Kotlety z makreli - przepis Szymona Czerwińskiego

Kotlety z makreli
Kotlety z makreli
Źródło: Elena Grigarchuk/Getty Images
Kuchnię Dzień Dobry TVN tym razem zdominowały dania rybne. Przygotowaniem najlepszych propozycji zajął się Szymon Czerwiński, finalista V edycji programu MasterChef. Jak zrobić kotlety z makreli? Sprawdź przepis.

Kotlety z makreli - przepis Szymona Czerwińskiego

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 300 g wędzonej makreli
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula duża
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Kotlety z makreli - sposób przygotowania

  1. Do malaksera przełóż mięso z makreli, jajka ugotowane na twardo, namoczoną w mleku bułkę, przeciśnięty przez prasę członek, cebulę oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  2. Z tak przygotowanej masy robimy kotlety, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym.
  3. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości