Sałatka z kuskusem i dressingiem kolendrowym
Składniki:
- 100 g kuskus,
- 1 pęczek młodej marchewki,
- 150 g świeżego groszku (jeśli nie mamy – mrożonego),
- 2 lub 3 cukinie,
- 1/2 pęczka rzodkiewek,
- 1/2 pęczka świeżej mięty,
- garść morwy białej,
- sól i pieprz do smaku.
Olej kolendrowy:
- Pęczek kolendry,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego.
Dressing kolendrowy:
- 3 łyżki musztardy dijon,
- 1/2 soku z cytryny,
- 3/4 szklanki dressingu kolendrowego.
Sałatka z kuskusem i dressingiem kolendrowym - sposób przygotowania
- Świeżo obrany groszek gotujemy około 30 minut lub mrożony według instrukcji na opakowaniu.
- Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie myjemy i kroimy na małe kawałki.
- Dorzucamy warzywa do gotującej się wody około 10 minut przed zakończeniem gotowania groszku.
- Kuskus przygotowujemy według instrukcji.
- Na patelnie wlewamy olej i wrzucamy pokrojony pęczek kolendry. Chwilę podgrzewamy tak, aby temperatura nie przekroczyła 70 stopni.
- Następnie przelewamy do blendera i mielimy około minutę. Powstałą masę przecedzamy przez ściereczkę.
- W osobnej miseczce mieszamy musztardę, cytrynę i powstały olej kolendrowy. W dużej misce mieszamy razem kuskus z ugotowanymi warzywami.
- Dodajemy posiekaną miętę oraz morwę białą i zalewamy dressingiem kolendrowym. Na końcu układamy pokrojone rzodkiewki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuskus z kalafiora podbija polskie stoły. Wyjaśniamy, jak zrobić go krok po kroku
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: