Falafele, cebule z boczniakami i smarowidło z kaszy gryczanej, czyli mniej mięsa w kuchni

Mniej mięsa w kuchni
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Czym je zastąpić? Lekkie i wiosenne propozycje swoich dań przedstawia Sylwia Majcher, dziennikarka i edukatorka ekologiczna. Poznaj jej przepisy na falafele, domowe tortille, sałatkę z brokułów, cebule z boczniakami oraz smarowidło z kaszy gryczanej. A na deser - kawowa tarta bez pieczenia.

Falafele brokułowe /10‒12 falafeli/

Składniki na falafele brokułowe:

  • pół dużego brokułu – razem z łodygami (około 250 g)
  • szczypiorek
  • jajko/łyżka zielonego siemienia lnianego
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • łyżeczka kuminu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju najlepiej orzechowego

Jak przyrządzić falafele brokułowe?

  1. Brokuła umyj, podziel na różyczki. Do wrzącej wrzuć różyczki i łodygi. Gotuj przez 5 minut, potem wyjmij, odsącz i przełóż do naczynia blendera.
  2. Dodaj ciecierzycę, orzechy włoskie, pokrojony szczypiorek, bułkę, kumin, sól i olej, a następnie zblenduj tak, by powstała lepiąca masa. Wmieszaj w nią jajko/siemię lniane.
  3. Z masy ulep małe kulki. Wszystkie ułóż na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Wstaw falafele i piecz przez 20 minut.
  4. Nie marnuj! Drugą połówkę brokuła wykorzystaj do sałatki.

Sałatka z brokułów

Składniki na sałatkę z brokułów:

  • różyczki brokuła
  • natka koperku
  • ząbek czosnku
  • 100 g sera feta/tofu
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • łyżeczka pieprzu

Jak przyrządzić sałatkę z brokułów?

  1. Różyczki brokuła umyj. W garnku zagotuj wodę, do wrzącej wrzuć różyczki i łodygi. Blanszuj przez 2 minuty. Wyjmij, odsącz i przełóż do miski, by ostygły.
  2. Migdały podpraż na suchej patelni, czosnek i koperek posiekaj, przełóż do kubka, wlej oliwę, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Ser feta / tofu pokrój w większą kostkę.
  3. Zimne brokuły przełóż do słoika lub pudełka. Polej je sosem, a na nim ułóż kostki sera. Posyp wszystko prażonymi płatkami migdałów.
  4. Jeśli masz w lodówce plastry szynki i chcesz mieć mięsną wersję sałatki – podpiecz je na suchej patelni, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z brokułami.

Domowe tortille /12‒14 sztuk/

Składniki na tortille:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml wrzątku
  • łyżeczka soli

Jak przyrządzić tortille?

  1. W misce umieść mąkę, sól, olej oraz wlej wrzątek. Od razu wymieszaj całość łyżką i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiaj je kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia na 20 minut. Potem podziel ciasto na 12 równych kawałków, jak domowe kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Suchą, płaską patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy. Każdy kolejny rozwałkuj jak najcieniej.
  3. Przełóż placek na nagrzaną patelnię. Zostaw go tam przez 15 sekund po każdej stronie. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki. Wtedy zdejmij placek z patelni i przełóż na talerz. Przykryj wilgotna ściereczką, by nie wysychał.

Cebule z boczniakami, cielęciną (lub bez niej) i śmietanką słonecznikową

Składniki na cebule z boczniakami /2 porcje/:

  • 4 duże cebule
  • 50 g świeżych boczniaków
  • 2 laski selera naciowego
  • pół pęczka koperku
  • 80 dag mielonej cielęciny
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka przyprawy garam masala
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka wrzącej wody

Jak przyrządzić cebule z boczniakami?

  1. Pestki słonecznika przełóż do naczynia blendera. Wlej wrzącą wodę i zostaw na 15 minut. Potem wlej sok z cytryny i zblednuj pestki. Gdy zacznie powstawać kremowa masa, przestań blendować. Przełóż wszystko na sitko i przecedź. Gęsty płyn to właśnie gotowa śmietanka.
  2. Wszystkie cebule umyj, ostrożnie obetnij górę każdej z nich i wydrąż środek. Większe kawałki i koperek posiekaj. Seler naciowy pokrój w kostkę, a umyte boczniaki w paski.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wysp wydrążony miąższ cebuli, podduś 2 minuty i dodaj mieloną cielęcinę oraz koperek. Smaż przez 3 minuty, potem dodaj boczniaki. Wlej sos sojowy. Smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj seler, śmietankę słonecznikową, sól, pieprz i gotuj przez 5 minut.
  4. Potem farszem wypełnij puste wnętrze każdej z cebul. Przełóż je do naczynia żaroodpornego skropionego oliwą. Piekarnik nagrzej do 185 st. i wstaw do niego cebule. Piecz przez 30 minut.

Smarowidło z kaszy gryczanej z korzeniowymi warzywami

Składniki na smarowidło z kaszy gryczanej:

  • pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • pół szklanki ugotowanej fasoli
  • cebula
  • jabłko
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Jak przyrządzić smarowidło z kaszy gryczanej?

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj posiekaną drobno cebulę i pokrojone w kosteczkę jabłko oraz cukier. Przesmaż do zarumienia.

Kaszę gryczaną rozsyp na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą i papryką wędzoną. Piekarni nagrzej do 180 st. C , praż kaszę przez 15 minut. Wyjmij i przestudź.

W tym czasie zmiksuj blenderem fasolę z pozostałą oliwą, wodą i wszystkimi przyprawami. Wymieszaj masę z zarumienioną cebulą i jabłkiem oraz prażoną kaszą.

Gotowy krem przełóż do słoika i przechowuj w lodówce maksymalnie przez 5 dni.

Kawowa tarta bez pieczenia

Składniki na kawową tartę bez pieczenia /8‒10 kawałków/:

  • szklanka suszonych daktyli
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka kawy – najlepiej świeżo parzonej
  • łyżka oleju
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 200 ml śmietanki 36% lub kokosowej
  • 250 g czekolady gorzkiej

Jak przyrządzić kawową tartę bez pieczenia?

Daktyle zalej wrzącą wodą i zostaw na 15 minut. Potem je odsącz. Przełóż suche daktyle do naczynia blendera, dodaj wiórki kokosowe, kawę oraz olej i zblednuj wszystkie składniki.

Gęstą masą wyłóż dno formy do tarty (średnica 22‒24 cm), dobrze dociśnij i wyrównaj. Formę wstaw do lodówki.

W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę podgrzej, ale uważaj, by się nie zagotowała, czekoladę pokrusz i wrzuć do gorącej śmietanki. Wymieszaj, by całkowicie się rozpuściła. Dodaj kawę. Przestudź i włóż garnek z masą do lodówki na 2 godziny. (Jeśli się bardzo spieszysz , to do zamrażarki na godzinę).

Po tym czasie wyjmij i zmiksuj mikserem tak, by powstał puszysty krem. Krem wyłóż schłodzony daktylowy spód. Włóż ponownie na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu możesz udekorować tartę owocami sezonowymi albo mrożonymi – malinami, truskawkami czy borówkami.

Zobacz też:

Proste dania z jabłkami - tarta, schab i biały barszcz. Oto niezwykłe przepisy Sebastiana Olmy

Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Sylwia Majcher

podziel się:

Pozostałe wiadomości