta? Daria Ładocha ma dla ciebie sprawdzone przepisy na świąteczną zupę grzybową z łazankami, zupę rybną, kapuśniak z borowikami i barszcz wigilijny. Którą wybierasz?
Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai. Prywatnie jest mamą małego alergika. Dlatego postanowiła zająć się również gotowaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówkę z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczną" czekoladę. Na czym opierała się tworząc przepisy? I jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował dania, które pamięta z dzieciństwa, czyli: marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i miniburgery. Kto nauczył go gotować?
Macie już przygotowane menu na tegoroczny wigilijny stół? W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Małecki ugotował między innymi barszcz na słodko i pokazał jak zrobić idealny piernik.
Jeśli przed Bożym Narodzeniem masz koszmary o burakach, to znaczy, że zapomniałeś o zakwasie na barszcz świąteczny. Czas więc wziąć się do roboty. Jeśli zrobisz go według przepisu eksperta kulinarnego Dzień Dobry TVN Piotra Kucharskiego, będziesz miała pewność, że barszcz wyjdzie wyśmienicie.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował propozycje na świąteczne śniadanie. Na stole pojawiły się: pieczona szynka, suszone owoce w szynce, oszukane krokiety z barszczem i jajka zapiekane w bułkach. Smacznego!
To tu, w Republice Południowej Afryki, trzy Polski znalazły swoje drugi dom. A czy tęsknią do Polski? Co robią na Czarnym Lądzie?
W kuchni Dzień Dobry TVN urzędowały dziś dwie Renaty: ekomama Reni Jusis i Renata Rusnak, szefowa zdrowej kuchni opartej na roślinach. W trzy godziny przygotowały dwanaście ekologicznych potraw na wigilijny stół. Skorzystajcie z ich przepisów!
To po prostu smaczne dania! Jak doprawić wigilijny barszcz, by nie był za ostry, jak usmażyć karpia, by go nie spiec i wreszcie, jak zrobić kapustę z grzybami, by nie była zbyt kwaśna. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła nam swoje sposoby na udane wigilijne potrawy.
W naszej kuchni Reni Jusis gotuje i doradza, jakie potrawy są odpowiednie dla karmiącej mamy. Poniższe zasady diety i przepisy pochodzą z książki "Dieta po porodzie" dr n. med. Preeti Agrawal.