Drożdżówki z serem
Składniki na drożdżówki z serem:
Ciasto:
- 750 g mąki
 - 375 g mleka
 - 90 g drożdży
 - 200 g cukru
 - 10 żółtek
 - 250 g masła
 
Ser:
- 500 g twarogu
 - 4 łyżki cukru
 - 2 jajka
 - wanilia
 - skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
 
Kruszonka:
- 100 g miękkiego masła
 - 190 g mąki
 - 60 g cukru
 
Jak przygotować drożdżówki z serem?
Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże. Wlać mleko i wyrobić ciasto. Dodawać pojedynczo żółtka. Wyrobić. Dorzucić pokrojone w kostkę masło i mieszać do momentu, gdy tłuszcz się rozpuści. Odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach ciasto można przekładać do foremki lub wycinać na drożdżówki. Ser połączyć z cukrem, jajkami oraz wanilią. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przekładać na ciasto. Posypać kruszonką. Drożdżówki oraz bułki piec na złoty kolor w ok. 180-190 st. C.
A'la drożdżówka z owocami i kruszonką
Składniki a'la drożdżówkę z owocami i kruszonką:
- 5 jajek
 - 300 g cukru
 - 300 g mąki
 - 70 g mąki ziemniaczanej
 - 175 g masła
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - owoce
 - kruszonka
 
Jak przygotować a'la drożdżówkę z owocami i kruszonką?
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać gorące, rozpuszczone masło. Wymieszać. Przełożyć do foremki, posypać owocami i kruszonką. Piec ok. 45-50 min. w 165 st. C.
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Składniki na babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową:
- 250 ml mleka
 - 3 żółtka
 - 40 g drożdży
 - 5 łyżek cukru
 - 0,5 łyżeczki soli
 - wanilia
 - ok. 500 g mąki
 - 125 g masła
 - rodzynki
 - skórka pomarańczowa
 
Jak przygotować babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową?
Zrobić zaczyn (mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia). Po ok. 30 minutach, gdy drożdże zaczną działać, przelać do miski. Dodać mąkę, wanilię - wyrobić elastyczne ciasto. Dodawać stopniowo żółtka. Na samym końcu wlać rozpuszczone masło oraz dosypać skórkę pomarańczową i rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem. Odstawić na ok. godzinę. Piec ok. 40 minut na złoty kolor w 190 st. C.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Bartek Boratyn