Bruschetta w różnych smakach. Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy

Matteo Brunetti w kuchni DDTVN
Jakub Kamiński/East News
Tradycyjna Bruschetta jest grzanką z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. W naszej kuchni Matteo Brunetti pokazał, jak przygotować ją w różnych smakach.

Klasyczna bruschetta z pomidorkami

Składniki na klasyczną bruschettę z pomidorkami:

  • ciabatta lub chleb wiejski
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 2 garści liści bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Jak przygotować klasyczną bruschettę z pomidorkami?

Pokrój chleb na centymetrowe kromki. Pokrop każdy plaster odrobinką oliwy i smaż na patelni grillowej albo zwykłej aż będą chrupkie, zetrzyj na każdy plaster trochę czosnku. Pokrój pomidorki w jak najmniejsze kawałki, przypraw solą, pieprzem i oliwą. Dodaj szarpane liście bazylii, wymieszaj i dodaj na chleb.

Bruschetta z grzybami

Składniki na bruschettę z grzybami:

  • chleb wiejski
  • 200 g prawdziwków świeżych
  • 200 g kurek świeżych
  • natka pietruszki
  • 50 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Jak przygotować bruschettę z grzybami?

Pokrój chleb na centymetrowe kromki, pokrop je odrobinką oliwy i smaży aż będą złote i chrupkie z obu stron. Wyczyść grzyby, jeżeli są za duże - pokrój i smaż na oliwie razem z ząbkami czosnku aż puszczą wodę. Przypraw na koniec solą i pieprzem. Posyp siekaną natką pietruszki. Połóż na chleb i posyp parmezanem.

Bruschetta z ricottą i szynką parmeńską

Składniki na bruschettę z ricottą i szynką parmeńską:

  • chleb ciabatta lub klasyczny biały
  • 250 g ricotty lub twarożku
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • kilka fig
  • miód
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Jak przygotować bruschettę z ricottą i szynką parmeńską?

Pokrój chleb na centymetrowe kromki, pokrop je odrobinką oliwy i smaży aż będą złote i chrupkie z obu stron. Figi przekrój na cztery części, posmaruj miodem i smaży na oliwie aż się skarmelizują. Posmaruj chleb ricottą, przypraw solą i pieprzem, połóż plaster szynki i dodaj na to figi skarmelizowane.

Bruschetta z kremem z czarnych oliwek

Składniki na bruschettę z kremem z czarnych oliwek:

  • bagietka
  • 250 g czarnych oliwek
  • 1/2 chili
  • ząbek czosnku
  • łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • świeże bazylia lub tymianek

Jak przygotować bruschettę z kremem z czarnych oliwek?

Pokrój bagietkę w centymetrowe kawałki. Najlepiej pod skos, aby miały one większą powierzchnię. Dadaj do blendera oliwki, chili, obrany czosnek, kilka listków świeżych ziół i 4-5 łyżek oliwy. Zblenduj wszystkie składniki na pastę. Jeżeli jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę oliwy lub odrobinkę wody. Przypraw solą i pieprzem. Kawałki bagietki posmaruj pastą i udekoruj ziołami i chili.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna

Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Matteo Brunetti

podziel się:

Pozostałe wiadomości