Kucharz przyrządził brioszkę podsmażoną na maśle, podaną z serkiem bruschetta z koperkiem, przykrytą smażonymi kurkami na maśle ze szczypiorkiem, pieczonego batata podanego ze śmietaną i smażonym mięsem wołowym z przyprawami, salsą z avocado, czerwoną cebulą i kolendrą, a także toskański deser kawowy - zuccotto. Przepisy poniżej.
Brioszka podsmażona na maśle, podana z serkiem bruschetta z koperkiem, przykryta smażonymi kurkami na maśle ze szczypiorkiem
Składniki:
- 2 brioszki lub chałki,
- 4 opakowania serka bruschetta OSM Łowicz,
- świeży pęczek koperku,
- 500 g świeżych kurek,
- cebula posiekana w drobną kostkę,
- 200 g masła ekstra 82% OSM Łowicz,
- świeży pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Brioszke kroimy w kromki o grubości 2 cm. Kurki dokładnie płuczemy w 3 wodach, aby pozbyć się wszystkich leśnych zanieczyszczeń. Na patelni podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę, a gdy nabierze złocistego koloru, wrzucamy odsączone kurki i smażymy przez około 5 minut. Kurki doprawiamy solą oraz pieprzem.
Brioszkę podsmażamy na patelni z łyżką masła, aby nabrała złocistego koloru z dwóch stron. Ważne, aby robić to na niewielkim ogniu, aby jej nie spalić. Do serka śmietankowego bruschetta dodajemy drobno posiekany szczypiorek i nakładamy całość na podsmażoną brioszkę. Na serek śmietankowy bruschetta nakładamy podsmażone na maśle kurki i posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie możemy dodać do całości sadzone jajko, jako świetny pomysł na śniadanie.
Pieczony batat podany ze śmietaną i smażonym mięsem wołowym z przyprawami, salsą z avocado, czerwoną cebulą i kolendrą
Składniki:
- 6 batatów,
- 700 g mięsa mielonego wołowego,
- śmietana 18% OSM Łowicz,
- 2 avocado,
- pęczek świeżej kolendry,
- 4 czerwone cebule,
- przyprawa azjatycka do grilla,
- sos sojowy,
- sos rybny,
- olej sezamowy,
- ocet ryżowy,
- świeży imbir,
- 2 papryczki chili.
Przygotowanie:
Bataty bardzo dokładnie myjemy i razem ze skórą nakłuwamy dookoła widelcem. Bataty dokładnie zawijamy w folię spożywczą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Na patelnię wlewamy trochę oleju i podsmażamy mięso mielone. Gdy mięso straci wodę, zaczynamy je doprawiać. Dodajemy mieszankę przypraw azjatyckich (imbir, czosnek, cynamon, kolendra, chili) oraz sosy podane w przepisie po łyżce. Smażymy całość, aż mięso będzie miękkie i aromatyczne, około 15 minut.
Avocado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chili oraz doprawiamy solą. W misce z avocado pozostawiamy pestkę, aby avocado nie zrobiło się ciemne. Czerwoną cebulę siekamy w cienkie piórka i doprawiamy octem ryżowym, olejem sezamowym i świeżą kolendrą, solą i pieprzem. Upieczone bataty rozrywamy na połowę, a następnie nakładamy śmietanę 18%, na śmietanę podsmażone mięso wołowe, avocado i sałatkę z czerwoną cebulą.
Toskański deser kawowy - zuccotto, czyli łatwiejsza alternatywa dla tiramisu
Składniki:
- 500 g biszkoptów typu Savoiardi,
- kilogram mascarpone o smaku kawowym OSM Łowicz,
- laska wanilii,
- 400 g cukru,
- 8 jajek,
- litr czarnej mocnej kawy,
- kakao.
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy żółtka z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej schłodzony kawowy serek mascarpone OSM Łowicz, a potem ubijamy z dodatkiem ziarenek z laski wanilii. Ubijamy do powstania pięknej, gęstej konsystencji. W osobnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru. Po ubiciu bezy dodajemy ją w trzech lub czterech partiach do masy kawowej i delikatnie mieszamy, aby nie stracić puszystej konsystencji. Okrągłą miskę wykładamy folią spożywczą. Dno i boki miski wykładamy biszkoptami nasączonymi mocną, czarna kawą. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, następnie warstwa biszkoptów nasączonych kawą.
Na biszkopty wykładamy drugą porcję kremu, którą przykrywamy biszkoptami również nasączonymi kawą. Przygotowany tort okrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 6-8 godzin. Schłodzone ciasto przed podaniem delikatnie wyjmujemy z naczynia, odwracając do góry nogami, przekładamy na paterę. Całość posypujemy obficie kakao i kroimy jak ciasto.
Zobacz także:
- Słoneczna kuchnia na sierpień. Sezonowe przepisy Julii Cichockiej
- Sezonowo, zdrowo, kolorowo, czyli pyszności od Bartka Boratyna. Co przygotować we wrześniu?
- Jesienne dania z jednego garnka, czyli proste i sycące przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN