Kotlety z kaszy gryczanej – przepisy pełne smaku. Jak przygotować pyszne kotleciki z gryki?

kotlety z kaszy gryczanej
minadezhda/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Kotlety z kaszy gryczanej to pożywny posiłek dla całej rodziny. Są ciekawym urozmaiceniem codziennego menu i stanowią doskonałą alternatywę do typowych, mięsnych obiadów. Mogą jednak przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Jakie są najsmaczniejsze i najpopularniejsze przepisy na kotlety z kaszy gryczanej?

Kasza gryczana jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. To niezwykle zdrowy i sycący produkt, który można łączyć z ciekawymi dodatkami. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, pieczarek, jajek lub marchewki to dania, które potrafią zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Przepis na fit kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem jest niezwykle prosty. Danie to nosi nazwę hreczniaki i pochodzi z Kresów. To doskonała propozycja dla osób, które lubią lekkie potrawy. Kotlety z kaszy gryczanej fit z pewnością spełnią ich oczekiwania.

Składniki (na ok. 8–10 porcji):

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 150–200 g twarogu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej lub otrębów
  • posiekany świeży koperek, mięta i natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną według wytycznych podanych na opakowaniu. Ostudź ją i przesyp do miseczki.
  2. Drobno pokrój cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek i posiekaj zieleninę.
  3. Do miski z kaszą dodaj pokruszony twaróg, cebulę i czosnek. Na końcu wbij jajka i dopraw przyprawami. Dokładnie rozgnieć wszystko widelcem i wymieszaj.
  4. Uformuj kotlety z kaszy gryczanej i sera twarogowego, a następnie obtocz je w bułce tartej lub w otrębach.
  5. Rozgrzej na patelni olej i wyłóż kotlety z kaszy gryczanej z białym serem. Smaż je, aż uzyskają złotobrązowy kolor.

Z tych samych składników można też przygotować pieczone kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Zamiast smażyć je na patelni, wystarczy rozłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i umieścić w rozgrzanym do 180℃ piekarniku. Czas pieczenia dania to 30 minut. Tak przyrządzone kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne.

Co ciekawe, hreczniaki to także kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. W tym wypadku przepis wymaga jedynie drobnej modyfikacji. Zamiast twarogu należy użyć 300 g mięsa mielonego.

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Kolejny ciekawy przepis na kotlety z kaszy gryczanej wymaga użycia grzybów.

Składniki (na ok. 8–10 porcji) :

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta przypraw: świeży lub suszony majeranek, bazylia i szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu, a potem odstaw do przestygnięcia.
  2. Umyj pieczarki i pokrój je w kostkę. Pokrój też drobno cebulę.
  3. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu, a następnie usmaż cebulę i pieczarki. Gdy z grzybów odparuje cała woda, a wszystkie składniki się zarumienią, odstaw je do wystygnięcia.
  4. Wymieszaj ze sobą kaszę, pieczarki i cebulę. Dodaj 2 łyżki mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 jajka. Na koniec dopraw wszystko przyprawami i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Z uzyskanej masy przygotuj kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami. Uformowane kuleczki obtocz w bułce tartej.
  6. Rozgrzej na patelni tłuszcz i smaż kotleciki, aż się zarumienią.

Powyższy przepis można nieco zmodyfikować i uzyskać kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i pieczarkami. Do masy na kotleciki wystarczy dodać 80 g startego sera.

Kotlety z kaszy gryczanej i jajek

Smaczne i zdrowe kotlety z kaszy gryczanej można też przygotować z użyciem jajek na twardo.

Składniki (na ok. 8–10 porcji):

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 łyżek bułki tartej
  • zioła do smaku: majeranek, natka pietruszki, szczypiorek
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kaszę gryczaną według wskazówek podanych na opakowaniu, a następnie ostudź ją.
  2. Ugotuj 4 jajka na twardo.
  3. Do kaszy gryczanej dodaj posiekane jajka na twardo, a następnie wbij 1 surowe jajko, dodaj 1 łyżkę bułki tartej i dopraw wszystko do smaku, a następnie wymieszaj.
  4. Uformuj kotlety z kaszy gryczanej z jajkami , obtocz w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania rumianej barwy.

Kotlety z kaszy gryczanej – wegańskie wariacje na temat dania

Interesującą propozycją są też wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i marchewki.

Składniki (na ok. 8–10 porcji):

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta przypraw, np. kolendry, majeranku, mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie :

  1. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu i ostudź.
  2. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na patelni.
  3. Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce.
  4. Połącz ze sobą kaszę, cebulą i marchewkę, a następnie dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj.
  5. Ulep wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i obtocz je w mące kukurydzianej. Następnie rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotleciki aż się zarumienią.

W podobny sposób można przyrządzić kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy. Zamiast marchewki należy po prostu dodać 100 g ugotowanej rośliny strączkowej.

Zobacz też:

Warto jeść kaszę gryczaną! Cegielska wyjaśnia dlaczego

Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży. Jaką kaszę wybrać?

Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli

Zobacz video: Kuchnia. Kasza gryczana – najlepsza przekąska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości