Barszcz ukraiński z kuchni ukraińskiej - przepis Grzegorza Zawieruchy

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Jerzy Dudek/Getty Images
Na pierwszym miejscu wśród zup kuchni ukraińskiej oczywiście króluje tradycyjny barszcz ukraiński. Jest to wywar z czerwonych buraków, z dodatkiem kapusty i pokrojonych ziemniaków oraz kawałkami mięsa. Podawany z łyżką śmietany. Niekiedy dodaje się do niego również fasolę, wówczas nazywany jest "barszczem czernihowskim". Sprawdź, jak go przygotować według przepisu Grzegorza Zawieruchy.

Wśród odmian regionalnych barszczu można wyróżnić: czerwony – najpopularniejszy na Ukrainie, zielony – przygotowywany ze szczawiu na zimno – zazwyczaj gotowany latem. Wśród zup bardzo popularne są także solanki mięsne, rybne bądź grzybowe. Dodawane są do nich ogórki kiszone i kapusta. Często podaje się również kapuśniak czy też juszkę – gęstą zupę przyrządzaną ze świeżej ryby lub mięsa i warzyw. Zupy podawane są z drożdżowymi bułeczkami, chlebem bądź hałuszkami – niewielkimi kluskami przyrządzanymi z tartych ziemniaków, mąki i soli.

Barszcz ukraiński z tradycyjnej kuchni ukraińskiej

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    • biała kapusta
      • 450 g białej fasoli
        • 800 g ziemniaków
          • 800 g buraczków
            • 2 marchewki
              • 450 ml przecieru pomidorowego
                • seler
                  • czosnek
                    • ocet
                      • cukier
                        • 4 liście laurowe
                          • 4 ziarna ziela angielskiego
                            • sól i pieprz
                              • 2 łyżki gęsiego lub kaczego smalcu
                                • śmietana 18 proc.

                                  Sposób przygotowania barszczu ukraińskiego

                                  • Buraczki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na grubym oczku. Odkładamy na bok.
                                    • Do garnka wlewamy ok. 4 l wody, wkładamy umyte mięso wieprzowe, ziele angielskie i liść laurowy i na bardzo małym ogniu gotujemy bulion ok. 4–5 godzin.
                                      • Następnie dodajemy starte na grubym oczku marchewki oraz seler, poszatkowaną białą kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
                                        • W tym czasie na patelni roztapiamy tłuszcz, wkładamy buraczki (powinny być lekko twarde) i obsmażamy je ok. 10–15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i dalej smażymy. Po kilku minutach dodajemy cukier oraz ocet.
                                          • Kiedy ziemniaki będą miękkie do garnka dodajemy namoczoną fasolę, doprowadzamy do wrzenia i na koniec dodajemy buraczki z patelni. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
                                            • Barszcz Ukraiński najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą.
                                              • Serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana