Kucharz przyrządził torcik naleśnikowy z burakiem i słodkim serkiem waniliowym, zielony makaron z dziecięcym pesto, drożdżówki mocno malinowe, a także smoothie owocowe z burakiem i maliną. Przepisy poniżej.
Torcik naleśnikowy z burakiem i słodkim serkiem waniliowym
Składniki:
- szklanka mleka,
- 4 jajka,
- 2 łyżki liofilizowanej jagody w proszku Kresto,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki miodu,
- łyżeczka pasty waniliowej.
Składniki na nadzienie:
- pół kostki masła w temp. pokojowej,
- 240 g mleka skondensowanego słodzonego,
- 120 g serka śmietankowego kanapkowego,
- 2 łyżeczki pasty waniliowej.
Dodatkowo: liofilizowana jeżyna Kresto.
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z miodem i dodać do nich rozpuszczone masło. Mleko podgrzać, do jajek dodać proszek z jagód Kresto i dokładnie wymieszać. Do jajek dodać mąkę, wymieszać, a następnie dodać mleko i pastę waniliową. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Naleśniki usmażyć i ciepłe przekładać kremem. Do miski dać masło i wlać mleko skondensowane. Całość zmiksować do powstania puszystego kremu. Dodać twarożek śniadaniowy i całość wymieszać. Na każdego naleśnika nałożyć krem, rozsmarować i powtórzyć ze wszystkimi naleśnikami tak samo. Wierzch udekorować kremem, posypać proszkiem z jagód Kresto i liofilizowanymi jeżynami.
Zielony makaron z dziecięcym pesto
Składniki:
- 3 opakowania szpinaku w proszku Kresto,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1/2 szklanki suchych, prażonych i niesolonych orzechów nerkowca,
- 1/2 małego ząbka czosnku, grubo posiekanego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny (mniej więcej sok z 1/2 małej cytryny),
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól morska do smaku,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- groszek zielony mrożony,
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- gorąca woda,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do pesto umieścić w blenderze kuchennym i zblendować. Doprawić solą i pieprzem bardzo delikatnie, mając na uwadze, że jest to danie dla dzieci. Przygotować makaron z mąki, soli, oliwy, wody oraz proszku ze szpinaku Kresto. Kroić ulubione kształty, ugotować w osolonej wodzie.
Groszek cukrowy również ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany makaron połączyć na patelni z pesto i podgrzewać do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać ugotowany groszek cukrowy i podawać.
Drożdżówki mocno malinowe
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 75 g miodu,
- 20 g miodu do zaczynu,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- 4 żółtka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 opakowania maliny liofilizowanej w proszku Kresto,
- grys malinowy Kresto,
- kilogram twarogu sernikowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 żółtka.
Przygotowanie:
W rondelku zrobić rozczyn z ciepłego mleka, miodu i drożdży. Poczekać, aż wyrośnie. Do misy robota kuchennego dać mąkę, miód, szczyptę soli, żółtka, masło oraz opakowanie malin w proszku Kresto. Wyrośnięty zaczyn wlać do mąki i wyrabiać ciasto przez ok. 20 minut, aż ładnie zacznie odchodzić od ścianek.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Przygotować twarożek - dodać do niego miód do maku, opakowanie maliny w proszku Kresto oraz dwa żółtka, a potem wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm, rozsmarować twaróg, posypać grysem malinowym i zwinąć. Kroić drożdżówki o grubości ok 5 cm. Pozostawić do wyrośnięcia, a następnie posmarować jajkiem. Piec w temp 170 stopni przez ok. 25 minut. Opcjonalnie przygotować lukier z białka i cukru pudru, do którego dodać proszek malinowy Kresto i posypać grysem.
Smoothie owocowe z burakiem i maliną
Składniki:
- 300 ml kefiru naturalnego,
- 2 banany,
- łyżka miodu,
- opakowanie maliny liofilizowanej w proszku Kresto,
- pół opakowania buraka liofilizowanego w proszku Kresto,
- łyżka pasty kokosowej - opcjonalnie.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować ze sobą w blenderze. Wypić i cieszyć się smakiem oraz składnikami odżywczymi warzyw i owoców w jesieni i zimie.
Zobacz także:
- Co jeść w październiku? Wbrew pozorom to miesiąc, w którym jest dużo sezonowych warzyw i owoców
- Od lekkiego carpaccio po brownie z cukinii - jesienne, warzywne inspiracje Grzegorza Zawieruchy
- Domowy sposób na zielone pesto
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: East News/Wojciech Olkuśnik