Kasza gryczana jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. To niezwykle zdrowy i sycący produkt, który można łączyć z ciekawymi dodatkami. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, pieczarek, jajek lub marchewki to dania, które potrafią zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Przepis na fit kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem jest niezwykle prosty. Danie to nosi nazwę hreczniaki i pochodzi z Kresów. To doskonała propozycja dla osób, które lubią lekkie potrawy. Kotlety z kaszy gryczanej fit z pewnością spełnią ich oczekiwania.
Składniki (na ok. 8–10 porcji):
- 100 g kaszy gryczanej
- 150–200 g twarogu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2–3 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej lub otrębów
- posiekany świeży koperek, mięta i natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę gryczaną według wytycznych podanych na opakowaniu. Ostudź ją i przesyp do miseczki.
- Drobno pokrój cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek i posiekaj zieleninę.
- Do miski z kaszą dodaj pokruszony twaróg, cebulę i czosnek. Na końcu wbij jajka i dopraw przyprawami. Dokładnie rozgnieć wszystko widelcem i wymieszaj.
- Uformuj kotlety z kaszy gryczanej i sera twarogowego, a następnie obtocz je w bułce tartej lub w otrębach.
- Rozgrzej na patelni olej i wyłóż kotlety z kaszy gryczanej z białym serem. Smaż je, aż uzyskają złotobrązowy kolor.
Z tych samych składników można też przygotować pieczone kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Zamiast smażyć je na patelni, wystarczy rozłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i umieścić w rozgrzanym do 180℃ piekarniku. Czas pieczenia dania to 30 minut. Tak przyrządzone kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne.
Co ciekawe, hreczniaki to także kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. W tym wypadku przepis wymaga jedynie drobnej modyfikacji. Zamiast twarogu należy użyć 300 g mięsa mielonego.
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Kolejny ciekawy przepis na kotlety z kaszy gryczanej wymaga użycia grzybów.
Składniki (na ok. 8–10 porcji) :
- 100 g kaszy gryczanej
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
- 4 łyżki bułki tartej
- szczypta przypraw: świeży lub suszony majeranek, bazylia i szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu, a potem odstaw do przestygnięcia.
- Umyj pieczarki i pokrój je w kostkę. Pokrój też drobno cebulę.
- Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu, a następnie usmaż cebulę i pieczarki. Gdy z grzybów odparuje cała woda, a wszystkie składniki się zarumienią, odstaw je do wystygnięcia.
- Wymieszaj ze sobą kaszę, pieczarki i cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 jajka. Na koniec dopraw wszystko przyprawami i jeszcze raz wymieszaj.
- Z uzyskanej masy przygotuj kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami. Uformowane kuleczki obtocz w bułce tartej.
- Rozgrzej na patelni tłuszcz i smaż kotleciki, aż się zarumienią.
Powyższy przepis można nieco zmodyfikować i uzyskać kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i pieczarkami. Do masy na kotleciki wystarczy dodać 80 g startego sera.
Kotlety z kaszy gryczanej i jajek
Smaczne i zdrowe kotlety z kaszy gryczanej można też przygotować z użyciem jajek na twardo.
Składniki (na ok. 8–10 porcji):
- 100 g kaszy gryczanej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 łyżek bułki tartej
- zioła do smaku: majeranek, natka pietruszki, szczypiorek
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Przygotuj kaszę gryczaną według wskazówek podanych na opakowaniu, a następnie ostudź ją.
- Ugotuj 4 jajka na twardo.
- Do kaszy gryczanej dodaj posiekane jajka na twardo, a następnie wbij 1 surowe jajko, dodaj 1 łyżkę bułki tartej i dopraw wszystko do smaku, a następnie wymieszaj.
- Uformuj kotlety z kaszy gryczanej z jajkami , obtocz w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania rumianej barwy.
Kotlety z kaszy gryczanej – wegańskie wariacje na temat dania
Interesującą propozycją są też wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i marchewki.
Składniki (na ok. 8–10 porcji):
- 100 g kaszy gryczanej
- 3 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta przypraw, np. kolendry, majeranku, mięty
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu i ostudź.
- Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na patelni.
- Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce.
- Połącz ze sobą kaszę, cebulą i marchewkę, a następnie dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj.
- Ulep wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i obtocz je w mące kukurydzianej. Następnie rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotleciki aż się zarumienią.
W podobny sposób można przyrządzić kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy. Zamiast marchewki należy po prostu dodać 100 g ugotowanej rośliny strączkowej.
Zobacz też:
Warto jeść kaszę gryczaną! Cegielska wyjaśnia dlaczego
Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży. Jaką kaszę wybrać?
Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
Zobacz video: Kuchnia. Kasza gryczana – najlepsza przekąska
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto