Falafele brokułowe /10‒12 falafeli/
Składniki na falafele brokułowe:
- pół dużego brokułu – razem z łodygami (około 250 g)
- szczypiorek
- jajko/łyżka zielonego siemienia lnianego
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżeczka kuminu
- 4 łyżki bułki tartej
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju najlepiej orzechowego
Jak przyrządzić falafele brokułowe?
- Brokuła umyj, podziel na różyczki. Do wrzącej wrzuć różyczki i łodygi. Gotuj przez 5 minut, potem wyjmij, odsącz i przełóż do naczynia blendera.
- Dodaj ciecierzycę, orzechy włoskie, pokrojony szczypiorek, bułkę, kumin, sól i olej, a następnie zblenduj tak, by powstała lepiąca masa. Wmieszaj w nią jajko/siemię lniane.
- Z masy ulep małe kulki. Wszystkie ułóż na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Wstaw falafele i piecz przez 20 minut.
- Nie marnuj! Drugą połówkę brokuła wykorzystaj do sałatki.
Sałatka z brokułów
Składniki na sałatkę z brokułów:
- różyczki brokuła
- natka koperku
- ząbek czosnku
- 100 g sera feta/tofu
- 4 łyżki oliwy
- łyżka płatków migdałowych
- szczypta soli
- łyżeczka pieprzu
Jak przyrządzić sałatkę z brokułów?
- Różyczki brokuła umyj. W garnku zagotuj wodę, do wrzącej wrzuć różyczki i łodygi. Blanszuj przez 2 minuty. Wyjmij, odsącz i przełóż do miski, by ostygły.
- Migdały podpraż na suchej patelni, czosnek i koperek posiekaj, przełóż do kubka, wlej oliwę, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Ser feta / tofu pokrój w większą kostkę.
- Zimne brokuły przełóż do słoika lub pudełka. Polej je sosem, a na nim ułóż kostki sera. Posyp wszystko prażonymi płatkami migdałów.
- Jeśli masz w lodówce plastry szynki i chcesz mieć mięsną wersję sałatki – podpiecz je na suchej patelni, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z brokułami.
Domowe tortille /12‒14 sztuk/
Składniki na tortille:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki oleju
- 200 ml wrzątku
- łyżeczka soli
Jak przyrządzić tortille?
- W misce umieść mąkę, sól, olej oraz wlej wrzątek. Od razu wymieszaj całość łyżką i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiaj je kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia na 20 minut. Potem podziel ciasto na 12 równych kawałków, jak domowe kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego.
- Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy. Każdy kolejny rozwałkuj jak najcieniej.
- Przełóż placek na nagrzaną patelnię. Zostaw go tam przez 15 sekund po każdej stronie. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki. Wtedy zdejmij placek z patelni i przełóż na talerz. Przykryj wilgotna ściereczką, by nie wysychał.
Cebule z boczniakami, cielęciną (lub bez niej) i śmietanką słonecznikową
Składniki na cebule z boczniakami /2 porcje/:
- 4 duże cebule
- 50 g świeżych boczniaków
- 2 laski selera naciowego
- pół pęczka koperku
- 80 dag mielonej cielęciny
- 3 łyżki oliwy
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka przyprawy garam masala
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka wrzącej wody
Jak przyrządzić cebule z boczniakami?
- Pestki słonecznika przełóż do naczynia blendera. Wlej wrzącą wodę i zostaw na 15 minut. Potem wlej sok z cytryny i zblednuj pestki. Gdy zacznie powstawać kremowa masa, przestań blendować. Przełóż wszystko na sitko i przecedź. Gęsty płyn to właśnie gotowa śmietanka.
- Wszystkie cebule umyj, ostrożnie obetnij górę każdej z nich i wydrąż środek. Większe kawałki i koperek posiekaj. Seler naciowy pokrój w kostkę, a umyte boczniaki w paski.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wysp wydrążony miąższ cebuli, podduś 2 minuty i dodaj mieloną cielęcinę oraz koperek. Smaż przez 3 minuty, potem dodaj boczniaki. Wlej sos sojowy. Smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj seler, śmietankę słonecznikową, sól, pieprz i gotuj przez 5 minut.
- Potem farszem wypełnij puste wnętrze każdej z cebul. Przełóż je do naczynia żaroodpornego skropionego oliwą. Piekarnik nagrzej do 185 st. i wstaw do niego cebule. Piecz przez 30 minut.
Smarowidło z kaszy gryczanej z korzeniowymi warzywami
Składniki na smarowidło z kaszy gryczanej:
- pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- pół szklanki ugotowanej fasoli
- cebula
- jabłko
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Jak przyrządzić smarowidło z kaszy gryczanej?
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj posiekaną drobno cebulę i pokrojone w kosteczkę jabłko oraz cukier. Przesmaż do zarumienia.
Kaszę gryczaną rozsyp na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą i papryką wędzoną. Piekarni nagrzej do 180 st. C , praż kaszę przez 15 minut. Wyjmij i przestudź.
W tym czasie zmiksuj blenderem fasolę z pozostałą oliwą, wodą i wszystkimi przyprawami. Wymieszaj masę z zarumienioną cebulą i jabłkiem oraz prażoną kaszą.
Gotowy krem przełóż do słoika i przechowuj w lodówce maksymalnie przez 5 dni.
Kawowa tarta bez pieczenia
Składniki na kawową tartę bez pieczenia /8‒10 kawałków/:
- szklanka suszonych daktyli
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki + 1 łyżeczka kawy – najlepiej świeżo parzonej
- łyżka oleju
- 1,5 szklanki wrzącej wody
- 200 ml śmietanki 36% lub kokosowej
- 250 g czekolady gorzkiej
Jak przyrządzić kawową tartę bez pieczenia?
Daktyle zalej wrzącą wodą i zostaw na 15 minut. Potem je odsącz. Przełóż suche daktyle do naczynia blendera, dodaj wiórki kokosowe, kawę oraz olej i zblednuj wszystkie składniki.
Gęstą masą wyłóż dno formy do tarty (średnica 22‒24 cm), dobrze dociśnij i wyrównaj. Formę wstaw do lodówki.
W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę podgrzej, ale uważaj, by się nie zagotowała, czekoladę pokrusz i wrzuć do gorącej śmietanki. Wymieszaj, by całkowicie się rozpuściła. Dodaj kawę. Przestudź i włóż garnek z masą do lodówki na 2 godziny. (Jeśli się bardzo spieszysz , to do zamrażarki na godzinę).
Po tym czasie wyjmij i zmiksuj mikserem tak, by powstał puszysty krem. Krem wyłóż schłodzony daktylowy spód. Włóż ponownie na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu możesz udekorować tartę owocami sezonowymi albo mrożonymi – malinami, truskawkami czy borówkami.
Zobacz też:
Proste dania z jabłkami - tarta, schab i biały barszcz. Oto niezwykłe przepisy Sebastiana Olmy
Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy
Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sylwia Majcher