Sałatka z kuskusem i dressingiem kolendrowym - przepis Grzegorza Zawieruchy

_UDO0544
_UDO0544
Szukasz pomysłu na pyszny, wiosenny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić sałatkę z kuskusem i dressingiem z kolendry? Sprawdź przepis.

Sałatka z kuskusem i dressingiem kolendrowym

Składniki:

  • 100 g kuskus,
  • 1 pęczek młodej marchewki,
  • 150 g świeżego groszku (jeśli nie mamy – mrożonego),
  • 2 lub 3 cukinie,
  • 1/2 pęczka rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka świeżej mięty,
  • garść morwy białej,
  • sól i pieprz do smaku.

Olej kolendrowy:

  • Pęczek kolendry,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego.

Dressing kolendrowy:

  • 3 łyżki musztardy dijon,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • 3/4 szklanki dressingu kolendrowego.

Sałatka z kuskusem i dressingiem kolendrowym - sposób przygotowania

  1. Świeżo obrany groszek gotujemy około 30 minut lub mrożony według instrukcji na opakowaniu.
  2. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie myjemy i kroimy na małe kawałki.
  3. Dorzucamy warzywa do gotującej się wody około 10 minut przed zakończeniem gotowania groszku.
  4. Kuskus przygotowujemy według instrukcji.
  5. Na patelnie wlewamy olej i wrzucamy pokrojony pęczek kolendry. Chwilę podgrzewamy tak, aby temperatura nie przekroczyła 70 stopni.
  6. Następnie przelewamy do blendera i mielimy około minutę. Powstałą masę przecedzamy przez ściereczkę.
  7. W osobnej miseczce mieszamy musztardę, cytrynę i powstały olej kolendrowy. W dużej misce mieszamy razem kuskus z ugotowanymi warzywami.
  8. Dodajemy posiekaną miętę oraz morwę białą i zalewamy dressingiem kolendrowym. Na końcu układamy pokrojone rzodkiewki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości