Kuchnia włoska na jesień. Rozgrzewające przepisy z grzybami, dynią i pysznymi serami

Kuchnia włoska na jesień. Rozgrzewające przepisy z grzybami, dynią i pysznymi serami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezonowa kuchnia włoska wg Matteo Brunettiego
Sezonowa kuchnia włoska wg Matteo Brunettiego
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Jak smakuje włoska kuchnia w jesiennej odsłonie? W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zabrał nas w kulinarną podróż pełną aromatów lasu i rozgrzewających smaków - z grzybami, dynią i serami. Zaprezentował też efektowny deser. Sprawdź jego przepisy. 

Kucharz przyrządził chrupiący wafel z guanciale i prawdziwkami, rigatoni z sosem ragù z dyni i gorgonzoli, lasagne z grzybami leśnymi oraz ciasto Czterech Miast - Torta delle quattro città. Przepisy poniżej.

Chrupiący wafel z guanciale i prawdziwkami 

Chrupiący wafel z guanciale i prawdziwkami
Chrupiący wafel z guanciale i prawdziwkami
Chrupiący wafel z guanciale i prawdziwkami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 350 g borowików,
  • 120 g guanciale w cienkich plastrach,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 70 g masła,
  • sól,
  • rozmaryn,
  • czosnek,
  • 100 g oliwy z oliwek extra vergine.

Przygotowanie:

Cialdy: Zagnieć mąkę z 25 g soli, szczyptą proszku do pieczenia, 100 g oliwy i 300 g wody. Rozsmaruj między dwoma arkuszami papieru - do 3 mm grubości. Przenieś na blachę (z papierem) i piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach, a potem wystudź.

Oczyść borowiki, pokrój w bardzo drobną kostkę i smaż przez 4-5 minut na maśle ze szczyptą soli. Posiekaj igły z gałązki rozmarynu; czosnek pokrój w cienkie plasterki i zrumień na odrobinie oliwy. Połam cialdy, ułóż guanciale, dołóż podsmażone grzyby, rozmaryn i czosnek. Podawaj od razu.

Rigatoni z sosem ragù z dyni i gorgonzoli

Rigatoni z sosem ragù z dyni i gorgonzoli
Rigatoni z sosem ragù z dyni i gorgonzoli
Rigatoni z sosem ragù z dyni i gorgonzoli
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 g makaronu rigatoni lub mezze maniche,
  • kilogram dyni,
  • 6 dymek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 300 ml białego wina,
  • 200 g Parmigiano Reggiano,
  • oliwa z oliwek do smaku,
  • sól drobna,
  • pieprz czarny,
  • rozmaryn świeży,
  • tymianek świeży,
  • gałka muszkatołowa.

Do podania:

  • 200 g gorgonzoli,
  • 50 g orzechów laskowych.

Przygotowanie:

Soffritto i ragù z dyni: Rozgrzej oliwę z solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę, marchew i seler; zeszklij przez 5-7 minut. Dodaj dymkę i drobno siekany czosnek; smaż jeszcze przez 2 minuty. Wsyp drobną kostkę dyni, dopraw gałką muszkatołową i wymieszaj. Wlej białe wino i odparuj na dużym ogniu. Duś przez 15-20 minut do miękkości; część dyni rozgnieć na krem.

Makaron i wykończenie: Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Przełóż na patelnię z ragù, dodaj chochlę wody z gotowania. Wsyp Parmigiano Reggiano i mieszaj, aż sos będzie kremowy. Nałóż na talerze; dodaj gorgonzolę i odrobinę Parmigiano Reggiano. Posyp posiekanymi orzechami, tymiankiem i rozmarynem. Podawaj od razu.

Lasagne z grzybami leśnymi

Lasagne z grzybami leśnymi
Lasagne z grzybami leśnymi
Lasagne z grzybami leśnymi
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • płaty makaronowe do lasagne,
  • 2 mozzarelle,
  • 500 g ricotty,
  • 60 g Parmigiano Reggiano,
  • 80 g Gorgonzoli,
  • 250 g podgrzybków lub innych świeżych szlachetnych grzybów,
  • 100 g kurek,
  • 150 g pieczarek.

Składniki do beszamelu:

  • 500 g mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Dodatkowo:

  • 4 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek,
  • świeży rozmaryn,
  • natka pietruszki,
  • 50 g białego wina,
  • 50 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Grzyby: Oczyść i dobrze osusz grzyby. Na dużej patelni rozgrzej bogatą ilość oliwy, dodaj zgnieciony czosnek, gałązkę rozmarynu i tymianku, podsmaż 2-3 minuty i wyjmij z patelni. Pieczarki pokrój w plastry, podgrzybki w grube plastry. Smaż pieczarki i kurki razem na dużym ogniu, aż się zrumienią, a następnie odłóż. Usmaż podgrzybki do mocnego zarumienienia; połącz wszystkie grzyby. Wlej wino, zdeglasuj i odparuj. Dopraw solą i obfitą ilością pieprzu, dodaj 50 g masła i posiekaną natkę.

Beszamel: Rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż lekko się przyrumieni. Wlej mleko, gotuj i mieszaj trzepaczką do lekkiego zgęstnienia. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Składanie i pieczenie: Płaty makaronu obgotuj przez 1-2 minuty w osolonej wodzie i osusz. Na dno formy daj cienką warstwę beszamelu. Ułóż płaty lasagne, potem znów beszamel, a następnie porcję grzybów, kawałki mozzarelli, odrobinę Parmigiano Reggiano i część Gorgonzoli. Powtarzaj warstwy do zużycia składników. Na wierzchu rozłóż resztę grzybów, beszamelu i serów. Piecz przez 25-30 minut w 200 stopniach, do zrumienienia. Odstaw na 10 minut, posyp natką pietruszki i podaj, dekorując grzybami i Parmigiano Reggiano.

Ciasto Czterech Miast - Torta delle quattro città

Ciasto Czterech Miast - Torta delle quattro città
Ciasto Czterech Miast - Torta delle quattro città
Ciasto Czterech Miast - Torta delle quattro città
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g skrobi ziemniaczanej,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 140 g całych jajek,
  • 2 g soli,
  • 3 g proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 500 g mleka 3,2%,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 8 żółtek,
  • laska wanilii,
  • skórka z jednej cytryny.

Składniki na nadzienie migdałowe:

  • 150 g masła,
  • 150 g mąki migdałowej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 25 g rumu,
  • skórka z jednej pomarańczy (niewoskowanej),
  • skórka z jednej cytryny (niewoskowanej),
  • 5–6 fig,
  • 200 g konfitury figowej,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru.

Dodatkowo:

  • płat świeżego makaronu (na "koronę"),
  • 100 g mąki pszennej,
  • jajko.

Przygotowanie:

Ciasto kruche i krem: Utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj jajka i sól, połącz z mąką, skrobią i proszkiem. Zagnieć krótko, spłaszcz, schładzaj przez 30 minut. Do rondla wlej mleko, dodaj laskę wanilii, jej ziarna i skórkę cytryny. Podgrzewaj do pierwszego "bąbelka". W misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj. Przecedź gorące mleko do miski, mieszając energicznie. Przelej z powrotem do rondla, mieszaj do pierwszego "bąbelka". Przełóż do zimnej miski i mieszaj do ostudzenia.

Nadzienie: Utrzyj masło z cukrem pudrem i mąką migdałową, dodaj skórki cytrusów. Wmieszaj 150 g kremu, dolej rum, wymieszaj na gładko.

Montaż i pieczenie: Rozwałkuj kruche do ~1 cm, wyłóż pierścień Ø18 cm, brzeg ~3 cm. Wlej nadzienie do połowy, dodaj ćwiartki fig, posyp przyprawami. Piecz w 170 stopni przez ok. 30 minut, z lekko uchylonym piekarnikiem, a następnie ostudź. Zagnieć płat makaronu z 100 g mąki i jajkiem, rozwałkuj bardzo cienko. Ułóż w pierścieniu w fałdach, piecz w 190 stopniach do lekkiego zrumienienia. Oprósz cukrem pudrem i krótko karmelizuj w 210 stopniach. Posmaruj tartę konfiturą, nałóż "koronę" z płatu makaronu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości