Klasyczna bruschetta z pomidorkami
Składniki na klasyczną bruschettę z pomidorkami:
- ciabatta lub chleb wiejski
- 250g pomidorków koktajlowych
- 2 garści liści bazylii
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
Jak przygotować klasyczną bruschettę z pomidorkami?
Pokrój chleb na centymetrowe kromki. Pokrop każdy plaster odrobinką oliwy i smaż na patelni grillowej albo zwykłej aż będą chrupkie, zetrzyj na każdy plaster trochę czosnku. Pokrój pomidorki w jak najmniejsze kawałki, przypraw solą, pieprzem i oliwą. Dodaj szarpane liście bazylii, wymieszaj i dodaj na chleb.
Bruschetta z grzybami
Składniki na bruschettę z grzybami:
- chleb wiejski
- 200 g prawdziwków świeżych
- 200 g kurek świeżych
- natka pietruszki
- 50 g parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
Jak przygotować bruschettę z grzybami?
Pokrój chleb na centymetrowe kromki, pokrop je odrobinką oliwy i smaży aż będą złote i chrupkie z obu stron. Wyczyść grzyby, jeżeli są za duże - pokrój i smaż na oliwie razem z ząbkami czosnku aż puszczą wodę. Przypraw na koniec solą i pieprzem. Posyp siekaną natką pietruszki. Połóż na chleb i posyp parmezanem.
Bruschetta z ricottą i szynką parmeńską
Składniki na bruschettę z ricottą i szynką parmeńską:
- chleb ciabatta lub klasyczny biały
- 250 g ricotty lub twarożku
- 100 g szynki parmeńskiej
- kilka fig
- miód
- sól
- pieprz
- oliwa
Jak przygotować bruschettę z ricottą i szynką parmeńską?
Pokrój chleb na centymetrowe kromki, pokrop je odrobinką oliwy i smaży aż będą złote i chrupkie z obu stron. Figi przekrój na cztery części, posmaruj miodem i smaży na oliwie aż się skarmelizują. Posmaruj chleb ricottą, przypraw solą i pieprzem, połóż plaster szynki i dodaj na to figi skarmelizowane.
Bruschetta z kremem z czarnych oliwek
Składniki na bruschettę z kremem z czarnych oliwek:
- bagietka
- 250 g czarnych oliwek
- 1/2 chili
- ząbek czosnku
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
- oliwa
- świeże bazylia lub tymianek
Jak przygotować bruschettę z kremem z czarnych oliwek?
Pokrój bagietkę w centymetrowe kawałki. Najlepiej pod skos, aby miały one większą powierzchnię. Dadaj do blendera oliwki, chili, obrany czosnek, kilka listków świeżych ziół i 4-5 łyżek oliwy. Zblenduj wszystkie składniki na pastę. Jeżeli jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę oliwy lub odrobinkę wody. Przypraw solą i pieprzem. Kawałki bagietki posmaruj pastą i udekoruj ziołami i chili.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna
Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego
Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Matteo Brunetti