Jesienne dania z jednego garnka, czyli proste i sycące przepisy Piotra Kucharskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienne potrawy jednogarnkowe
Jesienne potrawy jednogarnkowe
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z sezonowych, jesiennych warzyw i owoców. Sprawdź, jak przygotować leczo po polsku, potrawkę drobiową z ziemniakami, wege gulasz z fasolą, placki kukurydziane, duszone owoce i knedle bułkowe.

Leczo po polsku - przepis

Leczo po polsku
Leczo po polsku
Leczo po polsku
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 5 łyżek oleju,
    • 2 cebule,
      • 4 ząbki czosnku,
        • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
          • sól i pieprz,
            • 3 czerwone papryki,
              • ostra papryka,
                • 1-2 cukinie,
                  • 800 g pomidorów,
                    • 400 g kiełbasy debreczyńskiej.

                      Sposób przygotowania:

                      Rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojone w piórka cebule. Po chwili dodać pokrojony w plasterki czosnek. Cebulę z czosnkiem odsunąć. Przechylić garnek i na rozgrzany tłuszcz wysypać paprykę w proszku, aby się podsmażyła i zrobiła aromatyczna. Przesmażyć przez 30 sekund. Następnie wymieszać z cebulą. Dodać paprykę pokrojoną w paski. Oraz cukinię w podobnych kawałkach.

                      Dusić całość, aż papryka będzie miękka i dodać pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Dusić całość około 30 minut. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodać do garnka z warzywami.

                      Podawać z kawałkiem dobrego chleba.

                      Potrawka drobiowa z ziemniakami - przepis

                      Składniki:

                      • 1 kg mięsa z nóżek kurczaka,
                        • 2 cebule,
                          • 4 ząbki czosnku,
                            • olej do smażenia,
                              • 2 marchewki,
                                • 4 łodygi selera naciowego,
                                  • 2-3 liście laurowe,
                                    • 2 gałązki tymianku,
                                      • 500 ml wywaru drobiowego,
                                        • 1 kg ziemniaków,
                                          • sól i pieprz.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Mięso pokroić na około 3 cm. kawałki. Przyprawić je solą i pieprzem oraz obsmażyć w dużym garnku do zapiekania z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Przełożyć do miski. W tym samym garnku podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę, marchewkę oraz seler oraz posiekany czosnek. W trakcie smażenia przyprawić solą i pieprzem. Dodać liście laurowe oraz tymianek. Po kilku minutach smażenia dodać mięso, podlać odrobiną wywaru i dusić pod przykryciem. Przez około 30 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i rozgrzać piekarnik do 180˚C. Ziemniaki pokroić na 1 cm kawałki.

                                            Gulasz podlać resztą wywaru, a na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków w ładną rozetę. Przyprawić ziemniaki od góry solą i pieprzem. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, następnie otworzyć pokrywkę i dopiec jeszcze przez 15 minut.

                                            Wege gulasz z fasolą - przepis

                                            Składniki:

                                            • 500 g świeżej fasoli,
                                              • cebula,
                                                • 5 ząbków czosnku,
                                                  • olej do smażenia,
                                                    • 2 listki laurowe,
                                                      • 1/4 łyżeczki kurkumy,
                                                        • łyżeczka ostrej papryki,
                                                          • łyżka oregano,
                                                            • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
                                                              • 2 szczypty mielonych goździków,
                                                                • szczypta pieprzu kajeńskiego,
                                                                  • 300 g świeżego szpinaku,
                                                                    • 600 g pomidorów malinowych,
                                                                      • sól i pieprz.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Fasolę ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

                                                                        Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy i całość razem przesmażyć. Dodać szpinak i przesmażyć przez chwilę. Dodać ugotowaną fasolę i całość poddusić. Po chwili dodać pokrojone pomidory. Dusić całość przez około 30-40 min.

                                                                        Placki kukurydziane - przepis

                                                                        Placki kukurydziane
                                                                        Placki kukurydziane
                                                                        Placki kukurydziane
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Składniki:

                                                                        • 2 kukurydze,
                                                                          • 2 ziemniaki,
                                                                            • jajko,
                                                                              • 2 łyżki mąki pszennej,
                                                                                • pęczek drobnego szczypiorku,
                                                                                  • sól i pieprz,
                                                                                    • olej do smażenia.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Z kukurydzy odciąć ziarna i razem z jajkiem zmiksować blenderem na drobną papkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać, dodać mąkę, sól i pieprz.

                                                                                      Z ciasta smażyć placki o średnicy około 5 cm. Podawać z gulaszem z fasoli.

                                                                                      Duszone owoce - przepis

                                                                                      Duszone owoce
                                                                                      Duszone owoce
                                                                                      Duszone owoce
                                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 50 g masła,
                                                                                        • 3-4 goździki,
                                                                                          • łyżeczka cynamonu,
                                                                                            • 300 g śliwek,
                                                                                              • 2-3 brzoskwinie,
                                                                                                • 2-3 gruszki,
                                                                                                  • 200 ml śmietany 30%.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Masło rozpuścić i podsmażyć na nim goździki i cynamon. Owoce pokroić na duże kawałki i podsmażyć całość na maśle przez kilka minut, delikatnie mieszając. Zalać śmietaną i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Owoce podawać z knedlami.

                                                                                                    Knedle bułkowe - przepis

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • 6 czerstwych bułek,
                                                                                                      • 50 g masła,
                                                                                                        • 250 ml mleka,
                                                                                                          • 2 jajka,
                                                                                                            • mąka pszenna jeśli potrzeba,
                                                                                                              • sól i pieprz do smaku,
                                                                                                                • kiszona kapusta do podania.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Bułki pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z jajkami i solą i zalać bułki. Odstawić, aż bułki nasiąkną ale nie stracą kształtu. Całość wymieszać, jeśli potrzeba dodać mąkę pszenną, aby powstało nie za miękkie ciasto. Uformować około 10 okrągłych knedli. Gotować przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana