Materiał promocyjny

Jak dodać barw jesiennemu menu? Wypróbuj dania z liofilizowanymi owocami i warzywami

Jak dodać barw jesiennemu menu? Wypróbuj dania z liofilizowanymi owocami i warzywami
Prosto z kuchni Bartka - pomysły na wyjątkowe dania
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień w kuchni nie musi być szara i monotonna - wystarczy odrobina kolorów zamkniętych w liofilizowanych owocach i warzywach. Dzięki nim zwykłe dania zamieniają się w zdrowe, pełne witamin kompozycje. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn zaprezentował kilka przepisów z tymi wyjątkowymi składnikami.

Kucharz przyrządził torcik naleśnikowy z burakiem i słodkim serkiem waniliowym, zielony makaron z dziecięcym pesto, drożdżówki mocno malinowe, a także smoothie owocowe z burakiem i maliną. Przepisy poniżej.

Torcik naleśnikowy z burakiem i słodkim serkiem waniliowym 

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki liofilizowanej jagody w proszku Kresto,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka pasty waniliowej.

Składniki na nadzienie:

  • pół kostki masła w temp. pokojowej,
  • 240 g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 120 g serka śmietankowego kanapkowego,
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej.

Dodatkowo: liofilizowana jeżyna Kresto.

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z miodem i dodać do nich rozpuszczone masło. Mleko podgrzać, do jajek dodać proszek z jagód Kresto i dokładnie wymieszać. Do jajek dodać mąkę, wymieszać, a następnie dodać mleko i pastę waniliową. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Naleśniki usmażyć i ciepłe przekładać kremem. Do miski dać masło i wlać mleko skondensowane. Całość zmiksować do powstania puszystego kremu. Dodać twarożek śniadaniowy i całość wymieszać. Na każdego naleśnika nałożyć krem, rozsmarować i powtórzyć ze wszystkimi naleśnikami tak samo. Wierzch udekorować kremem, posypać proszkiem z jagód Kresto i liofilizowanymi jeżynami.

Zielony makaron z dziecięcym pesto

Zielony makaron z dziecięcym pesto
Zielony makaron z dziecięcym pesto
Zielony makaron z dziecięcym pesto
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 3 opakowania szpinaku w proszku Kresto,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1/2 szklanki suchych, prażonych i niesolonych orzechów nerkowca,
  • 1/2 małego ząbka czosnku, grubo posiekanego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (mniej więcej sok z 1/2 małej cytryny),
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól morska do smaku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • groszek zielony mrożony,
  • 500 g mąki,
  • szczypta soli,
  • gorąca woda,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do pesto umieścić w blenderze kuchennym i zblendować. Doprawić solą i pieprzem bardzo delikatnie, mając na uwadze, że jest to danie dla dzieci. Przygotować makaron z mąki, soli, oliwy, wody oraz proszku ze szpinaku Kresto. Kroić ulubione kształty, ugotować w osolonej wodzie.

Groszek cukrowy również ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany makaron połączyć na patelni z pesto i podgrzewać do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać ugotowany groszek cukrowy i podawać.

Drożdżówki mocno malinowe

Drożdżówki mocno malinowe
Drożdżówki mocno malinowe
Drożdżówki mocno malinowe
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 75 g miodu,
  • 20 g miodu do zaczynu,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 opakowania maliny liofilizowanej w proszku Kresto,
  • grys malinowy Kresto,
  • kilogram twarogu sernikowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 żółtka.

Przygotowanie:

W rondelku zrobić rozczyn z ciepłego mleka, miodu i drożdży. Poczekać, aż wyrośnie. Do misy robota kuchennego dać mąkę, miód, szczyptę soli, żółtka, masło oraz opakowanie malin w proszku Kresto. Wyrośnięty zaczyn wlać do mąki i wyrabiać ciasto przez ok. 20 minut, aż ładnie zacznie odchodzić od ścianek.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Przygotować twarożek - dodać do niego miód do maku, opakowanie maliny w proszku Kresto oraz dwa żółtka, a potem wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm, rozsmarować twaróg, posypać grysem malinowym i zwinąć. Kroić drożdżówki o grubości ok 5 cm. Pozostawić do wyrośnięcia, a następnie posmarować jajkiem. Piec w temp 170 stopni przez ok. 25 minut. Opcjonalnie przygotować lukier z białka i cukru pudru, do którego dodać proszek malinowy Kresto i posypać grysem.

Smoothie owocowe z burakiem i maliną

Smoothie owocowe z burakiem i maliną
Smoothie owocowe z burakiem i maliną
Smoothie owocowe z burakiem i maliną
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 300 ml kefiru naturalnego,
  • 2 banany,
  • łyżka miodu,
  • opakowanie maliny liofilizowanej w proszku Kresto,
  • pół opakowania buraka liofilizowanego w proszku Kresto,
  • łyżka pasty kokosowej - opcjonalnie.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować ze sobą w blenderze. Wypić i cieszyć się smakiem oraz składnikami odżywczymi warzyw i owoców w jesieni i zimie.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości