Kucharka przyrządziła muszle makaronowe, faszerowane szpinakiem i ricottą, sernik z ricotty i mascarpone, zupę dyniową, domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach, a także parmigianę z bakłażanów. Przepisy poniżej.
Muszle makaronowe, faszerowane szpinakiem i ricottą
Składniki:
- 250 g muszli makaronowych,
- 250 g sera ricotta,
- 250 g świeżego szpinaku,
- ząbek czosnku,
- 2 kulki mozzarelli,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Składniki na sos:
- 0,5 l passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- świeża bazylia,
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i odcedzić. Później przygotuj nadzienie: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzej wszystko na patelni przez ok. 5 minut. Szpinak przestudź i wymieszaj z serem ricotta i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Sos: Do garnka wlej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż przez około minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli, dodaj do rondla pomidory. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i bazylię. Wymieszaj i dopraw według uznania.
Tak przygotowany sos wlej do żaroodpornego naczynia. Muszle makaronowe nadziej farszem ze szpinaku i ricotty, a potem ułóż na sosie pomidorowym. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 30-40 minut.
Sernik z ricotty i mascarpone
Składniki:
- 180 g herbatników,
- 60 g masła, stopionego i ostudzonego.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera ricotta,
- 500 g sera mascarpone,
- budyń waniliowy,
- 6 jajek,
- szklanka drobnego cukru,
- skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Herbatniki umieść w misie malaksera i pokrusz. Dodaj masło i jeszcze raz na chwilę uruchom malakser, by całość się połączyła. Masa powinna być wilgotna, ale równocześnie dosyć sypka. Piekarnik nagrzej do 150-160 stopni. W czajniku zagotuj wodę. Następnie spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. W tak przygotowanej foremce umieść masę herbatnikową i wyrównaj grzbietem łyżki. Umieść w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
W misie miksera ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę (jeśli ricotta jest już lekko solona, dodaj naprawdę tylko małą szczyptę). Potem dodaj sery, budyń, skórkę i miksuj tylko do momentu połączenia się składników na jednolitą masę. Masę serową delikatnie przełóż na wcześniej przygotowany spód.
Foremkę z masą serową dokładnie obłóż folią aluminiową i umieść w drugiej, szerszej formie, do której nalejesz gorącej wody - mniej więcej do 1/2 wysokości foremki z sernikiem (lub na tyle, na ile pozwala nam forma). Najlepiej robić to już w piekarniku. Sernik piecz przez 60-70 minut w temperaturze 150-160 stopni - jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest ścięta, ze sprężystą skórką. Po upieczeniu sernik zostaw do całkowitego wystygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie umieść na kilka godzin w lodówce do schłodzenia.
Zupa dyniowa
Składniki:
- 4 łyżki oliwy,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 600 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (najlepiej surowa, może być też pieczona),
- litr wywaru warzywnego lub drobiowego,
- sól, pieprz,
- sok i skórka otarta z dużej pomarańczy,
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- 125 ml mleka krowiego lub kokosowego.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i duś przez kilka minut, aż zmięknie. Potem dodaj czosnek i dynię, a następnie duś przez ok. 2 minuty, mieszając. Wlej sok z pomarańczy i podgrzany wywar, dodaj sól, pieprz do smaku, większość tymianku i drobno startą skórkę pomarańczy. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż dynia zmięknie (jeśli była wcześniej pieczona, można znacznie skrócić czas gotowania). Zmiksuj zupę, dodaj mleko i wymieszaj, a potem wsyp resztę tymianku. Podawaj z chlebem z przepisu poniżej.
Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach
Składniki:
- 150 g mąki żytniej,
- 350 mąki pszennej + łyżeczka do wysypania formy,
- 50 g ziaren słonecznika, orzechów lub płatków owsianych,
- łyżeczka soli,
- 7 g suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych,
- 3 łyżki (15 g) oliwy + odrobina do wysmarowania formy,
- 450 ml ciepłej (nie gorącej) wody.
Przygotowanie:
W dużej misce dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki. Przełóż wymieszane ciasto do wysmarowanej i wysypanej mąką formy. Pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (w zależności od temperatury powietrza, od godziny do trzech). Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni, grzałka górna i dolna. Piecz chleb w 220 stopniach przez 45-60 minut. Im więcej bochenków pieczesz naraz, tym dłuższy czas pieczenia.
Parmigiana z bakłażanów
Składniki:
- kilogram bakłażanów,
- sól,
- łyżka oleju roślinnego,
- 2 duże jajka,
- 120 g bułki tartej,
- łyżeczka suszonego oregano,
- kilogram passaty pomidorowej,
- 400 g tartej mozzarelli i pecorino,
- liście bazylii,
- tarty parmezan.
Przygotowanie:
Pokrój bakłażany na około 1 cm plastry i ułóż je na płaskiej powierzchni. Posyp obficie solą i odstaw na co najmniej 30 minut, by pozbyć się wilgoci z bakłażanów. Umieść je na durszlaku i przepłucz zimną wodą. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu, posmaruj odrobiną oleju roślinnego i zacznij smażyć plastry bakłażana partiami. Nie ulegaj pokusie, aby dodać więcej oleju. Szybko grilluj plasterki, obracając je na patelni.
Wysmaruj misę wolnowaru ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Wbij jajka do średniej wielkości miski i dobrze ubij. Wsyp bułkę tartą do osobnej miski, dodaj oregano i wymieszaj. Maczaj bakłażana w jajku, aby dokładnie go pokryć, a następnie umieść każdy plaster w bułce tartej i obsyp. Połóż plastry na dnie miski, tak, by nie nachodziły na siebie. Polej kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, rozprowadzając go na plastrach. Posyp garścią tartego sera, dodając kilka rozdartych liści bazylii. Powtarzaj warstwy, aż wszystkie bakłażany zostaną użyte.
Wykończ tartym serem, odrobiną parmezanu i bułką tartą. Umieść czystą ściereczkę na misce przed zamknięciem pokrywy (złapie wilgoć zbierającą się na pokrywie). Gotuj na wolnym ogniu przez 3,5 do 4 godzin. Przyrumień wierzch gotowego dania, umieszczając misę w rozgrzanym piekarniku. Udekoruj odrobiną rozdrobnionej bazylii przed podaniem.
Zobacz także:
- Wielobarwna kuchnia Oli Jurkiewicz. Proste, jesienne dania, które ozdobią twój stół
- Jesienne dania z dyni, które rozgrzeją od środka. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
- Kurczak w darach jesieni, czyli przepisy Andrzeja Polana na jesienne obiady
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN