Kotlety z makreli - przepis Szymona Czerwińskiego
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 300 g wędzonej makreli
- 1 czerstwa bułka
- bułka tarta
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula duża
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
Kotlety z makreli - sposób przygotowania
- Do malaksera przełóż mięso z makreli, jajka ugotowane na twardo, namoczoną w mleku bułkę, przeciśnięty przez prasę członek, cebulę oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
- Z tak przygotowanej masy robimy kotlety, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym.
- Podawać z dowolnymi dodatkami.
Zobacz także:
- Kotlety z całego świata według Szymona Czerwińskiego
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Kotlety z kaszy gryczanej – przepisy pełne smaku. Jak przygotować pyszne kotleciki z gryki?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Elena Grigarchuk/Getty Images
podziel się: